‘Iemand met een kleurtje die ‘Vive le vélo’ of ‘Het Huis’ presenteert, zit er nog niet in. Was ik geboren als kind van Marokkaanse ouders, dan zat ik hier nu niet’ Beeld
‘Iemand met een kleurtje die ‘Vive le vélo’ of ‘Het Huis’ presenteert, zit er nog niet in. Was ik geboren als kind van Marokkaanse ouders, dan zat ik hier nu niet’

de zomer vanKarl Vannieuwkerke en Eric Goens

Eric Goens & Karl Vannieuwkerke: 'Er is een overaanbod op tv van oudere, blanke mannen zoals wij'

De lockdown heeft Eric Goens (51) en Karl Vannieuwkerke (49) niet tot stilstand gebracht. De eerste beloofde zijn vriendin die vrijdag de dertiende nog een 'chille' periode, maar was de dinsdag erop al '#Corona2020' aan het maken. De andere nam noodgedwongen wat afstand van de sport en begon meteen op een zomerse talkshow te broeden: 'Vive la vie!', in hoopvolle verwachting van 'Vive le vélo'. Intussen zit Goens alweer een twintigtal BV's op de hielen voor 'De zomer van...', een nieuw dagelijks magazine voor VTM. 'Een Antwerpenaar of een Brabander heeft het gevoel: de wereld is van mij. Wij, West-Vlamingen, hebben de ambitie om die wereld te veroveren.'

Joost Vandesande

‘Vive La Vie’, Eén, van maandag tot donderdag 21.30 uur / ‘De zomer van...’, VTM, vanaf 20 juli

HUMO Eric, jouw productiehuis Het Nieuwshuis heeft maar liefst twintig programma's op stapel staan.

ERIC GOENS «Ik heb het razend druk. Voor 'De zomer van...' moet ik 42 draaidagen in één maand zien te proppen.»

KARL VANNIEUWKERKE «In zijn geval betekent 'het druk hebben' ook veel geld verdienen.»

GOENS «Dat is echt een bijkomstigheid voor mij.»

HUMO Is geld dan niet belangrijk?

VANNIEUWKERKE «De toon is gezet. Sorry, Eric.»

GOENS «Als ik echt voor het geld had willen gaan, dan had ik met twee man en een paardenkop drie programma's per jaar moeten blijven maken. Nu werk ik met 25 man personeel. Tijdens de lockdown heb ik iedereen doorbetaald. Ik vond het van de hond zijn edele delen om iemand op tijdelijke werkloosheid te zetten, en van hinderpremies houd ik ook niet. Er is een hoop mensen die die premies veel harder nodig heeft.»

VANNIEUWKERKE «Bij hoeveel van die twintig programma's ben je zelf betrokken?»

GOENS «Bij allemaal. Maar ik doe wat ik graag doe, en ik kook nog elke avond voor mijn kinderen. Zie ik er afgeleefd uit? Niet liegen, hé! (lacht)»

VANNIEUWKERKE «Ik volg je wel. De coronacrisis breekt los en je denkt: wat zouden we kunnen doen? Net zoals jij bij Vier en VTM bent gaan aankloppen, is ook 'Vive la vie!' geboren. We hadden ook kunnen denken: we gaan eens van de zomer genieten.»

GOENS «De dag van de lockdown heb ik drie zenders gebeld met het voorstel voor het dagelijkse magazine '#Corona2020'. 'Weet je dat je de enige bent die op dit moment iets voorstelt?' zeiden ze alledrie. Al de rest was onder een tegel gekropen.»

VANNIEUWKERKE «Ik ben twee maanden in standby geweest. Als sportjournalist die in alle sporten geïnteresseerd is, wil ik niks missen. Dat die druk wegviel, deed eigenlijk veel deugd.»

GOENS «Op vrijdag had ik nog tegen mijn lief gezegd: 'We gaan deze periode eens goed chillen.' En dinsdag begonnen we voor Vier aan '#Corona2020'. Ik heb zelfs vier aanwervingen gedaan.»

HUMO Zijn jullie vrienden?

GOENS «Ja, we go back a long time

VANNIEUWKERKE «We lopen elkaars deur niet plat, maar mochten we dichter bij elkaar wonen, zou dat wel het geval zijn.»

GOENS «Eén moment zal ik nooit vergeten, ergens in de jaren 90. Ik was basketbalcommentator voor Filmnet en Karl voor Focus-WTV. Vol branie zei hij: 'Ik blijf dat hier niet doen. Ik ga de koers verslaan op de VRT.' Waarop ik: 'Ik ook niet. Ik word hoofdredacteur.' (lacht)»

HUMO Ambitieuze jongens onder elkaar.

GOENS «Terwijl we samen misschien 30 jaar waren.»

VANNIEUWKERKE «Eric en ik hebben dezelfde leeftijd en zijn van dezelfde streek, dat schept een band.»

GOENS «Een West-Vlaming die je loslaat op de wereld, heeft last van enige geldingsdrang.»

HUMO Daar hebben jullie allebei een grote portie van.

GOENS «Ik vind daar niks negatiefs aan. Die geldingsdrang typeert veel mannen uit onze streek. Een Antwerpenaar of een Brabander heeft het gevoel: de wereld is van mij. Wie uit de diepste achterhoek komt, heeft dat niet. Maar wij hebben wél de ambitie om de wereld te veroveren. Toen ik nog in het directiecomité van VTM zetelde, was dat zelfs voor driekwart gevuld met West-Vlamingen.»

VANNIEUWKERKE «Ik heb vooral fomo - fear of missing out. Als de hockeyers de Europese finale spelen in Antwerpen, dan móét ik daar zijn.»

GOENS «En zo krijg ik op zaterdagmorgen filmpjes van Karl langs de lijn in een trainingspak van KSV Diksmuide.»

HUMO Je bent ondervoorzitter van KSV Diksmuide en zou de club er weer bovenop hebben geholpen.

VANNIEUWKERKE «Ik heb wat zaken gereorganiseerd, vooral het jeugdvoetbal, maar ik trek vooral mee aan de kar.»

GOENS «Over tien jaar zit je naast Wouter Vandenhaute in het Lotto Park!»

HUMO Door jouw razende ambitie werd je in het begin van je carrière vergeleken met de jonge Wouter Vandenhaute.

VANNIEUWKERKE «Ik zit anders in mekaar. In de haaienwereld van eerste klasse zou ik niet gedijen.»

GOENS «Ik zat lang geleden met Vandenhaute op restaurant. Ik dacht dat we te veel gedronken hadden toen hij zei: 'Ik wil voorzitter worden van Anderlecht en de Champions League winnen.' Ik heb toen eens goed gelachen, maar heb hem onlangs toch maar opgebeld om mijn excuses aan te bieden. Waarop hij zei: 'En die Champions League kan ook nog komen, hé.' Dát is ambitie! (lacht)

Karl Vannieuwkerke: 'Sinds ik genezen ben van kanker, is roepen en tieren er niet meer bij.' (Foto: met sopraan Astrid Stockman.) Beeld
Karl Vannieuwkerke: 'Sinds ik genezen ben van kanker, is roepen en tieren er niet meer bij.' (Foto: met sopraan Astrid Stockman.)

LINKSE VOD

HUMO Die ambitie hebben jullie vast van thuis meegekregen, als zonen van middenstanders.

VANNIEUWKERKE «Mijn vader had een bedrijfje in metaalbewerking in Ieper: hij leverde aan fabrikanten van weefmachines, zoals Picanol. Hij heeft altijd gehoopt dat ik in zijn voetsporen zou treden. Jij kent hem intussen, Eric. Toen ik in 'Het huis' zat, had Eric hem uitgenodigd. Het eerste uur zei hij niks, maar op de duur, met een glas wijn voor zijn neus, wilde hij er niet meer weg (lacht)

GOENS «Wat een figuur! Van die generatie vind je er nog veel in West-Vlaanderen: niet al te verbale mensen. Het enige wat ze denken en zeggen is: vooruit!»

VANNIEUWKERKE « Hij is 78, en corona heeft er serieus ingehakt. Vlak voor de lockdown lag mijn moeder in het ziekenhuis, waar ze een dubbele longontsteking opliep. Alles wees op corona, maar twee keer was de test negatief. Onlangs bleek dat ze het toch heeft gehad. Ze is door het oog van de naald gekropen - op een zondagnacht was haar toestand heel kritiek. Mijn vader mocht haar vijf weken niet zien en zat alleen. Hij is een sociaal dier: elke morgen zijn koffies drinken op café, een matchke tennis spelen, en na de noen nog enkele pinten. Ik heb hem echt bang genoeg moeten maken: 'Het is serieus, blijf thuis.'»

GOENS «Bij dat type bourgondische West-Vlaamse zeventigplusser zie je eerst de buik binnenkomen, en twee minuten later de rest. Als ik Karls vader zie, zie ik de mijne: dezelfde hoekigheid, en als je er heel hard op duwt, zal er een beetje emotie uitkomen.»

VANNIEUWKERKE «Mijn vader heeft bijvoorbeeld nog nooit gezegd dat hij trots is op mij.»

GOENS «De mijne ook niet, maar mensen komen mij wel zeggen: 'Jouw pa is preus op jou.' Maar mijn allereerste job, als journalist bij De Morgen, was pure blasfemie. De West-Vlaamse middenstander is donkerblauw. In onze krantenwinkel haalde hij elke morgen de stapel exemplaren van De Morgen weg: die 'linkse vod' hoorde er niet te liggen.

»Mijn vader lag op intensieve zorgen. Hij heeft het syndroom van Guillain-Barré, een soort progressieve verlamming. Twee maanden geleden stond hij op en kon hij zijn benen niet meer bewegen. Daarna is het op zijn hart geslagen: hij heeft zes weken kunstmatige beademing gekregen. Maar tegen de verwachtingen in is hij wakker geworden. Hij is nog altijd verlamd, maar kan wel al zijn armen bewegen en je kan ook opnieuw met hem praten, ook al zeiden de dokters dat dat maanden zou duren. De eerste keer dat hij een beker water uitdronk, zette hij die opzij en zei hij tegen de verpleegster: 'En nu een pintje.' Ik ben hem tijdens die kritische periode één keer mogen gaan bezoeken: ze dachten allicht dat het gedaan was. Dan sta je te kijken: was deze mens ooit mijn vader? Hij is 80, in normale omstandigheden was hij deze zomer in de auto gestapt en naar de Bourgogne gereden.»

HUMO Jij was als kind bedeesd, Karl, terwijl Eric luid en dominant was.

GOENS «Maar néé, tot mijn 16de was ik de kleinste van de klas en deed ik nooit mijn mond open. Ik zat alleen in een hoekje, en nu nog altijd. Karl mengt zich graag in het verenigingsleven, ik ben een loner.»

VANNIEUWKERKE «Ik heb mensen rond mij nodig. Zeg, hoe groot ben jij?»

GOENS «1 meter 97.»

VANNIEUWKERKE (fluit bewonderend) «Als ik zijn morfologie zou hebben, dan zaten we hier niet, hoor. Dan had ik in eerste klasse in de goal gestaan.»

GOENS «Het Cercle-syndroom komt weer boven!»

VANNIEUWKERKE «Cercle heeft me getest toen ik 16 was, maar koos voor iemand die op technisch vlak nog niet aan mijn hielen kwam. Omdat ik te klein was, terwijl ik alle provinciale selecties haalde.»

HUMO Ik krijg bij jou altijd het gevoel dat je liever sportman was geweest.

VANNIEUWKERKE «Ik ben jaloers op het leven van een topsporter. Alleen maar trainen en in groep toeleven naar een wedstrijd: dat lijkt me fantastisch.»

GOENS «Een verschrikkelijk bestaan is dat: op je 35ste al afgeschreven zijn. Bij mij is het leven pas dan begonnen.»

HUMO Eric, in 'De zomer van...' volg je ook SP.A-voorzitter Conner Rousseau. Je volgde in Parijs politieke studies aan de befaamde Sciences Po. Is politiek niet jouw grote liefde?

GOENS «Absoluut, maar ik praat gewoon graag met mensen over alle sectoren heen. Of dat nu een politieker, Stig Broeckx, Stefaan Degand of een flik uit Molenbeek is, maakt me niks uit. Maar de politiek triggert me wel. Door Rousseau te volgen, heb ik een inkijk in de geheime onderhandelingen. Dat vind ik echt kicken. Ik zie nu hoe journalisten altijd hopeloos achter de feiten aanhollen. Het is pas als je er echt ín zit, dat je weet wat er gaande is.»

HUMO Gaat Rousseau een nieuw elan geven aan de politiek?

GOENS «Ik ben zwaar onder de indruk geraakt van iemand die ik zelf maandenlang heb gebasht als 'dat mateke met zijn witte savattekes'. Hij heeft een je-m'en-foutisme over zich, en zijn schuttingtaal maakt dat alles net iets duidelijker verwoord is dan bij de anderen. Hij zegt: 'Fuck off, we gaan gewoon een regering maken.' Of: 'Ons bomma heeft vooral interesse in 100 euro meer pensioen, en niet in welke partij er in de regering zit.'»

VANNIEUWKERKE «Hij is van Nieuwpoort. Zijn vader is de meest rode figuur die je kunt vinden, terwijl zijn broer Steve donkerblauw is.»

GOENS «De eerste dag dat ik Conner zou volgen, zag ik op zijn Wikipedia-pagina: zoon van Jo Rousseau. Ik heb nog met zijn vader gebasket bij Koksijde: we hadden hem weggehaald bij het grote Sunair Oostende. Als 15-jarige mocht ik af en toe meedoen met de eerste ploeg, en man, wat was ik bang van hem! Hij was niet de meest aimabele man en zat zeker niet te wachten op een snotneus als ik. Nu, de zoon lijkt niet op zijn vader.»

Karl Vannieuwkerke: 'Bijna 50: ik sta daar niet bij stil. Ik heb mij onlangs nog een paar ­skate­schoenen gekocht.' Beeld
Karl Vannieuwkerke: 'Bijna 50: ik sta daar niet bij stil. Ik heb mij onlangs nog een paar ­skate­schoenen gekocht.'

RANCUNEUZE BRACKE

HUMO In januari leek je de vlucht vooruit te nemen. In een opiniebijdrage in De Morgen kondigde je aan dat je met 'Het huis' naar Vier zou verhuizen.

GOENS «Dat was een boutade. In die opiniebijdrage hield ik net het grootst mogelijke pleidooi voor de VRT, op een moment dat er een machtsstrijd bezig was aan de top die heel het bedrijf gijzelde. Daar kreeg ik de wubbes van.»

HUMO En niet omdat de factuur voor de schilderwerken aan 'Het huis' plots op tafel lag en openlijk in vraag werd gesteld?

GOENS «Dat zijn vuile praktijken, eigen aan een open oorlog. De VRT is al jaren met voorsprong het snelst schakelende huis. Toen ik na de aanslagen in Parijs netmanager Olivier Goris belde en zei: 'Ik wil een programma maken over Molenbeek', dan kon ik de volgende dag aan de slag. Bij VTM en Vier duurt dat veel langer.»

VANNIEUWKERKE «Het hangt natuurlijk ook af van wie het vraagt.»

HUMO Waarom wil je nooit zeggen dat 'Het huis' ook echt in je eigen huis wordt opgenomen?

GOENS «Omdat die anonimiteit zo wezenlijk is voor het programma: mensen weten echt niet waar ze belanden. Het heeft met ramptoerisme te maken. Daarom zijn we na twee jaar ook naar Zuid-Afrika verkast. Het is niet dat je wereld erdoor vergaat, maar echt prettig is het niet als er geregeld wielertoeristen in je tuin foto's staan te nemen. Echt gebeurd: ik sta op, in mijne pure, en zie drie man onder mijn raam staan. 'Stoort het als we foto's nemen?' durft er dan nog één te vragen.»

VANNIEUWKERKE «Bij mij rijden ze 's avonds soms de oprit op en schijnen ze met hun lichten om binnen te kunnen kijken. En als ze zich dan zogezegd van huis hebben vergist - mijn buren hebben een hoevewinkel - kijken ze toch eerst eens goed rond.»

HUMO Wat vinden jullie van Frederik Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT?

GOENS «Ik ken hem nog van mijn tijd bij de toenmalige Persgroep. Ik ben aangenaam verrast dat ze voor iemand met visie en daadkracht hebben gekozen. Dat had ik eerlijk gezegd nooit gedacht: meestal nemen ze een consensusfiguur.»

VANNIEUWKERKE «Ik ken hem niet, maar als ik zijn profiel op papier bekijk, dan lijkt hij mij een verrijking. Hij doet me denken aan Peter Claes (de 'in gemeenschappelijk overleg' opgestapte algemeen directeur Media en Productie van de VRT die frontaal was gebotst met de ontslagen CEO Paul Lembrechts, red.): jong, dynamisch en iemand met visie.»

GOENS «Hij is ook van onze streek. Het is geen toeval meer, hè!»

HUMO Welke richting moet de VRT uitgaan?

VANNIEUWKERKE «Ik mag daar geen uitspraken over doen. Nu, zonder iets te willen zeggen over wie gelijk had in dat conflict bij de VRT-top: ik vond Peter Claes één van de beste mensen die hier ooit hebben rondgelopen. Zo iemand mag je niet laten vertrekken.»

GOENS «De rol van de VRT als motor van onze hele audiovisuele sector kun je niet overschatten. Het vreemde is: zeg dat tegen de gemiddelde politicus en hij kijkt je verbaasd aan. De politiek weet werkelijk niks van wat zich in de wereld van de televisie afspeelt. Ze bekommerde zich er ook nooit om: de laatste deed het licht uit na regeringsonderhandelingen, en wie dan nog binnen zat, was minister van Media.

»Gebeurt er iets op de luchthaven of bij een autofabrikant, dan is het blinde paniek in de politiek en wordt het aantal jobs geteld. Maak die oefening eens voor de VRT: tel alle bedrijven die aan de openbare omroep vasthangen mee, en je zult zien dat er meer volk voor werkt dan voor de luchthaven.

»Het niveau van de Vlaamse televisie is ook ontzettend hoog. Ik nodig iedereen uit om één dag naar de bagger te kijken die ze in Nederland in elkaar flansen, of naar de eindeloze saaiheid van de Franse televisie. Door de kracht van Eén is televisie nog altijd hét massamedium en adverteren de grote bedrijven nog - en dat weten ze bij Vier en VTM maar al te goed. Maak van de VRT een dwergzender, zoals velen willen, en de commerciële slagkracht is weg bij álle zenders.»

VANNIEUWKERKE «Als je dan ziet dat mensen die hier zo lang gewerkt hebben op Twitter voortdurend uithalen naar de VRT, dan vind ik dat ronduit zielig.»

GOENS «Siegfried Bracke! Die wordt alleen maar aangestuurd door persoonlijke rancune. Pak dan toch uw VRT-pensioen, ga ergens op een berg zitten en houd uw mond! Tegenwoordig spuit hij ook kritiek op de N-VA. Hij is het type mannetje dat als het ergens niet meer mag meedoen, meteen iedereen begint af te zeiken.»

Eric Goens: 'Ik ben de grootste twijfelaar. De dag dat ik niet meer sta te creperen, ben ik niet goed bezig.' Beeld
Eric Goens: 'Ik ben de grootste twijfelaar. De dag dat ik niet meer sta te creperen, ben ik niet goed bezig.'

EEUWIG ONRUSTIG

HUMO Karl, ben je blij dat je opnieuw iets buiten de sport kan doen?

VANNIEUWKERKE «Eigenlijk wel.»

GOENS «Ik ben daar minder blij om, hoor (lacht)

HUMO Staan jullie dan tegenover elkaar geprogrammeerd?

VANNIEUWKERKE «Net niet. Hij heeft uitdrukkelijk gevraagd om niet tegenover Vannieuwkerke te staan (lacht)

GOENS «Ik start vroeger. Eigenlijk ben ik jouw trekker.»

VANNIEUWKERKE «Als hij een nieuw programma heeft, stuurt hij mij altijd een berichtje: 'Charlie, kun je eens een tweet sturen vanavond over het programma?'»

GOENS «Natuurlijk, hij heeft drie miljoen volgers. Ik denk dat hij deze keer geen tweet zal sturen over 'De zomer van...'»

HUMO Waarom doe je met je talkshow alleen Vlaanderen aan, en niet Wallonië?

VANNIEUWKERKE «Het zijn maar twaalf afleveringen, dus moesten we een keuze maken.»

GOENS «Loopt jouw programma niet de hele zomer? Dan staan we niet de hele tijd tegenover mekaar! (Glundert) Goh, het leven ziet er plots weer helemaal anders uit.»

HUMO In de aankondiging van jullie progamma's is er sprake van 'warme en gezellige televisie' en 'goedgevoeltelevisie'.

GOENS «Verbaast je dat van ons?»

VANNIEUWKERKE «Het is geen Bond zonder Naam-televisie, maar de mensen hebben echt wel nood aan iets positiefs. Dat bieden we met goeie gesprekken en met sopraan Astrid Stockman, die elke aflevering opent. Het programma baadt in een sfeer van vakantie in eigen land. Ik verwacht niet het succes van 'Vive le vélo!', maar hoop er wel op. In september zie ik ons tijdens de Tour wel scoren.»

HUMO Jullie spelen graag voor volle tribunes.

VANNIEUWKERKE «Dat is waar.»

GOENS «Anders was hij wel doelman geworden bij Cercle Brugge (lacht)

VANNIEUWKERKE «Hoor, de kijkcijferfetisjist!»

HUMO Een vaststelling: twee oudere, blanke mannen nemen de primetime van de familiezenders voor hun rekening deze zomer.

VANNIEUWKERKE «Ik denk niet dat je daar iets achter moet zoeken. Het enige criterium is ervaring en kwaliteit.»

GOENS «Ik zal mezelf maar geselen: er is vandaag een overaanbod aan mannen als Tom Waes, Tom Lenaerts, Karl Vannieuwkerke en Eric Goens. Maar daar kunnen wij niks aan doen. Er zit in onze leeftijdscategorie niemand van Turkse, Marokkaanse of Congolese origine. Dat was 25 jaar geleden niet mogelijk op tv, hoe walgelijk ook. En als vandaag iemand met een kleurtje een programma krijgt, zoals Danira, dan beschouwen we dat als een nieuwsfeit. De strijd zal pas gestreden zijn als dat géén nieuws meer is.»

VANNIEUWKERKE «Er is beterschap. Aster Nzeyimana staat al veel verder dan wij op zijn leeftijd.»

GOENS «Ik hoop dat daar op een dag niemand nog van opkijkt. Maar 'Vive le vélo!' of 'Het huis' door iemand met een kleurtje laten presenteren, zit er vandaag helaas nog niet in. Was ik in Borgerhout als kind van Marokkaanse ouders geboren, dan had ik hier niet gezeten. Dat is een pijnlijke vaststelling. En als ik Drieske Van Langenhove bezig hoor, vrees ik dat we er eerder op achteruit dan vooruit gaan.»

HUMO Karl, normaal gezien was je twee maanden onafgebroken op het scherm geweest. Er zijn mensen die vinden dat je wel heel veel opeist.

VANNIEUWKERKE «Ik eis niks op: ik word gevraagd. Maar ik weiger niks, dat is waar. Of toch niks waar ik achter sta.»

GOENS «Dat zeggen ze van mij ook. Je wordt in een situatie geduwd waarin je je bijna moet excuseren voor wat je doet. Maar doe je het niet, dan vragen ze je het misschien geen tweede keer. Als Goens morgen een drol draait, komen ze niet meer langs.

»Misschien is onze generatie te dominant. Dat zag je vroeger in de journalistiek ook, met mannen als Gui Polspoel. Niemand kon in hun voetsporen treden.»

VANNIEUWKERKE «Wie na mij wil komen, heeft pech. Met een kleine van 1 jaar voel ik mij geen 49.»

GOENS «Helaas, Charlie, er is geen ontkennen aan.»

HUMO Zou je het zo erg vinden, 50 worden?

GOENS «Hij zit nu al in een depressie.»

VANNIEUWKERKE «Ik sta daar niet bij stil. Ik ging onlangs met mijn zoon naar de skateshop en heb me daar deze skateschoenen gekocht (toont zijn hippe sneakers)

GOENS «Waarschijnlijk wil je nog dertig jaar 'Vive le vélo!' presenteren. Hopelijk moeten we je daar niet wegtakelen.»

VANNIEUWKERKE «Dat wordt inderdaad moeilijk: 'Vive le vélo!' is mijn kindje.»

GOENS «Ik hoop vooral dat met het ouder worden die ambitie toch iets gaat liggen. Stel je voor dat ik daar nog altijd last van heb als ik 68 ben.»

VANNIEUWKERKE «Dan moet je het ergens anders zoeken.»

GOENS «In het kweken van veldsla ga ik het niet vinden.»

VANNIEUWKERKE «Zou het pijn doen: een programma maken waarvan niemand weet dat jij het hebt gemaakt? Eigenlijk wil ik dát nog kunnen.»

GOENS «Nee, mijn ego is allang bediend.»

HUMO Karl, wilde jij geen latenightshow presenteren tijdens het jaar?

VANNIEUWKERKE «Ze hebben me dat ooit aangeboden, net voor ik ziek werd (in 2014 werd speekselklierkanker vastgesteld, red.). Ik heb vriendelijk bedankt. Het hele jaar door een talkshow maken, zie ik niet zitten.»

HUMO Met al je ervaring is dat toch klein bier voor jou?

GOENS «Yeah, right. Ik heb hem vaak genoeg zien sterven als ik te gast was in 'Vive le vélo' en hij 's namiddags in zijn caravannetje het programma zat voor te bereiden, hypergefocust, met zijn dekentje op zijn buik.»

VANNIEUWKERKE «Dat is niet waar! Je hebt bij mij aan tafel gezeten: ik heb toch nooit stress?»

GOENS «Ik wel. Elke keer als er een nieuwe gast de oprit komt opgereden voor 'Het huis', sterf ik ter plekke. De dag dat ik daar niet meer sta te creperen, ben ik niet goed bezig.»

HUMO Is jouw zelfzekerheid dan een pose?

GOENS «Die ís er helemaal niet. Vraag aan de mensen rondom mij of ik zelfzeker ben, en ze zullen eens goed lachen. Ik ben de grootste twijfelaar.»

VANNIEUWKERKE «Ik niet. En live voel ik me als een vis in het water: ik vind het leuk om van het ene onderwerp naar het andere te springen. Ik zie te veel talkshows waarin alles tot in den treure is uitgeschreven.»

HUMO Klopt het dat je veel rustiger bent geworden sinds je kanker hebt overwonnen?

VANNIEUWKERKE «Ik kan alles makkelijker loslaten en kan nu delegeren: de controlefreak in mij komt pas in het eindstadium in het spel. Mijn toon is ook milder geworden, roepen en tieren is er niet meer bij.»

GOENS «Ik blijf eeuwig onrustig. Dat houdt me als reportagemaker wakker. Ik zal wel mild zijn als ik dood ben.»

HUMO Dat merken we op Twitter, waar je werkelijk over alles een mening hebt.

GOENS «Mensen op stang jagen? Ik vind dat zalig.»

VANNIEUWKERKE «Ik braak van Twitter. Ik meng me nooit nog in de discussies, terwijl ik vroeger niks anders deed. Als ik Joël De Ceulaer (De Morgen-journalist, red.) met Marc Van Ranst zie bakkeleien, draaien mijn ogen weg.»

GOENS «Ik heb enkel een mening over sport en politiek. Je zal me nooit iets horen zeggen over televisie.»

VANNIEUWKERKE «Met wat jij op Twitter doet, zou ik niet zo makkelijk wegkomen.»

GOENS «Dat zeggen ze bij de VRT ook: 'Jij bent de enige hier die dat mag.'»

HUMO Dat werkt jouw reputatie van lastigaard wel in de hand.

GOENS (zucht) «Dan komen er mensen bij mij werken en zeggen ze: 'Je valt eigenlijk toch mee.' Die 'toch' is nog het ergste. Strengheid en veeleisendheid zijn niet per se de leukste eigenschappen, maar ze zijn nodig: ik wil dingen maken die zich onderscheiden van de rest.»

HUMO Wat brengt de zomer nog?

VANNIEUWKERKE «Ik ga voor het eerst op fietsvakantie in eigen land, met mijn vrouw, kinderen en een bevriend koppel. Ik ben aan het uitkijken naar een elektrische bakfiets waar ook de kleine in kan. We zijn een trajectje aan het uitstippelen.»

HUMO Waar ga je slapen?

VANNIEUWKERKE «Geen idee. Bij deze: een oproep aan iedereen die een schone weide heeft waar we een nacht mogen verblijven. Weet je waar ik nog een keer wil slapen? In 'Het huis'. Weet jij dat staan?»

GOENS «In augustus nemen we een nieuw seizoen op. Hopelijk zonder wielertoeristen in mijn tuin: ik heb intussen een hond!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234