'Ik word weleens de Franse Trump genoemd. Voor een relschopper als ik was zijn verkiezingsoverwinning bemoedigend.' Beeld REUTERS
'Ik word weleens de Franse Trump genoemd. Voor een relschopper als ik was zijn verkiezingsoverwinning bemoedigend.'Beeld REUTERS

de presidentiële droom van populistEric Zemmour

Eric Zemmour: ‘Ik ben een humanist, maar geen pacifist. Als ik de wapens moet opnemen tegen een vijandige cultuur, dan doe ik dat’

Nog vóór hij zich officieel kandidaat stelde om de volgende Franse president te worden, had voormalig journalist en professioneel provocateur Éric Zemmour (63) al twee veroordelingen voor rassenhaat aan zijn broek. Minderjarige asielzoekers noemt hij onomwonden ‘verkrachters, moordenaars en dieven’, terwijl de islam in zijn ogen een ‘voortdurende terroristische dreiging’ betekent. Ook feministes en homoseksuelen krijgen een rechtse hoek tegen de kin: met hun ‘vrouwelijke gedoe’ zijn ze verantwoordelijk voor de teloorgang van het grootse Frankrijk uit de tijd van Napoleon. ‘Ik ben geen racist, en evenmin een seksist. Ik wil gewoon mijn land heroveren.’

Andrew Billen – The Sunday Times

Worden de verkiezingen in april 2022 het Waterloo van Emmanuel Macron, of mag de zittende president zijn verblijf in het Élysée met nog eens vijf jaar verlengen? Voorlopig lijkt de onbetwiste frontman van centrumpartij La République en Marche zich geen zorgen te hoeven maken: in zowat alle opiniepeilingen heeft hij kilometers voorsprong op Marine Le Pen, zijn belangrijkste uitdager. Na twee eerdere pogingen om de eerste vrouwelijke Franse president te worden, moet de leading lady van het extreemrechtse Rassemblement National ook nu alle zeilen bijzetten om de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen te halen: volgens de polls voelt Le Pen de hete adem van Les Républicains-kandidate Valérie Pécresse in haar nek. Eén man profileert zich echter als een gevaarlijke outsider in de race naar het Élysée. Op het uiterst rechtse baanvak moet Marine Le Pen journalist en tv-persoonlijkheid Éric Zemmour naast zich dulden, die met hondsbrutale anti-immigratieboeken als ‘Le suicide français’ en het onlangs gepubliceerde ‘La France n’a pas dit son dernier mot’ onbeschaamd op de bange Franse onderbuik mikt. Hoewel Zemmour maandenlang ontkende presidentiële ambities te koesteren – zijn vele toespraken en alomtegenwoordigheid in de media verklaarde hij als een promotietournee voor zijn nieuwste boek – zijn de geruchten toch bevestigd: met zijn nieuwe politieke partij Reconquête (‘herovering’) gooit hij zich officieel in de strijd om het presidentschap.

– Waarom hebt u alsnog besloten om de handschoen op te nemen, meneer Zemmour?

ÉRIC ZEMMOUR (verbaasd) «Omdat het nodig is, tiens! Mijn land is een zinkend schip, en de huidige kapitein is – net als alle vorige – te laf om de golven te trotseren. Het Frankrijk van weleer, de glorieuze natie waarnaar de hele wereld opkeek, dreigt onherroepelijk ten onder te gaan. Wel, dat laat ik niet gebeuren. Als niemand anders het harnas durft aan te trekken, doe ik het wel.»

– Na de socialist François Hollande, die als één van de minst daadkrachtige presidenten in de Franse geschiedenis wordt beschouwd, staat nu met Emmanuel Macron toch een sterke figuur aan het roer?

ZEMMOUR (schamper) «Tja, als u Hollande als maatstaf neemt… Denkt u dat het toeval is dat de terroristische aanslagen in Parijs (op 13 november 2015, red.) onder zijn bewind hebben plaatsgevonden? Hollandes tandeloze beleid heeft de poorten wagenwijd opengezet voor gewapende terroristen die onze beschaving willen vernietigen. Zijn presidentschap is een schandvlek op de geschiedenis van mijn land, en die vlek wordt alleen maar groter nu Macron aan de macht is. Wat u een ‘sterke figuur’ noemt, is in mijn ogen een leeghoofdige puber die alleen zichzelf interessant vindt. De échte problemen waarmee Frankrijk wordt geconfronteerd, zoals massamigratie en de exploderende criminaliteitscijfers die daarmee gepaard gaan, lijken hem niet te boeien. Hij doet er in elk geval niets aan.

»Macron koketteert de hele tijd met zijn bewondering voor Charles De Gaulle (Franse president van 1959 tot 1969, red.): hij noemt le Général zijn belangrijkste inspiratiebron, terwijl hij niets anders doet dan zijn erfenis besmeuren. Wat Macron doet, dag na dag, is spuwen op het graf van één van de grootste staatsmannen die de wereld ooit heeft gekend. Als ik president word, zal ik dat ambt bekleden met de waardigheid die het verdient. Behalve Napoleon en De Gaulle zijn bitter weinig presidenten daarin geslaagd.»

‘Dat ik een buitenechtelijk kind verwacht met mijn assistente? Geen commentaar. Als u zich aan riooljournalistiek bezondigt, houdt dit interview op.’ (Foto: met Sarah Knafo.) Beeld AFP
‘Dat ik een buitenechtelijk kind verwacht met mijn assistente? Geen commentaar. Als u zich aan riooljournalistiek bezondigt, houdt dit interview op.’ (Foto: met Sarah Knafo.)Beeld AFP

FRANSE TRUMP

– Over waardigheid gesproken: onlangs stak u uw middelvinger op naar een vrouw die één van uw meetings bijwoonde.

ZEMMOUR «Een impulsieve reactie. Op de beelden is trouwens duidelijk te zien dat zij éérst haar middelvinger heeft getoond.»

– Uw uitspraken veroorzaken bijna dagelijks commotie in de Franse media. U kwam ook meermaals in aanraking met het gerecht, en bent onlangs veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat.

ZEMMOUR «Correctie: het proces loopt nog, en ik heb er alle vertrouwen in dat we zullen winnen. Ik heb op tv gezegd wat iedereen denkt: niet-begeleide minderjarige asielzoekers komen naar Europa om te stelen, te moorden en te verkrachten. Punt. U moet mij eens uitleggen wat dat met rassenhaat te maken heeft. Minderjarige asielzoekers zijn toch geen ras?

»Die rechtszaak bewijst nog maar eens dat de Franse justitie braaf aan het handje van de gevestigde orde loopt, en als enige doel heeft om kritische stemmen te muilkorven. Terwijl de echte criminelen vrij rondlopen, moet ik me als een ordinair boefje verantwoorden voor het tribunaal van de politieke correctheid, dat me al bij voorbaat schuldig heeft bevonden. Wat is er gebeurd met het principe van de vrije meningsuiting?»

– Nu klinkt u wel erg als Donald Trump.

ZEMMOUR «Ik word weleens de Franse Trump genoemd, ja, en dat vind ik niet erg. Net als ik is hij een politieke outsider die er niet voor terugschrikt om keihard tegen de schenen van het establishment te trappen, maar ondanks alle tegenkanting is het hem vijf jaar geleden toch gelukt om het Witte Huis te veroveren. (Grinnikt) Voor een relschopper als ik was dat een bemoedigend signaal.

»Maar ik vergelijk mezelf liever met de Britse premier Boris Johnson. Ook hij is gepokt en gemazeld in de wereld van de journalistiek, en schrijft boeken over de geschiedenis van zijn land – waaronder een uitstekend werk over Winston Churchill, nog zo’n groot staatsman. Maar ik ben vooral gecharmeerd door zijn politieke filosofie: Johnson heeft een beleid uitgedokterd dat in alle sociale klassen op applaus kan rekenen. Door de werkende klasse en de patriottische bourgeoisie onder één vaandel te scharen kan hij zijn eens zo trotse eilandnatie, die na Margaret Thatcher drie decennia lang is bezoedeld door ongebreidelde migratie en een onmachtig links beleid, weer in ere herstellen. Dat is wat ik ook in Frankrijk van plan ben.

»Wat me wel tegenvalt, is dat Johnson de laatste tijd zo braaf geworden is. Vroeger liet hij zich geregeld opmerken met heerlijk brutale uitspraken, maar nu is hij veel behoedzamer. Misschien heeft dat met zijn rol als eerste minister te maken, maar ik vermoed dat hij vooral bang is om vermorzeld te worden door de mainstreammedia. Die zijn meedogenloos voor politici die harde waarheden durven te verkondigen – daar kan ik van meespreken.»

– U hebt bijna vijfentwintig jaar voor de krant Le Figaro geschreven, en de afgelopen twee jaar was u redacteur en presentator bij CNews, de Franse tegenhanger van de Amerikaanse conservatieve zender Fox News: u moet toch als geen ander weten hoe de mediamachine draait?

ZEMMOUR «Ik heb lang genoeg aan de andere kant gestaan om te weten dat een journalist kritisch móét zijn voor de politicus die tegenover hem zit. Maar dat neemt niet weg dat ik bijzonder hard word aangepakt, op een manier die alle normen van het fatsoen ver overschrijdt.»

– Hebt u het dan over de reportage in het Britse roddelblad Closer, dat onthulde dat u een buitenechtelijk kind verwacht met Sarah Knafo, uw 28-jarige assistente?

ZEMMOUR (afgemeten) «Geen commentaar. En als u van plan bent om zich ook aan riooljournalistiek te bezondigen, houdt dit interview nu op.»

– Naar verluidt hebt u geprobeerd om de publicatie tegen te houden, maar ving u bot bij de rechtbank.

ZEMMOUR «Ik behoor niet tot de linkse intellectuele elite, dus kan men mij blijkbaar probleemloos het recht ontzeggen om mijn eer en privéleven te beschermen. Een schande, dat is het.»

– Na een reportage in Paris Match, met foto’s van u en Knafo in een innige omhelzing, bent u er wel in geslaagd om de hoofdredacteur van het blad te laten ontslaan.

ZEMMOUR «Weet u wat het grootste probleem is met de mainstreammedia? Ze weten zich geen raad met mensen zoals ik, die het luie politieke bestel wakker willen schudden. In het beste geval worden we genegeerd, in het slechtste gefusilleerd. Of door het slijk gehaald. Slaat u er de krantencommentaren maar eens op na: telkens als ik mijn mond opendoe, buitelt het journaille over elkaar heen om me plat populisme te verwijten, of me een fascist te noemen. Een communist als Jean-Luc Mélenchon, daarentegen, mag onafgebroken hallucinante onzin verkopen: hij wordt onveranderlijk aangekondigd als een ‘intellectueel’ of een ‘linkse denker’. Alsof ik nooit boeken lees.»

– Daarin verschilt u dan van Donald Trump. Beschouwt u zichzelf als een intellectueel of als een populist?

ZEMMOUR «Ik ben een intellectueel in die zin dat ik talloze boeken over maatschappelijke kwesties verslind, dat ik grondig nadenk over wat ik heb gelezen en die kennis vervolgens gebruik om een onderbouwde en evenwichtige visie te formuleren. Als anderen mijn standpunten dan wegzetten als oppervlakkig populisme, is dat hun zaak. Ik wéét dat de Fransen mijn boodschap horen, en dat is het enige wat telt.

»(Fijntjes) De intellectueel in mij wil trouwens even opmerken dat het begrip ‘populisme’ nooit nauwkeurig is gedefinieerd. Traditionele machtspolitici die merken dat niemand nog naar hen luistert, gebruiken het te pas en te onpas: ze panikeren omdat het volk hen de rug toedraait, en schieten dus met scherp op de concurrentie – vooral op nieuwkomers als ik, die wél begrijpen wat er onder de mensen leeft. Als populisme betekent dat je naar de verzuchtingen van de man in de straat luistert en er ook iets aan doet, noem me dan gerust een populist.»

– Populistische leiders hebben vaak de neiging om na een blitzcarrière snel van het toneel te verdwijnen. Het presidentschap van Donald Trump, bijvoorbeeld, eindigde na vier turbulente jaren in een impeachmentprocedure nadat een woedende meute het Capitool had bestormd.

ZEMMOUR «Nu gaat u er van uit dat de rol van Trump al is uitgespeeld. Laten we maar even afwachten hoe het Amerikaanse volk zal oordelen over het beleid van Joe Biden, die vastbesloten lijkt om de mossel-noch-vispolitiek van Barack Obama te reanimeren. Over een paar jaar zal hij daarvoor afgestraft worden, en dan is een triomfantelijke terugkeer van Trump in het Witte Huis niet uitgesloten.

»De volkswoede die heeft geleid tot de aanval op het Capitool, bewijst dat zogenaamd populistische politici geen eendagsvliegen zijn die gretig inspelen op de waan van de dag. Die opstand is er niet van de ene dag op de andere gekomen: het was een etterbuil van jarenlang opgekropte frustraties die openbarstte, een noodkreet van een bevolkingsgroep die veel te lang werd verwaarloosd. In Europa hebben we iets soortgelijks gezien met de protesten van de gele hesjes – ik vind het een half mirakel dat hun betogingen niet ontaard zijn in nóg meer geweld en vernielingen.»

– Zou u dat goedgekeurd hebben?

ZEMMOUR «Nee, maar ik zou er wel begrip voor gehad hebben. De mensen zijn hun dove en blinde beleidsmakers kotsbeu, en zoeken wanhopig naar een manier om hun stem te laten horen. Zij zien immers hetzelfde als ik: onze westerse beschaving, die steunt op eeuwenoude christelijke waarden en tradities, is op sterven na dood. Er staat een horde barbaren aan de poort die onze cultuur wil vernietigen en ons de sharia door de strot wil rammen. En wat doet de overheid? Ze verwelkomt die extremisten met open armen, en geeft hun alles wat hun hartje begeert. Een job, een huis, een auto… Het kan niet op! En ondertussen staan rijen werkloze Fransen aan te schuiven bij de voedselbanken, omdat ze geen geld meer hebben om naar de supermarkt te gaan. Honger moeten lijden in je eigen land, dat is toch het ergste wat er is?»

– Dat is precies de reden…

ZEMMOUR (onderbreekt) «…waarom die migranten naar hier komen? Dat is een héél kleine minderheid. De rest zijn ordinaire fortuinzoekers die gratis willen komen profiteren van onze sociale zekerheid, maar voor de rest geen enkele bijdrage aan de samenleving willen leveren.»

‘Ik heb mijn middelvinger getoond, maar dat was een impulsieve reactie. Op de beelden is trouwens duidelijk te zien dat die vrouw éérst haar middelvinger heeft getoond.’ Beeld AFP
‘Ik heb mijn middelvinger getoond, maar dat was een impulsieve reactie. Op de beelden is trouwens duidelijk te zien dat die vrouw éérst haar middelvinger heeft getoond.’Beeld AFP

OORLOGSTAAL

– Meneer Zemmour, bent u niet zelf de zoon van Algerijnse immigranten?

ZEMMOUR (spreidt triomfantelijk de armen) «Et voilà! Zie me hier eens zitten: 100 procent Fransman. En weet u hoe dat komt? Toen mijn ouders halverwege de jaren 50 van de vorige eeuw in Frankrijk aankwamen, beseften ze dat ze hun gewoonten moesten veranderen. Ze hebben me opgevoed als een Fransman, niet als een Algerijn, en zo hoort het. Immigratie is assimilatie: als je niet bereid bent om je aan te passen aan de westerse normen en waarden, kun je hier niets komen doen.»

– U bent dus niet afkerig van immigratie? Dat is niet wat we onthouden hebben uit uw boeken.

ZEMMOUR «Dan hebt u ze niet aandachtig gelezen. In tegenstelling tot wat men zo graag over mij beweert, ben ik géén racist die droomt van een raszuiver Europa. Schedels meten om te bewijzen dat zwarten meer genetische verwantschap vertonen met apen dan met blanken, zoals nazidokter Mengele deed, dát is racisme. Mij zult u nooit ofte nimmer horen beweren dat er een verband bestaat tussen huidskleur en intelligentie.

»Waar ik wel voortdurend op hamer, is dat de multiculturele samenleving een fabeltje is, een hersenspinsel van wereldvreemde intellectuelen. Kijk eens om u heen: de straten lopen vol met vrouwen die van top tot teen gesluierd zijn en het op een lopen zetten wanneer ze worden aangesproken door een Franse man. (Lachje) Tot zover de warme toenadering tussen twee culturen die ‘harmonieus met elkaar samenleven’, zoals wollig links het graag omschrijft. Hou toch op met die onzin: culturen mixen werkt nóóit. Of de ene haalt de bovenhand, of de andere. Als we over tien jaar niet in de islamitische republiek Frankrijk willen wonen, wordt het de hoogste tijd om ervoor te zorgen dat ónze cultuur de strijd wint.»

– Tijdens uw toespraken omschrijft u zichzelf als een humanist. Hoe valt dat te rijmen met de oorlogstaal die u hanteert?

ZEMMOUR «Ik verdedig de menselijke waarden die het fundament van onze samenleving vormen. Dat is toch de definitie van humanisme, of niet soms? Wat ik niet ben, is een pacifist: als ik de wapens moet opnemen om te voorkomen dat een vijandige cultuur de onze wegveegt, doe ik dat met volle overtuiging. Een echte man vecht voor zijn land.»

– Een echte vrouw niet?

ZEMMOUR «Mon Dieu… (grinnikt) Neen, vrouwen doen dat niet. Of toch veel minder. Net als homoseksuelen zijn zij doordrongen van vrouwelijke eigenschappen als empathie en vredelievendheid – prijzenswaardige kwaliteiten, daar niet van, maar in een cultuuroorlog kom je er niet ver mee.»

– U torst al lang een vrouwonvriendelijk imago: in 2013 haalde u zich de toorn van de feministische beweging op de hals door uw steun uit te spreken voor ‘Touche pas à ma pute’, een petitie die het recht op hoerenloperij wilde vrijwaren.

ZEMMOUR «Alles doen jullie om mij in diskrediet te brengen. Zelfs stokoude koeien uit de sloot halen. (Zucht) Maar goed, dat ben ik onderhand wel gewend. Ik zal het nog maar eens herhalen: nee, ik ben geen seksist, en al zeker geen vrouwenhater. Mannen en vrouwen staan op gelijke hoogte, en verdienen dus ook gelijke rechten.

»Waar ik me wel enorm aan stoor, is de opvatting dat iemands geslacht – tegenwoordig moet je ‘gender’ zeggen – een sociale constructie is, die grotendeels wordt bepaald door de opvoeding en de omgeving. Wanneer je uit de baarmoeder komt, zijn er twee opties: je wordt geboren als man of als vrouw, met alle kenmerken die daarbij horen. En of we dat nu graag willen of niet, die onmiskenbare biologische verschillen hebben een impact op de functies die we in de samenleving vervullen. Als een koppel een kind krijgt, vind ik het niet meer dan logisch dat de vrouw thuisblijft om ervoor te zorgen. Ah oui, het is toch niet de man die zwanger is geweest?»

Toeval bestaat niet: vóór Éric Zemmour kan ontsteken in een tirade over ‘de genderwaanzin die de hoofden van onze jeugd vergiftigt’, komt een zichtbaar zwangere Sarah Knafo op zijn schouder tikken. Het interview is al veel te lang uitgelopen, zegt ze, en de Eurostar naar Parijs wacht niet. Zou de jonge assistente beseffen dat haar over een paar maanden een bestaan aan de haard wacht? We krijgen de kans niet om het te vragen: Zemmour knikt koel ten afscheid, roept zijn gevolg bij elkaar en verlaat het Londense vijfsterrenhotel Café Royal in zeven haasten.

© The Sunday Times

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234