Erik Van Looy voor de klas: 'Ik schrok me wezenloos'

Een ideale gelegenheid om het aloude motto ‘a little violence never hurt anyone’ nog eens af te stoffen: dinsdag komt Erik Van Looy in het vermakelijke ‘De klas’ lesgeven over het tijdloze thema geweld. ‘Omdat het één van de laatste onderwerpen was die de makers nog over hadden,’ voegt-ie er eerlijk als altijd aan toe, al is er ook een meer persoonlijke reden.

Erik Van Looy «Het fascineert me dat ik enerzijds de meest zachtmoedige mens ter wereld ben – ik ben echt een pantoffel – maar anderzijds wel altijd veel geweld in mijn films stop. Héél veel geweld zelfs – de redactie van ‘De klas’ had een compilatie gemaakt van de meest gewelddadige scènes uit mijn filmografie, en eerlijk waar: ik schrok me wezenloos. Hoe die tweespalt in mijn karakter te verklaren valt, ik heb geen idee.»

HUMO Gokje: je kanaliseert je agressie in je films?

Van Looy (oprecht verbaasd) «Hé, daar zeg je zoiets. Ja ja, je zou weleens gelijk kunnen hebben! Serieus: ik ben iemand die steevast oude vrouwtjes helpt bij het oversteken, maar die dan tegelijkertijd denkt: ‘Tedju, eigenlijk heb ik zin om pootje-lap te doen.’ Er moet dus toch een soort onderhuidse agressie in mij zitten, die ik – welja – kanaliseer in mijn films. (Snel) Maar ik zal nooit daadwerkelijk tot pootje-lap bij een oud vrouwtje overgaan, dat wil ik toch wel even duidelijk stellen.»

HUMO Ik heb het daarnet nagevraagd: voor je passage in ‘Winteruur’, komende maandag, heb je gekozen voor de befaamde ‘napalm’-speech van kolonel Kilgore uit ‘Apocalypse Now’. Alwéér geweld.

Van Looy «Ja, in een lieflijk poëzieprogramma dan nog. Man, wat is dat met mij? En dat terwijl ik in het echte leven ga lópen wanneer ik ergens geweld zie, zo bang ben ik ervan. Om maar te zeggen: in de vijftig jaar dat ik aan voetbal doe, heb ik nog maar één gele kaart gepakt, voor schelden op mezelf dan nog. Dat kwam: ik had een slechte voorzet gegeven, en de scheidsrechter dacht dat het tegen hem was toen ik uit frustratie keihard ‘Stomme klootzak!’ riep.

»Enfin, ‘I love the smell of napalm in the morning’: ’t is natuurlijk een angstaanjagende quote, maar tegelijk is het ook Grote Poëzie. Wát een zin, hè?»

HUMO Eén vraagje nog: vanwaar die lange grijze stofjas in ‘De klas’?

Van Looy «Ah, maar dat ga ik je echt niet verklappen. ’t Is zoals in een goeie thriller: in het begin van de film wordt er een lijntje uitgegooid dat helemaal aan het eind pas wordt binnengehaald. Zo blijf je als kijker al die tijd op het puntje van je stoel zitten. Trouwens: ‘De premier’ al gezien?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234