null Beeld

Ertebrekers: de zomer start hier

Ertebrekers! Born and raised in Izegem, Ardooie en Ingelmunster, en toch zult u op hun debuut ‘Otel’ net zo stil blijven zitten als op een snel-snel ineengebokst vlot op weg naar de Bermudadriehoek.

Thomas Werbrouck


Lees ook de review van 'Otel', de nieuwe cd van Ertebrekers

Het fonkelende, nieuwe bandje van Flip Kowlier (’t Hof van Commerce, zichzelf), Peter Lesage (Moiano, Flip Kowlier) en neofiet Jeffrey Bearelle dealt in zoete West-Vlaamse raps, soulvolle crooners en übergroovy bleekschetenfunk, en swingt als uw grootmoeders tiet op een erg winderige dag. Hashtag: machtig!

Deze zomer zult u de Ertebrekers ongetwijfeld tegen het zweterige lijf lopen – cocktail in de hand, zand tussen de tenen – aan ‘De zji’ in Oostende of op een exotisch ingerichte festivalweide. Maar op deze druilerige dag in maart houdt het kersverse trio audiëntie in de lobby van het poepchique Gentse Marriott Hotel, waar men ’s morgensvroeg bij de koffie een mousse au chocolat mét likeurtje serveert.

Flip Kowlier «Ik ben hier onlangs komen logeren. Puur voor de leute, want ik woon op tien minuten hiervandaan. We wilden op hotel in Brussel, maar zijn uit luiheid hier beland. Gent is zo schone, maar ’t is pas als je hier als toerist tussen de andere toeristen rondloopt dat het weer opvalt. Een aanrader, als je écht niet weet wat te doen!»

HUMO ‘Cirque’, de laatste Kowlier-plaat, was getriggerd door een circusbezoek. Stond er een specifiek hotel model voor ‘Otel’?

Peter Lesage «Vorig jaar heb ik een kleine road trip gedaan in de States, van New Orleans naar Memphis. En in Memphis ben ik bij het beroemde Heartbreak Hotel geweest: Elvis-fans van over heel de wereld hokken daar samen, soms voor een hele week. Om iedere dag naar Graceland te gaan, terwijl je daar in een paar uur toch wel rond bent. ‘Ertebreker’ ging al even mee als werktitel van een nummer op de plaat, maar het meervoud bleek een goeie groepsnaam. Heartbreak Hotel, Ertebrekers, ‘Otel’: het lag allemaal nogal voor de hand. Ik heb sowieso altijd al een zwak gehad voor de muziek van ginder.»

Kowlier «Voor het nummer dat ‘Ertebreker’ zou gaan heten – en dat uiteindelijk ‘Gie en ik’ is geworden – zocht ik nog een dialectwoord voor ‘tearjerker’. Voor hetzelfde geld was dit dus het eerste interview met de… Troanetrekkers!»

Lesage «Er zit veel soul in onze plaat, maar dan uit verschillende periodes: oude soul, nieuwe soul. In ‘Duodgeweune’ hoor je veel seventiesinvloeden. ‘De zji’ is dan weer elektronisch getint, en heeft meer eightiesvibes.»

Jeffrey Bearelle «Ik ben altijd wild geweest van Jamiroquai en D’Angelo

Kowlier «In de studio is ook de naam van Bill Withers weleens gevallen. En The Gap Band, en Michael Jackson

Bearelle «En Al Green

Lesage «In Memphis ben ik naar de gospel church van Al Green geweest, én ik heb hem ontmoet – kan ik ook weer afvinken van mijn bucketlist. De kerk zat halfvol met locals, de rest waren toeristen. Na de dienst, die dríé uur duurde, ben ik met Al Green op de foto gegaan. Geen woorden uitgewisseld – wat moet je tegen zo’n held ook zeggen? – maar ik wou het moment wel grijpen.»

undefined

null Beeld

undefined

'We hebben zoveel talent dat we de werkdrift een beetje moeten temperen'

HUMO Tijdens mijn research kwam ik inderdaad bij D’Angelo en Al Green terecht. En de YouTube-algoritmes brachten mij onverwacht, zij het niet helemaal ongepast eveneens bij ‘Het werd zomer’ van Rob de Nijs.

Kowlier (lacht) «Ik ben wel fan van vroege nederpop: in een nummer als ‘Miss Amerika’ is er zéker een beetje Doe Maar geslopen. En de eerste versie van ‘Woarom’, oorspronkelijk een reggaenummer van Jeffrey, deed daar ook hard aan denken – zonder dat-ie de groep eigenlijk goed kende. Dus ik snap de link wel: YouTube heeft gelijk (lacht). Maar sound was altijd bijzaak, eigenlijk hebben we vooral aan songs gewerkt.»

HUMO De meeste mensen zullen Peter Lesage en Flip Kowlier wel kennen, Jeffrey Bearelle is nog een new kid on the block. Hoe zijn jullie met elkaar in euhm… zji gegaan?

Bearelle «Peter ken ik via gemeenschappelijke kennissen: mijn demo’s zijn ooit bij ’m beland, zo’n jaar of negen geleden. En Flip heb ik, via Peter, leren kennen tijdens een optreden in Izegem waar ik het voorprogramma deed. Flip heeft me toen de raad gegeven om in het West-Vlaams te gaan schrijven.»

Lesage «Jeffrey en Flip waren samen aan nummers bezig, Jeffrey en ik waren aan nummers bezig. En plots had Flip het idee om met z’n drieën samen te komen.»

Bearelle «Tijdens een weekendje Antwerpen hebben we vervolgens drie à vier nummers opgenomen – intussen zo’n anderhalf jaar geleden.»

Kowlier «’t Is een geestig en spontaan project. We hebben enkele bijna afgewerkte nummers van Jeffrey gefinetuned. Dan hebben we weer flarden en nummers van ons gefinetuned, met Jeffrey erbij. Maar een song als ‘De zji’ is bijvoorbeeld ontstaan in de studio, met ons drieën samen.»

Lesage «Er is geen duidelijk afgelijnde taakverdeling: iedereen schrijft nummers, maakt muziek, schrijft teksten – bij elk nummer liggen de rollen anders.»

Kowlier «’t Is voor mij persoonlijk ook anders, omdat ik niet de frontman ben: ik ben maar één van de drie, en op het podium één van de vier. En we hebben veel gerepeteerd, wat ook nieuw is voor mij (lacht).

»Ik speel bas én ik rap, dat is niet evident. Sommige nummers hebben echt wel moeite gekost. Ik heb leren bassen in de crossoverperiode van de jaren 90: Primus, Red Hot Chili Peppers, Urban Dance Squad, Rage Against The Machine. Dat was machtig: uren jammen! Maar dat is naar de achtgrond verdreven bij de popliedjes van mijn soloplaten. Ook omdat die funk op zichzelf vaak oninteressant is. Maar nu is er een gelegenheid waarin we songs maken, popmuziek, én waarin het funkgegeven relevant is. Dus na twintig jaar ben ik ineens bassist in een funkband! Da’s de max. Karel (De Backer, de livedrummer, red.), zit af en toe vanachter zijn drums met me te lachen, omdat ik zo enthousiast sta te spelen.»

HUMO Waren Peter en Flip helden van jou, Jeffrey?

Bearelle «Tuurlijk! Met zulke topmuzikanten samenwerken, dat is een wens die in vervulling gaat. Ik voel ook wel druk, maar op een gezonde manier: het motiveert me om aan de slag te gaan en mezelf te bewijzen. Het gaat allemaal vree rap voor mij: ik ben nu vooral aan het genieten van de rit.»

HUMO En welke raad geven de oude rotten aan Jeffrey, om zich voor te bereiden op de roem in Vlaanderen?

Kowlier «Wees voorzichtig met journalisten, sowieso (lacht). Nee, ’t valt wel mee, hoor. Jeffrey is een nuchtere gast. Maar ik heb het moeten leren, om mijn mond te houden in interviews en geen dingen te zeggen die je je achteraf beklaagt.»

Bearelle «Momenteel gaat het toch nog goed?»

Kowlier «Ge zijt vree goe bezig, gast (lacht).»

HUMO Wie is de Eva Mendes-fanboy in de groep? Eén nummer laat haar ‘gevulde billen’ rijmen op ‘jarretellen’.

Lesage «Dat komt van Jeffrey. Ze zit nochtans meer in onze leeftijdsklasse, maar blijkbaar valt-ie op oudere vrouwen (lacht).»

Bearelle «Ik vind dat een heel knappe vrouw. Maar ’t is nu ook niet dat ik al jaren fan ben, en posters van haar op mijn kamer heb hangen. Ik ben trouwens ook fan van haar lief Ryan Gosling. Dus ik zou er niet aan beginnen om haar te versieren. Ik zou het zo laten en zeggen: ‘Proficiat, kerel!’»

HUMO Thematisch is het een opvallend brave plaat: smoren is passé, en naar de fitness gaan is deugdelijk. Welke zondes worden wél nog bedreven?

Bearelle «Op de plaat? Overspel. Het nummer ‘Woarom’ gaat daarover.»

Kowlier «Maar ge hebt niet eens een lief! Dus ge kunt ze alvast niet bedriegen. We zijn redelijk braaf, da’s waar. Ik denk dat we allemaal op een goeie plek in ons leven staan, en dankbaar zijn. ’t Is niet van: ‘Jeuj, we gaan naar de club en vanavond gaat fantastisch zijn: tonight is gonna be the best night.’ Ertebrekers staan voor degelijke rootsy muziek, met een vrij positieve boodschap.»

Lesage «Ik vind die positieve thematiek een verademing. Niet dat ik iets tegen triestige muziek en weemoedige teksten van andere artiesten heb. Maar ‘Drank en drugs’ is al gemaakt; misschien hebben wij daar een antwoord op? Een nummer als ‘Duodgeweune’ kon ook heel triestig zijn uitgedraaid. Maar het gaat over de schoonheid van het alledaagse, een ode aan de kleine dingen des levens.»

HUMO Hoe ziet een doodgewone dag bij de Ertebrekers eruit?

Bearelle «Om negen uur afspreken, om elf uur pas beginnen te repeteren, en om twaalf uur alweer een broodje halen.»

Kowlier «’t Is heel erg op ’t gemak. Veel pauzes, veel koffie drinken, veel eclairs eten. Laidback, dat hoort bij de muziek. En we hebben ook allemaal zoveel talent dat we de werkdrift een beetje moeten temperen (lacht). Allee ja, bepaalde bands zouden er gewoon niet meer moeten aan beginnen, snap je?»

HUMO In naam van de concurrentie: bedankt!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234