null Beeld

Ertebrekers: 'Katers ook welkom'

Het fijnste zomerbriesje kwam dit jaar van Ertebrekers, het op z’n West-Vlaams vlammende vehikel van Flip Kowlier, Peter Lesage en Jeffrey ‘Jefferson’ Bearelle. Hun cocktail van funk, soul, electro en indie was dé festivaltopper uit eigen land, en met ‘De Zji’ en ‘Eva Mendes’ scoorden ze op de koop toe twee dik verdiende radiohits. Op 1 januari vieren ze na een welverdiend herfstslaapje hun terugkeer op Zebrawoods in Gent.

Vincent Cardinaal

HUMO Peter Lesage, jullie zijn even weggeweest. Was de zomer zo heftig?

Peter Lesage «Het was eerder zo dat er simpelweg geen clubtour gepland stond na de festivals, waar we het inderdaad goed naar onze zin hebben gehad. De reden dat we niet in het najaar getourd hebben, is dat onze plaat dit voorjaar net iets te laat kwam, dan boeken ze je niet meer. Pech gehad, volgend jaar beter.»

HUMO Ertebrekers gaan gewoon door, met andere woorden?

Lesage «Zeker! Dit is een serieuze groep, geen zijprojectje. We zijn onlangs weer samengekomen, en druk begonnen met schrijven aan een opvolger van ‘Otel’. Het gaat – als het aan ons ligt en een beetje meezit – niet zo gek lang duren voor we een nieuwe release hebben. Er is in elk geval genoeg materiaal, we hebben van de ‘Otel’-sessies ook nog wat overschot. Verder vermoed ik dat we dit voorjaar ook de clubs ingaan.»

HUMO Als jij terugkijkt op het jaar, wat blijft je dan het meeste bij?

Lesage «Dat we er in geslaagd zijn om grenzen te overschrijden. Kijk alleen al naar de airplay: ze hebben ons niet alleen op StuBru gedraaid, maar ook op MNM, Qmusic, Radio 1... overal, eigenlijk. De sleutel is volgens mij dat we ons niet beperken tot één invloed. We zijn bovendien samengesteld uit twee gasten die al even meelopen – maar wel volop nieuwe muziek luisteren – en een jonge hond.»

HUMO Samen maakt dat: drie West-Vlaamse aliens!

Lesage (lachje) «In Vlaanderen wordt daar nog altijd met gefronste wenkbrauwen naar gekeken, zeker als je met je West-Vlaams ook de wereld intrekt: ‘Niemand gaat u begrijpen!’ Nu, ik ben even vergeten welk station het was, maar een radiostation van hier heeft samen met een Nederlandse zender onze muziek laten horen aan passanten in Amsterdam: die Hollanders waren gewoon mee.»

HUMO Op Nieuwjaarsdag spelen jullie in Gent. Lastige dag?

Lesage «Valt mee. Hoezo?»

HUMO Ik kan me voorstellen dat het grootste deel van je publiek die ochtend met een fikse kater uit bed gekropen is.

Lesage «Kan zijn. Anderzijds: als ík een fikse kater heb, dan krijg ik tijdens de dag gaandeweg zin om weer in een bepaalde flow te geraken, om weer wat te ondernemen. Wat is er dan beter om ’s avonds, tot besluit van een saaie dag, naar een lekkere show te gaan? Daarnaast: kater of niet, familiefeest of niet: het blijft toch zeker wel rock-’n-roll? Je moet blijven gáán.»

HUMO Oké, wij zijn overtuigd.

Lesage «Mooi zo. Verder beloof ik hierbij plechtig dat we de show zachtjes zullen starten, ter wille van de ergste katergevallen (grinnikend af).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234