null Beeld

'Escape Plan': Sly en Arnie, samen in één film

Over de heerlijke actieknaller Escape Plan’ – vanavond beleeft-ie z’n tv-première op 2BE – hoeft u eigenlijk maar één ding te weten: dat Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger de hoofdrollen voor hun rekening nemen.

Kristoff Tilkin

''Het stond in de sterren geschreven dat Arnold en ik ooit zij aan zij in een grote actiefilm zouden spelen.'' Sylvester Stallone

Sly en Arnie, samen in één film: als u daarvan niet ‘woooo-hoooo!’ gillend door de kamer gaat hossen, weten wij het ook niet meer. Hallo, meneer Stallone?

Sylvester Stallone «Het stond in de sterren geschreven dat Arnold en ik ooit zij aan zij in een grote actiefilm zouden spelen, zeker? Nu ja: we zijn wél eerst jarenlang elkaars grootste concurrenten geweest, tot op het kinderachtige af. Toen ik Arnold in de eighties tegen het lijf liep, zei hij: ‘Sorry Sly, maar in ‘Commando’ heb ik meer booswichten gemold dan jij in ‘Rambo’.’ Waarop ik: ‘Ab-so-luut niet. Ik heb er 97 over de kling gejaagd, en jij maar 93.’ Dus probeerde hij het in zijn volgende film nog beter te doen, waarop ik weer niet kon achterblijven. We probeerden elkaar in alles te overtroeven: wie de dikste spieren had, de grootste wapens, de grootste body count, de meeste bioscoopbezoekers. Bij mij grensde die concurrentie bijwijlen aan de haat: ik vond het verschrikkelijk dat Arnold op deze planeet rondliep, maar tegelijk zorgde die aartsvijand ervoor dat ik mezelf tot het uiterste dreef – ik ben ’m dus toch dankbaar (lacht).»

- Dankzij uw films over Rocky en Rambo behoorde u tot de top van de filmwereld, maar u kon uw acteertalent nooit buiten die actieniche verzilveren.

Stallone (zucht) «Allemaal de schuld van dat hardnekkige vooroordeel dat een actiefilm vooral een hersenloze oefening in visuele behendigheid is, en dat het niet uitmaakt hoe je staat te acteren. Terwijl ik toch vaak denk: ‘Hey, die hoofdrolspeler is heel erg fysiek aanwezig, maar wanneer begint hij nu te acteren?’ Als je ’t integendeel op de juiste manier aanpakt, met goeie vertolkingen, spannende stunts en genoeg visuele schwung, dan kun je wél ontzettend intrigerende actiefilms maken. Om ‘Escape Plan’ bewust níét te noemen: ‘The Bourne Identity’, dat is toch méér dan de zoveelste hersenloze actiefilm? Helaas ziet niet iedereen het verschil, en bovendien is het etiket ‘actiefilmheld’ bijzonder lastig af te schudden, zeker als je wat ouder wordt. (Mijmert) Wat had ik graag meegespeeld in ‘Man on Fire’ van Tony Scott, of ‘Collateral’ van Michael Mann, om nog maar te zwijgen van ‘Heat’.»

- Eerder dit jaar speelde u een ingetogen Rocky Balboa in ‘Creed’. Het schijnt trouwens dat u hoofdrolspeler Michael B. Jordan kon overtuigen om een echte lel tegen z’n kop te krijgen.

Stallone «Ik zei ’m dat in elke Rocky-film minstens één slowmotionshot zit waarin de hoofdrolspeler écht op zijn bakkes krijgt, zodat het publiek ziet dat we niet zomaar wat met onze vuisten in de lucht zwaaien. ‘Heb jij dat ook gedaan?’ vroeg hij. ‘Tuurlijk.’ ‘Dan ik ook.’ Ik dus tegen Tony Bellew, een professionele bokser van 1.90 meter en 95 kilo: ‘Tony makker, onze vriend Mike zou graag ontgroend worden.’ Tony staat op, wandelt naar Mike en – pats! Echt: ik kon de sterretjes boven z’n hoofd zien tollen, en de vogeltjes onder zijn hersenpan horen tjilpen. Maar omdat de camera niet perfect opgesteld stond, moesten we het shot nog eens overdoen. Mike lag daar zo’n beetje groggy te wezen, maar hij krabbelde wél overeind en liet zich nogmaals door Tony op zijn gezicht slaan. Respect!»

- Van wie van uw tegenspelers moest u indertijd het meeste incasseren?

Stallone «Carl Weathers (Apollo Creed in de ‘Rocky’-films, red.) heeft ooit mijn rib gebroken, gelukkig op één van de laatste draaidagen. Maar Dolph Lundgren (Drago in ‘Rocky IV’, red.) sloeg nóg harder: een boomlange vent, en bovendien wereldkampioen kickboksen. Ik vond dat je, om een boksmatch zo realistisch mogelijk te maken, niet zomaar choreografietjes kon instuderen. Dus zei ik tegen Dolph: ‘Probeer 30 seconden lang alles te geven, ik probeer je gewoon zo goed mogelijk te ontwijken.’ Die avond mocht ik naar de dienst spoedgevallen (lacht).»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234