null Beeld

Ethische hacker Inti De Ceukelaire, die Donald Trump te grazen nam: 'Facebook of Google kunnen kraken is een onbeschrijfelijk gevoel'

Sinds hij Facebook in verlegenheid bracht, duikt zijn naam geregeld op in de media. De grote doorbraak kwam er enkele weken geleden, toen hij de Twitteraccount van Donald Trump enterde en de president liet opdraven in een Aalsters carnavalsfilmpje.

mke

'Een zogenoemde dode link op de Twitteraccount van Donald Trump heb ik vervangen door een Aalsters carnavalsfilmpje. De machtigste man op aarde die Oilsjt carnaval viert, hilarisch toch?'

HUMO Hoe kwam je op het idee om Trump te hacken?

Inti De Ceukelaire «Eerlijk? Ik verveelde me (lacht). Ik was net terug van een weekendje weg met collega’s, maar ik was nog niet moe genoeg om te gaan slapen. Dus besloot ik om eens een kijkje te gaan nemen op de Twitteraccount van de Amerikaanse president – om te zien of ik iets kon kraken. Vrij snel kwam ik bij een tweet uit die naar een zogenoemde ‘dode link’ verwees. Die dode link heb ik dan vervangen door dat Aalsterse carnavalsfilmpje. Ik heb nog even getwijfeld om een Engelstalig clipje in elkaar te steken, maar persoonlijk vond ik dit veel leuker: de machtigste man op aarde die Oilsjt carnaval viert, hilarisch toch?»

null Beeld

HUMO Was het moeilijk, Trumps account hacken?

De Ceukelaire «Het was poepsimpel. Technisch gezien heb ik hem zelfs niet eens gehackt, ik heb gewoon – compleet legaal – een internetdomeintje gekocht dat aan één van zijn tweets verbonden was. Ondertussen heb ik die stunt nog eens herhaald met twee van zijn andere tweets, op vraag van CNN. Zij zijn geïnteresseerd in mijn verhaal, maar hebben nog geen tijd gehad om er aandacht aan te besteden. Vooral omdat Trump voortdurend nieuwe stommiteiten uithaalt, waardoor ze hem niet kunnen bijhouden (lacht). Misschien maar beter zo: nu kan ik tenminste nog met een gerust gemoed naar Amerika op vakantie gaan.»

undefined

'In een ideale wereld kan elke leerling die van school afzwaait een site hacken'

HUMO Je hebt nog geen dreigbrieven vanuit het Witte Huis ontvangen?

De Ceukelaire «Nee, voorlopig niet. Al zou ik het wel cool vinden mocht Trump me publiekelijk uitschelden op Twitter. Dat ik later tegen mijn kleinkinderen kan zeggen: ‘Opa is ooit door de machtigste man ter wereld geschoffeerd’ (lacht). Maar bon, daarvoor deed ik het natuurlijk niet. Ik wilde vooral aantonen hoe gemakkelijk je de Twitteraccount van de president van Amerika kunt manipuleren. Zeker bij Trump is dat verontrustend, omdat hij Twitter zelf als één van zijn belangrijkste communicatiekanalen beschouwt. Dat carnavalsfilmpje was dan nog onschuldig, maar stel dat ik slechte bedoelingen had gehad? Of dat iemand zo’n oude tweet had gemanipuleerd tijdens de verkiezingen en er pakweg nazipropaganda aan had vastgekoppeld? Wie weet hoeveel stemmen Trump dan verloren zou hebben.»

HUMO Was de verleiding voor jou dan niet groot om méér schade aan te richten?

De Ceukelaire «Nee, ten eerste omdat Trump nog altijd de machtigste man ter wereld is. Die wil je niet tegen je in het harnas jagen. En ten tweede omdat ik bij de openbare omroep werk (als digital creative, red.), dus er wordt van me verwacht dat ik me politiek neutraal opstel. Een politieke boodschap in zo’n tweet zou van mij een hacktivist maken, en zo zie ik mezelf niet: ik ben een ethische hacker, da’s iets helemaal anders.»

HUMO Loop je niet hoog op met het hacktivisme dan?

De Ceukelaire «Nee, ik vind dat gevaarlijk. ’t Is niet omdat je toevallig goed met een computer overweg kunt, dat je daardoor meer macht mag uitoefenen dan iemand anders. Ik ben het persoonlijk ook niet eens met Trumps beslissingen, maar hij is wel via een eerlijk verkiezingssysteem verkozen – dat moet je – als burger van een democratie – respecteren.»


'Ik haat hackerscollectieven die voor internetflik spelen en zich boven alle wetten verheven voelen'

HUMO Wat te denken van hacktivisten zoals Anonymous, die online wél het recht in eigen handen nemen?

De Ceukelaire «Ik haat zulke hackerscollectieven die voor internetflik spelen en zich boven alle wetten verheven voelen. Hier in België had je onlangs nog die zaak van dat meisje dat online zó erg gepest werd dat ze uiteindelijk zelfmoord pleegde. DownSec, een Belgische aftakking van Anonymous, heeft de identiteit van die pesters toen bekendgemaakt via de sociale media – en hen dus publiekelijk aan de schandpaal genageld. Ik vind dat je zulke processen niet online moet voeren, daar hebben we nog steeds een rechtssysteem voor.

»Anonymous is ook zo’n titel geworden waarmee je werkelijk alles kunt goedpraten. Zodra ze met een organisatie of instelling niet akkoord gaan, leggen ze hun websites plat. Daarvoor hoef je trouwens geen computergenie te zijn: zelfs mijn bomma kan, met de juiste middelen, een website offline halen. Voorlopig richt Anonymous zijn peilen nog op groeperingen als IS, en staat het gros van de westerse wereld achter hun acties, maar ze hebben ook al bonafide overheidswebsites aangevallen – en zo veel schade berokkend.»

HUMO Alle acties die IS destabiliseren, kunnen we toch alleen maar aanmoedigen. Of niet?

De Ceukelaire «Ik vind van niet. Censureren is nooit de juiste oplossing, zelfs niet bij een malafide groepering als IS. Bovendien is het dom: stel dat we de onlinecommunicatie van die terroristen platleggen, wat dan? Dan drijven we hen weg van het internet, naar kanalen die nog moeilijker te kraken zijn. Online kunnen de veiligheidsdiensten tenminste nog meelezen.»

HUMO Rusland zou de verkiezing van Donald Trump als president een handje geholpen hebben. Wat denk jij?

De Ceukelaire «Dat gerucht doet inderdaad de ronde, maar mij lijkt het weinig waarschijnlijk. In Afrikaanse ontwikkelingslanden zullen hackers al weleens een verkiezing beïnvloed hebben, maar Amerika is slimmer dan dat. Rusland trouwens ook: waarom zo’n groot risico nemen, als je ook andere middelen kunt inzetten om zo’n verkiezing te manipuleren? Fake news, bijvoorbeeld: ook illegaal, maar minder dan een stemkantoor hacken. Ik ben er zeker van dat Rusland Trump geholpen heeft bij het verspreiden van negatieve berichten over Hillary Clinton, om haar onderuit te halen. Op die manier hebben ze eigenlijk de publieke opinie gehackt.»

undefined

'Telkens als ik met een hack een flinke som verdien, ga ik met mijn vriendin uit eten. En niet naar de McDonald’s, hè!'

HUMO Denk je dat fake news nog meer politieke uitkomsten zal gaan beïnvloeden?

De Ceukelaire «Fake news zal in ieder geval alleen maar weliger gaan tieren op sociale media. Facebook is nu bezig met een logaritme om het te herkennen en te censureren op je tijdlijn, maar dat lijkt me geen goede oplossing. ’t Lijkt me beter dat we met fake news leren omgaan, door het te leren herkennen en dan terzijde te schuiven. Vergelijk het met spammail: vroeger lieten mensen zich daar nog door vangen, maar ondertussen bijna niet meer. De voorzichtigheid met dat soort mails is er maar geleidelijk, door trial and error, gekomen. Hetzelfde zal volgens mij gebeuren met fake news.»


Aardige boterham

HUMO Jij noemt jezelf een ‘ethische hacker’. Dat lijken me op het eerste gezicht twee tegenstrijdige termen.

De Ceukelaire «Ja, bij een hacker denken veel mensen nog steeds aan een computergeek met slechte bedoelingen. Terwijl er vandaag ook veel goede hackers zijn, die hun skills inzetten om websites veiliger te maken – zoals ik. Alleen lees je daar veel minder over.»

HUMO Zijn er veel ethische hackers in België?

De Ceukelaire «Voorlopig nog niet, maar ik ben wel lid van HackerOne, een vereniging die ethische hackers van overal ter wereld samenbrengt. We houden online contact, maar ontmoeten elkaar ook jaarlijks in Las Vegas. De eerste keer dat ik naar zo’n samenkomst ging, wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Eerlijk gezegd dacht ik daar een groepje wereldvreemde computernerds aan te treffen, maar zo was het totaal niet. Nu ja, er zaten wel een paar vreemde figuren bij, maar de meesten waren net heel sociaal en vriendelijk. Ze reden ook allemaal met een dure auto én ze hadden een knap lief.»

HUMO Bij HackerOne zitten dus alleen ‘propere’ hackers, zonder strafblad?

De Ceukelaire «Er zitten ook enkele voormalige black hat hackers (criminele hackers, red.) bij. Die zijn welkom bij ons, mits ze plechtig beloven voortaan alleen nog maar ethisch te hacken. Meer dan één kans krijgen ze trouwens niet: gaan ze in de fout, dan worden ze definitief geëxcommuniceerd.»

HUMO Heb jij als hacker ooit buiten de lijntjes gekleurd?

De Ceukelaire «Ik heb vroeger weleens dingen gedaan die ik nu niet meer zou doen. Op eigen houtje Humo proberen te hacken, bijvoorbeeld.»

HUMO Dat was jij dus.

De Ceukelaire (lacht) «Ik zeg wel: probéren. Jullie zitten trouwens vrij safe, want mij is het alvast niet gelukt om bij jullie binnen te raken.

»Ooit heb ik ook de website van Metallica gekraakt, weliswaar om hun meteen daarna een mailtje te sturen met de melding dat hun site zo lek als een zeef was. Maar op zich was dat een strafbaar feit, hè, en hadden ze me perfect kunnen aangeven bij de politie. Zo’n vaart is het gelukkig niet gelopen, integendeel: de band was me net dankbaar. Op Werchter hebben ze zelfs mijn toetsenbord gesigneerd!»

HUMO Is het, zelfs als ethische hacker, soms niet verleidelijk om zo’n hack níét te melden?

De Ceukelaire «Zeker, maar dan loop je het risico jezelf serieus in de nesten te werken. Ik heb verhalen gehoord van collega’s bij HackerOne die buiten de lijntjes hadden gekleurd en daar een zware prijs voor moesten betalen. Eén kerel had er net een gevangenisstraf van vijf jaar opzitten omdat hij een geintje had uitgehaald op een Amerikaanse overheidswebsite. Een andere was binnengedrongen in het systeem van de NASA, maar binnen het halfuur stond de politie bij hem aan de deur. Omdat hij niet meteen opendeed, hebben ze zijn deur geforceerd en heel zijn huis doorzocht. Zo’n vaart zal het hier in België natuurlijk niet meteen lopen, maar toch.»

HUMO Valt er in het illegale hackerscircuit niet meer geld te rapen?

De Ceukelaire «Natuurlijk! Als ik vandaag ontslag zou nemen bij de VRT en me fulltime op het hacken zou gooien, zou ik waarschijnlijk veel meer geld verdienen. Maar daar is het me, eerlijk waar, niet om te doen. Het is natuurlijk een fijne bijkomstigheid dat ik aardig mijn boterham verdien met die hacks, maar ik heb ook al vaak bedrijven gratis en voor niets geholpen. Gewoon omdat ik het zo graag doe.»

HUMO Wat is de grootste som die je ooit al met één hack verdiend hebt?

De Ceukelaire «10.000 euro, denk ik. Ik lag nog in bed toen ik ’s ochtends mijn mails checkte en dat bericht zag binnenkomen. Mijn vriendin lag naast mij en ik heb haar toen gevraagd om te checken of er écht 10.000 euro stond. Ik dacht dat ik nog aan het dromen was! Ik heb trouwens met mijn vriendin afgesproken dat, elke keer als ik zo’n flinke som met een hack verdien, ik haar mee uit eten neem. En niet naar de McDonalds, hè!»

HUMO Zit je vriendin ook in het hackerswereldje?

De Ceukelaire «Nee, ze schrijft voor Newsmonkey. Ik praat ook bijna nooit met haar over mijn hacks. Al is het al wel een keertje voorgekomen dat ik, vlak voor we op vakantie vertrokken, nog een lek vond op een grote website. Toen ben ik op de luchthaven nog snel een paar uurtjes bezig geweest met mijn laptop, tot ergernis van mijn vriendin. Gelukkig kon ik nadien melden dat we weer een fancy dinner hadden verdiend (lacht).

»Maar ik waak erover dat ik ook nog een leven buiten het hacken heb. Je hebt hackers die dag en nacht online naar lekken speuren, maar ik hou het bewust bij een paar uurtjes per dag – anders begin ik sterretjes te zien.»


Van de hack op de tak

HUMO Is hacken eigenlijk moeilijk? Of kan iedereen het leren?

De Ceukelaire «Nee, ’t is vaak vrij gemakkelijk, zeker als je de gegevens van één iemand wilt hacken. In de krant lees je geregeld dat een politicus of acteur ‘het slachtoffer is geworden van hackers’, en dan stellen mensen zich daar de gekste scenario’s bij voor. Maar in de praktijk komt het er meestal op neer dat een hacker is gaan snuisteren in een speciale database met persoonlijke gegevens zoals e-mailadressen of wachtwoorden die ooit bij een andere hack zijn gelekt. Zo moeilijk valt zo’n database trouwens niet op te sporen, er bestaat zelfs een speciale zoekmachine voor.

»Echte hackers – degenen die zo’n database samenstellen – zijn meestal mensen met veel geduld én een flinke dosis creativiteit. Als hacker moet je proberen de achterpoortjes te vinden, anders te denken dan er van je verwacht wordt. Er bestaat dus geen boek ‘Leren hacken in tien stappen’, want het is geen welomlijnde wetenschap. Maar om een voorbeeld te geven hoe makkelijk het soms kan zijn: een Belgische concertorganisator heeft me eens ingehuurd om zijn ticketsite te checken op lekken, waardoor gebruikers het betalingssysteem zouden kunnen omzeilen. Ik heb toen als test twee tickets gekocht van 20 euro, elk voor een ander concert. Op mijn betaalscherm stond dus 2 keer de boodschap ‘1 x 20 euro’, wat neerkwam op 40 euro die ik moest betalen. Ik dacht: wat als ik van die ene ‘1’ nu eens ‘-1’ maak? Dan kreeg je dus -1 maal 20, ofte -20 euro. Opgeteld met die andere 20 euro, maakte dat dus dat ik volgens het systeem 0 euro moest betalen. Het resultaat: ik kreeg niet één, maar twéé concerttickets gratis en voor niks thuisgestuurd (lacht). Zonder dat ik daarvoor zelfs maar de code van hun website moest bekijken!»

HUMO Zo’n achterpoortje vinden, geeft dat een kick?

De Ceukelaire «Enorm! Als zo’n hack werkt, voelt het alsof alle puzzelstukjes perfect in elkaar klikken – niet op het scherm, maar in mijn hoofd. Dat gevoel is... onbeschrijfelijk. En behoorlijk verslavend.»

'Het is een onbeschrijfelijk gevoel als je een internetreus als Facebook of Google kunt kraken'

HUMO Beter dan een orgasme?

De Ceukelaire «Euh, het komt in de buurt (lacht). Zeker als je een internetreus als Facebook of Google kraakt, want die gebruiken de allerbeste beveiligingssystemen ter wereld. Google heb ik trouwens al op mijn 16de gehackt. Daar heb ik toen 1.200 dollar voor gekregen: een zot bedrag, zeker op die leeftijd. Ik weet nog dat ik die som toen ben gaan aangeven bij het belastingkantoor. Daar waren ze behoorlijk wantrouwig: hoe kwam zo’n jonge snotneus plots aan al dat geld?

»Mijn allereerste hack had ik trouwens al beet toen ik 8 was. Ik speelde toen vaak het computerspelletje KetnetKick: heel leuk, maar er was één eiland in die game waar ik met mijn figuurtje maar niet naartoe raakte, omdat ik zo ver niet kon springen. Héél frustrerend. Ik ben toen in de code van die game gaan rondneuzen, en met het beetje Engels dat ik toen verstond, enkele instellingen gaan aanpassen waardoor ik wél op dat eiland raakte. Ik weet nog dat al mijn vriendjes toen vreselijk jaloers op mij waren. Dat was de eerste keer dat ik besefte: hey, ik kan dingen met mijn computer die anderen niet kunnen.»

HUMO Was je op school dan ook sneller dan je klasgenoten?

De Ceukelaire «Niet per se, want ik heb het concentratievermogen van een goudvis: ik kan niet langer dan één dag aan hetzelfde project werken. Die stunt met Trump was ik de dag nadien bijvoorbeeld zelf al beu – in mijn hoofd was ik alweer volop met iets anders bezig.»

HUMO Dat ruikt naar ADHD, nee?

De Ceukelaire «Nee, al lijd ik wel een beetje aan ADD (Attention Deficit Disorder, red.). Als kind had ik al moeite om me lang te concentreren. Maar bij hacken is dat juist goed: daar moet je net voortdurend van de hak op de tak springen om snel resultaat te boeken. In die zin heb ik van mijn zwakte eigenlijk mijn sterkste punt kunnen maken.»

HUMO Ben je zelf al eens gehackt?

De Ceukelaire «Dat niet, maar na die Trump-stunt heb ik wel iets vervelends meegemaakt. Een kerel die het niet met me eens was, heeft toen een mobiele app gehackt onder mijn naam. Behoorlijk onder de gordel: ik snap het dat je niet akkoord gaat met mijn acties, maar probeer míj dan te hacken. Bon, het is natuurlijk niet slim om ruzie te zoeken met een hacker, en dat heeft die kerel ook mogen ondervinden. Ik ben op zoek gegaan naar zijn contactgegevens, weliswaar binnen de wettelijke grenzen, en heb die aan de politie doorgespeeld.»


Facebook-lek

undefined

null Beeld

HUMO Je eigen onlinestunts zijn ludiek, maar ook een tikje controversieel. Met het BK Staken zette je de spoorwegvakbonden te kakken (zie www.bkstaken.be) en met www.benjijeenpornomens.be heb je vast voor ongemakkelijke momenten in enkele Vlaamse huiskamers gezorgd. Met één muisklik kun je via die site checken of er iemand porno heeft bekeken.

De Ceukelaire «Ja, maar die controverse vind ik net geweldig. Veel mensen schelden me op Twitter ook uit omdat ze mijn stunts niet appreciëren. Laat ze maar doen! Hoe meer zij over mij praten, hoe meer aandacht mijn stunts krijgen.»

undefined

'Ik wil mensen aan het denken zetten over hun onlinegedrag.'

HUMO Staat die controverse niet haaks op je functie als ethische hacker?

De Ceukelaire «Nee, want het is nooit mijn bedoeling om gratuit te choqueren. Ik wil mensen aan het denken zetten over hun onlinegedrag, en dat doe je vandaag nu eenmaal niet meer door ze een saaie brochure in de hand te drukken. Tegenwoordig moet je inspelen op mensen hun gevoelens als je hun aandacht wilt trekken. Die pornostunt is daar een goed voorbeeld van, want zeg nu zelf: wie is er níét bang dat zijn erotisch surfgedrag ooit publiek bekend raakt? Van collega-computergeeks krijg ik soms het verwijt dat de uitleg die ik geef technisch gezien niet helemaal juist is. Maar ik wil ook in een taal spreken die iedereen kan verstaan, niet alleen de echte computerprogrammeurs. Zij snappen de gevaren van het internet al – ik wil de ‘gewone mens’ duidelijk maken dat zijn onlinegedrag verstrekkende gevolgen kan hebben.»

HUMO Begin dit jaar stelde je een veiligheidslek bij Facebook aan de kaak: je zou via hun site zonder al te veel problemen aan de gsm-nummers van honderden politici en BV’s geraakt zijn.

De Ceukelaire «Ik heb dat lek eerst aan Facebook zelf gemeld, maar zij weigerden er iets aan te doen. Dus heb ik het probleem zelf maar openbaar gemaakt. Ondertussen is die zaak in handen van de Belgische privacycommissie, die aan het onderhandelen is met Facebook. De commissie staat alvast aan mijn kant, maar het is natuurlijk afwachten of Zuckerberg en co. gehoor zullen geven aan onze klacht.»

HUMO Facebook heeft je sindsdien nog niet gedefriend?

De Ceukelaire «Ach nee, ik was onlangs in San Francisco en toen hebben ze me zelfs uitgenodigd op hun hoofdkantoor daar.»

HUMO En er stond geen bodyguard klaar met een zware sneeuwschop?

De Ceukelaire (lacht) «Nee, dat was een heel gemoedelijk gesprek. Al heb ik toen wel met hen afgesproken dat ik hun voortaan iets meer tijd zou geven om een lek te dichten vooraleer ik er zelf iets over schrijf op mijn blog.»

HUMO Stromen de aanbiedingen nu binnen van websites die je vragen om hen óók te hacken?

De Ceukelaire «Ja, vandaag heb ik nog een uitnodiging gekregen van een Belgische pornosite om op zoek te gaan naar, eh, gaten op hun website (lacht). Maar ik krijg evengoed e-mails van oude dametjes die vrezen dat ze gehackt zijn: meestal is het abonnement van hun virusscanner gewoon vervallen en geeft dat een vervelende pop-up op hun computerscherm. In het begin probeerde ik al die mails nog te beantwoorden, maar het is gewoon te veel geworden. En ondertussen heb ik geleerd om niet meer op alles ‘ja’ te zeggen.»


Trage Belgen

HUMO In december heeft de Belgische overheid haar wetgeving omtrent hacken aangepast. Was dat nodig?

De Ceukelaire «Ja, want die was behoorlijk verouderd: de laatste aanpassing dateerde uit de jaren 90. Tot december vorig jaar bevond je je als hacker ook altijd buiten de wet, zelfs als ethische hacker. In het Belgische wetboek stond hacken immers geboekstaafd als een misdrijf waarvoor je sowieso vervolgd kon worden, zelfs als het gehackte bedrijf geen klacht tegen je indiende. Toen ik indertijd als ethische hacker begon, stootte ik vaak op de grenzen van die wetgeving: ik wilde bedrijven helpen door hen te wijzen op lekken in hun systeem, maar balanceerde daarbij voortdurend op het randje van de illegaliteit. Dankzij de nieuwe wetgeving kunnen bedrijven hackers nu officieel de toestemming geven om hen te hacken – en hoef je dus niet meer bang te zijn dat ze je voor je goede werk de bak in zullen draaien (lacht).»

HUMO Klopt het dat jij zelf met de overheid bent gaan praten om die wetgeving aan te passen?

De Ceukelaire «Ja, ik ben bij volksvertegenwoordiger Roel Deseyn (CD&V, red.) een pleidooi gaan houden voor ethisch hacken. Al heeft het daarna nog lang geduurd eer de wetgeving door onze politici werd aangepast: het idee van hacken als een legale bezigheid hebben we er heel zachtjes moeten inmasseren. In Nederland worden ethische hackers nochtans al veel langer erkend. Daar wordt er zelfs al jaren een beroep op hen gedaan om overheidswebsites te beveiligen. Maar in België zijn we altijd wat trager met zulke mentaliteitswijzigingen, hè.»

HUMO België staat tegenwoordig 33ste op de ranglijst van landen die het vaakst getroffen worden door cybercriminaliteit. Wereldwijd is die business goed voor meer dan 90 miljard dollar omzet per jaar.

De Ceukelaire «En toch zie ik de toekomst niet zo somber in op dat vlak. Jazeker, malafide hackers zullen nog geavanceerder te werk gaan in de toekomst, maar onze veiligheidsdiensten evolueren ook mee. Ook Europa waakt erover: onlangs was er nog een Britse telecomprovider die een fikse boete kreeg, omdat een 16-jarige hacker erin geslaagd was hun website te hacken.»

HUMO Denk je dat we cybercrime ooit helemaal zullen terugdringen?

De Ceukelaire «Nee, net zoals we ‘gewone’ criminaliteit ook nooit helemaal zullen kunnen uitroeien. Maar we gaan er wel steeds betere antwoorden op weten te formuleren. Grote internetbedrijven, zoals Yahoo en LinkedIn, werden een paar jaar geleden nog geregeld het slachtoffer van cyberaanvallen, maar sindsdien zijn er daar geen zware hacks meer gebeurd. In 2013 ben ik zelf nog gaan rondneuzen op de website van Yahoo: dat was gewoon een speeltuin voor hackers. Ik blééf maar op lekken stoten – niet omdat ik zo’n goede hacker was, maar omdat hun beveiliging zo bagger was (lacht). Vandaag zou het al een pak moeilijker zijn om hen nog te hacken.

'Cybercrime wordt één van de grootste uitdagingen van de toekomst'

»Cybercrime wordt niettemin één van de grootste uitdagingen van de toekomst. Daarom moedig ik jonge mensen ook aan om een computerstudie te volgen, om het ethisch hacken onder de knie te krijgen. Alleen zo zullen we die computercriminelen van antwoord kunnen dienen.»

HUMO Zou ethisch hacken een verplicht vak op school moeten zijn?

De Ceukelaire «In het nieuwe onderwijsdecreet staan privacy en sociale media gelukkig al op de planning, maar het mag natuurlijk altijd meer zijn: in een ideale wereld kan elke leerling die van school afzwaait een site hacken. Als iedereen iedereen kon hacken, zouden we ons allemaal een pak veiliger voelen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234