null Beeld

Eureka: hoe vind ik de ideale partner?

Onlangs liet Lieven Scheire in Humo optekenen dat nerds zo moeilijk aan een lief raken omdat ze het liefdesspel te rationeel benaderen. Ze speuren naar patronen en wetmatigheden om de stelling van het hart te bewijzen.

Tim Van Steendam

Het zou ook nogal wat zijn, mocht er een formule bestaan die, na het geknield declameren ervan, prinsen op witte paarden lokt en prinsessen langs de regenpijp uit torenkamers doet klauteren. Albert Einstein en Johann Goethe hebben gepoogd om de liefde in een wiskundige vergelijking te vatten. Men zou denken dat het thema intussen genoeg is uitgespit, maar wiskundigen – de pitbulterriërs van de wetenschap – laten niet snel los. In het nieuwe KRO-programma 'Eureka' doen wetenschapster Ionica Smeetsen presentatrice Sofie van den Enk een nieuwe gooi naar de formule der formules.

Sofie van den Enk «De kans dat een mens de enige, ware liefde tegenkomt is natuurlijk heel klein. Je zou in principe tienduizend levens moeten leiden om precies die ene te vinden. Dat is weinig realistisch.

»Ik kan natuurlijk niet alles verklappen, maar ik kan je wel zeggen dat wij tot een formule gekomen zijn die je een flink stuk vooruithelpt. We gaan er logischerwijze van uit dat je ideale partner bij de beste 10 procent zit van alle mensen die je hebt gedatet. Je beoordeelt die partners vervolgens op allerlei eigenschappen en stelt dan een ranking op van de beste twaalf.»

HUMO Dat klinkt behoorlijk omslachtig en weinig romantisch. Wat is er gebeurt met de coup de foudre, de cherubijntjes en het klaroengeschal, de allesvernietigende inslag van liefde op het eerste gezicht?

Van den Enk «Je neemt die ervaringen gewoon mee in de ranking! Vroeg of laat zijn de scherpste randjes van de verliefdheid weg en kun je ze een plaats geven. En stel nou dat je nog geen twaalf ervaringen hebt, maar toch overtuigd bent van je keuze, dan kun je het daarbij laten. Dat mag.»

HUMO Is 'Eureka' een ludiek programma of toch ernstige wetenschap?

Van den Enk «We proberen beide te combineren. Mijn co-presentatrice Ionica Smeets is een gediplomeerd wiskundige. Terwijl zij aan de slag gaat met gekoppelde differentiaalvergelijkingen en dergelijke, zorg ik voor de lichtvoetige toon, wat het voor de kijker leuker maakt om te volgen.

»We brengen de wetenschappelijke informatie heel visueel. Ik test zelf enkele formules uit. Zo vergelijken we de zoektocht naar de ware met de zoektocht naar geld. Op de grond liggen zakjes verspreid met verschillende hoeveelheden geld erin. Pas als ik ze openmaak weet ik hoeveel erin zit. Dan maak ik de afweging: ben ik tevreden met wat ik heb of zoek ik nog wat verder?»

HUMO Jullie doen ook iets met acrobaten?

Van den Enk Ja, ook dat is een fijne metafoor voor een liefdesrelatie. Het is niet alleen goed om een partner te vinden, je moet hem ook weten vast te houden. Net als in de acrobatie zijn timing en vertrouwen hierin heel belangrijk.»

HUMO Hebt u trouwens een relatie?

Van den Enk (lacht )Ja, maar ik heb dan ook een heel uitvoerige zoektocht achter de rug! Ik heb wel dertig partners versleten voor ik bij de ware terechtkwam. Ik ben dus het levende bewijs dat de theorie uit het programma klopt.

»Zelfs nu ontmoet ik soms nog een aantrekkelijke man van wie ik denk: verdorie, zou die ook niet bij de 10 procent horen?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234