null Beeld

Europa League: Wilfried Van Moer over Belgisch voetbal

Sire, er zijn geen Belgen meer in de Europese voetbalcompetities. Akkoord, Daniel Van Buyten doet met Bayern München nog mee voor de cup met de grote oren, maar met Standard verdween vorige week de laatste vaderlandse ploeg uit de Europa League.

Jürgen Beckers

Aan de andere kant: 't was zeventien jaar geleden dat een Belgische ploeg zo ver was geraakt. Aan de vooravond van de halve finales van die Europa League vroegen wij aan drievoudig Gouden Schoen, ex-bondscoach en fulltime nuchtere mens Wilfried Van Moer of dat een reden is om de toekomst van ons voetbal toch een béétje vrolijk tegemoet te zien.

HUMO Had Standard met dat tikje meer geluk kunnen winnen van Hamburg?

Wilfried Van Moer «Nee. HSV was gewoon beter, en dan moet je je bij de nederlaag neerleggen. Het was wellicht de minste match die Standard dit jaar in Europa heeft gespeeld.»


HUMO Guy Vandersmissen zei een paar maanden geleden al: 'Dit Standard is voorbij.' Heeft hij gelijk?

Van Moer «Ik heb de indruk dat ze in Luik niet zo heel veel zin hebben om volgend seizoen aan de voorrondes van de Europa League mee te doen. Ze beginnen er veel vroeger aan, en de kans dat je drie barrageduels overleeft is erg klein.

»Ik vermoed dat ze serieus met de borstel door de kern zullen gaan en zich een jaartje uitsluitend toeleggen op de Belgische competitie. Ze zijn twee jaar na elkaar kampioen geworden dankzij een aantal jongeren die plots doorbraken. Dit jaar gaat het wat minder en is Anderlecht aan de beurt.

»Die zijn twee jaar na elkaar tweede geworden, en nu staan ze er. Bij Brugge zijn ze ook goed bezig. 't Zullen altijd dezelfde drie ploegen blijven hoor, met af en toe een andere ploeg die bovenaan komt meespelen. Ik hou wel van die rivaliteit tussen de grote drie.»


HUMO Eind vorig jaar is het met die rivaliteit wel flink uit de hand gelopen.

Van Moer «Voor mij mag dat. Ik keur het absoluut niet goed dat ze elkaars benen breken, maar die strijd tussen de besturen, de supporters en de spelers van Anderlecht en Standard is er altijd geweest.

»Het enige wat veranderd is, zijn de media en de technologie. Ik heb ook ooit mijn been gebroken, maar daar zijn geen beelden van. De tackle van Witsel kun je vijftig keer na elkaar in close-up bekijken, als je dat wil.»


HUMO Zijn we met de Belgische ploegen vertrokken voor een vaste plaats in de Europa League?

Van Moer «Niet te euforisch worden: België blijft een klein voetballand. Er is een kleine kentering, dat is waar, maar je mag niet vergeten dat de Europa League de tweede klasse is, de Champions League voor de subtop.

»Maar: Anderlecht zou volgend jaar Europees iets kunnen betekenen. In België steken ze er met kop en schouders bovenuit. Ze hebben een hele goeie ploeg, met een handvol spelers die het verschil kunnen maken.»


HUMO Acht je een Belgische ploeg in staat om één van de komende jaren de Europa League te winnen?

Van Moer «Winnen niet. Op het eind blijven toch weer de grote ploegen over, de ploegen die per ongeluk niet in de Champions League zitten. Kijk naar de halve finales: behalve Fulham zijn het allemaal Europese toppers.»


HUMO Tijd voor pronostieken. Wie wint deze zomer het WK?

Van Moer «Spanje is technisch wellicht de beste ploeg, maar daarom worden ze nog geen wereldkampioen. Hun grootste concurrenten zijn de Zuid-Amerikanen, Argentinië en Brazilië. Engeland ook, en ik kan me geen groot toernooi herinneren waarop Duitsland kansloos was. En dan zijn er natuurlijk de Afrikanen; die ploegen zijn de temperaturen ginds gewoon, een factor die je niet mag onderschatten.»


HUMO Winnen de Rode Duivels het WK van 2014?

Van Moer «Ik heb dat artikel in The Times ook gelezen, ja. Laten we het hopen, hè (lacht). Kijk, we hebben jonge spelers, hopen talent en een grote trainer, maar nog geen ploeg. De mayonaise moet pakken, zoals onder Goethals of Guy Thys destijds. Wij hadden een ploeg, hè.

»Zo ver zijn ze nu nog niet, maar ik geef toe dat er al veel vooruitgang in zit. En als iemand er lijn in kan krijgen, is het Dick Advocaat. Hij kent iets van voetbal, en misschien wel belangrijker: 't is een Hollander die overal zijn kas aan veegt. Het kan hem niet schelen wat de kranten schrijven. Niet onbelangrijk in de communautaire soep die de Belgische nationale ploeg is, en ik kan het weten (lacht)


HUMO Wie wint de Champions League?

Van Moer «Barcelona, tiens. De beste ploeg van de wereld. Die eerste helft op Arsenal, dat had ik van mijn leven nog niet gezien. Het resultaat was niet navenant, maar de manier waarop ze voetbalden, alles in één tijd: buitenaards. Dat er een ploeg is die Barcelona kan kloppen, daar geloof ik niet in.»


HUMO Zelfs niet het Inter Milaan van José Mourinho, hun tegenstander in de halve finale?

Van Moer «Mourinho? Die zit op de bank hè. Mourinho mag zoveel praatjes verkopen als hij wil, zijn jongens zullen het moeten doen, en tegen Barcelona maken ze volgens mij geen schijn van kans.

»Met tactiek ben je er niets tegen. In snelheid en techniek steken ze er mijlenver bovenuit: als tegenstander loop je gewoon achter een ongrijpbare bal aan. Toen ik die heenmatch tegen Arsenal zag, dacht ik: wat is voetbal toch simpel. Maar wat weinig mensen weten: in voetbal is het simpelste het allermoeilijkste.»


HUMO En wie wint de Europa League?

Van Moer «Ik vermoed Liverpool. Ze hebben het het hardst nodig. Trainer Benitez ligt serieus onder vuur: in de Engelse competitie doen ze niet echt mee, en niemand had verwacht dat ze de groepsfase van de Champions League niet zouden overleven. Er zit ook nog een Spaanse ploeg in de halve finales, niet?»


HUMO 't Is Liverpool-Atletico Madrid.

Van Moer «Atletico Madrid? Die kunnen ze aan.»


HUMO En dan de finale winnen in Hamburg tegen Hamburg?

Van Moer «Waarom niet? Daar trekken die Engelsen zich niks van aan, jong.»

Europa LeagueKoninklijke Belgische Voetbalbond

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234