CoronacrisisEuropa
Europese steden rellen tegen coronaregels, terwijl aantal besmettingen dramatisch stijgt
Protesten tegen coronamaatregelen hebben het afgelopen weekeinde onrust veroorzaakt in een aantal Europese steden. Het Duitse gezondheidsinstituut werd bestookt met brandbommen, in Italië liepen protesten tegen de avondklok uit de hand.
Terwijl het aantal nieuwe besmettingen in vrijwel alle Europese landen dramatisch oploopt en Europa al 250.000 covid-19-sterfgevallen heeft geregistreerd, komen overheden met een herhaling van de strategie die in maart werd toegepast: lockdowns en andere beperkingen die maandenlang het openbare leven zullen lamleggen.
Het verzet tegen dit soort maatregelen neemt toe. Zo veroorzaakten groepen van enkele honderden mensen in Rome en Napels rellen met vuurwerk, door vuilnisbakken in brand te steken en de politie te bekogelen met flessen. De schermutselingen volgden op een oproep van fascistische partij Forza Nuova ‘te rebelleren tegen de avondklok’.
Honderden in het zwart geklede demonstranten, die volgens de Italiaanse politie afkomstig zijn uit de maffia, extreemrechtse groeperingen en clubjes voetbalvandalen, werden door de politie met traangas uiteen gedreven. Twee betogers in Napels zijn gearresteerd. De Italiaanse onderminister van Binnenlandse Zaken Matteo Mauri veroordeelde de ‘stadsguerrilla’ tegen de politie.
Het waren de eerste demonstraties in Italië sinds corona acht maanden geleden de Italiaanse samenleving verlamde. In Rome gingen ook enkele honderden mensen de straat op in een aanvankelijk vreedzaam protest, maar toen de demonstranten weigerden zich aan de avondklok te houden, werd ook daar de confrontatie met de politie grimmig.
In Italië zijn de landelijke coronavirusbeperkingen zondag aangescherpt nadat het land met bijna 20.000 nieuwe gevallen per dag een record boekte. Ondanks straatprotesten moeten bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden vanaf maandag dicht. Restaurants en cafés moeten om 18.00 uur stoppen met serveren.
Brandbommen in Duitsland
In Duitsland, waar het aantal besmettingen met 11.176 nieuwe infecties op zondag ten opzichte van vorige week verdubbelde, werd het gebouw van de instelling die over de besmettingen rapporteert, bekogeld met brandbommen. De schade aan dit Robert Koch-instituut in Berlijn, het Duitse Sciensano, bleef beperkt tot een kapot raam.
Een demonstratie in Londen liep uit op confrontaties met de politie. Het virus grijpt in Groot-Brittannië flink om zich heen met op zaterdag een recordaantal van 23.012 geregistreerde nieuwe besmettingen. Op basis van het aantal besmettingen wordt sommige regio’s aan lockdown grenzende maatregelen opgelegd.
In Londen zijn samenscholingen van meer dan zes mensen verboden, maar de achterban van de organisatie Save Our Rights UK, die oproept tot verzet tegen die ‘tirannie’, hield tijdens een demonstratie zaterdag niet genoeg afstand. Toen de politie enkele duizenden demonstranten opriep zich te verspreiden, blokkeerde een klein groepje de Westminster Brug. Bij de schermutselingen met de politie raakten drie politiemensen en een ambulancemedewerker licht gewond – achttien mensen zijn gearresteerd.
(VK)
Hoe beleeft u de tweede golf? Hebt u covid-19 al moeten doorstaan? En ziet u ons in staat de curve om te buigen of moeten er dringend drastischere maatregelen genomen worden? Laat het ons weten!