null Beeld

Eurovisiesongfestival - halve finale

Het enige muzikale hoogtepunt zal ongetwijfeld weer het 'Te Deum' van Charpentier worden (u weet wel, de vaste begintune van programma's die over heel Europa worden uitgezonden), maar laat dat de dolle pret niet drukken: vandaag en overmorgen wordt in twee halve finales uitgemaakt welke landen zich zaterdag vertegenwoordigd zullen weten in de finale van het Eurovisiesongfestival in Düsseldorf.

Noud Jansen

Mister Eurosong André Vermeulen, die dit jaar andermaal vanuit een tochtig kelderhok aan de Reyerslaan commentaar zal dienen te leveren, is alvast beduidend enthousiaster over het aanbod dan yours truly.

André Vermeulen «Ik vind lang niet alles even goed, maar er zijn toch weer een aantal nummers die eruit schieten. Dat loungy nummertje waarmee Lena haar titel komt verdedigen vind ik bijvoorbeeld lang niet slecht. En Frankrijk levert dit jaar een klassiek geschoolde tenor, Amaury Vassili, die een nummer in het Corsicaans zingt: zeer speciaal. Ik zou zonder meer mijn geld op de man zetten mocht ik een gokker zijn, want ik denk dat-ie een erg groot publiek aanspreekt.

»Hetzelfde publiek, grosso modo, dat van Andrea Bocelli houdt. »Verder ben ik ook wel gecharmeerd van de inzending van Italië, dat er voor het eerst sinds 1997 weer bij is. Net zoals ze dat vroeger doorgaans deden, hebben ze de winnaar van het festival van San Remo gestuurd. Raphael Gualazzi heet-ie, en hij heeft een knap, enigszins jazzy nummer in de stijl van Paolo Conte bij zich, 'Follia d'Amore'.

»Helaas is hij op het onzalige idee gekomen om het grotendeels in het Engels te vertalen, waarschijnlijk omdat hij vermoedt zo meer mensen aan te spreken. Jammer, want zijn Engels laat enigszins te wensen over, en dat Italiaans gaf zijn nummer juist iets aparts.»

HUMO Het Engels van de frontman van Witloof Bay, onze Belgische hoop, is ook niet bepaald vloeiend te noemen.

Vermeulen «Bij Witloof Bay is het me niet zo opgevallen, moet ik zeggen, maar er waren een stuk of vijf andere acts waarbij ik pas na enkele zinnen in de gaten kreeg dat ze in het Engels zongen (lacht). Het sterkt me alleen maar in mijn overtuiging dat men de zogeheten vrije taalkeuze nooit had mogen invoeren.

»Het feitelijke gevolg is namelijk dat praktisch iedereen voor het Engels kiest, in de hoop zoveel mogelijk mensen te behagen. Indertijd vond ik het juist één van de charmes van het Songfestival dat iedereen in zijn eigen taal zong.»

HUMO Haalt Witloof Bay de finale, denk je?

Vermeulen «Hmmm. Misschien dat de vakjury wel wat in 'With Love Baby' ziet - zo'n a-capellanummertje is natuurlijk een technisch hoogstandje. Maar ik vrees een beetje dat het televotende publiek er niet veel aan zal hebben.

»Uiteraard hoop ik dat ze de finale halen, maar het tegendeel zou me niet verbazen. In dat geval zouden we een spijtige traditie in ere herstellen: van alle Belgen die ooit aan een halve finale hebben deelgenomen, is alleen Tom Dice tot de finale doorgestoten.»

HUMO Je co-commentator dit jaar, Sven Pichal, werd onlangs door de VRT naar zijn favoriete Songfestivalnummer aller tijden gevraagd. Zijn antwoord was behoorlijk verrassend: 'Fångad av en stormvind', een liedje uit 1991 van de Zweedse chanteuse Carola.

Vermeulen (grote ogen) «Is dat echt? Foei, foei, foei, Sven toch, wat een fout nummer om van te houden! (lacht) En als je het mij vraagt de meest onrechtmatige winnaar uit de geschiedenis, want volgens de huidige regels zou Frankrijk dat jaar hebben gewonnen met het fantastische 'Le dernier qui a parlé' van Amina. Nu ja, Sven zal wel bepaalde jeugdherinneringen aan dat nummer hebben, dus ik vergeef het hem.»

HUMO Ze hebben 'm ook gevraagd naar het slechtste Songfestivalnummer aller tijden.

Vermeulen «En?»

HUMO 'Ik ben verliefd', de Nederlandse inzending van vorig jaar.

Vermeulen «Hmm, jaja, Sieneke. Weet je wat ik het slechtste nummer uit de geschiedenis van het Songfestival vind? 'Envie de vivre' van Nathalie Sorce, de Belgische inzending uit 2000. Zo vals gezongen dat het lachwekkend werd. Nooit in mijn carrière een meer verdiende laatste plaats meegemaakt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234