null Beeld

Eurovisiesongfestival


Tom Dice staat vanavond in de finale van het Eurovisiesongfestival. André Vermeulen en zijn wervelende sidekick Bosmans Jos zullen die finale niet vanuit de Telenor Arena in Oslo becommentariëren, maar vanuit (zo stellen wij ons voor) een triplexhouten hokje in een vochtige, met spinnenwebben behangen kelder van het omroepgebouw aan de Reyerslaan.

Hoe kan het dan dat Professor Eurosong ons vandaag wel degelijk vanuit de hoofdstad van Noorwegen te woord staat?


André Vermeulen «Ik ben op eigen kosten naar Oslo gereisd, zodat ik toch tenminste de repetities en de persconferenties kan bijwonen en mijn commentaar professioneel kan voorbereiden. Je verneemt hier ook het één en ander in de wandelgangen, en je wisselt van gedachten met collega's.

»De beslissing om mij met de finale thuis te laten is genomen zonder dat mijn mening is gevraagd. Jammer, want mijn mening is dat het een slechte beslissing is: je moet als commentator ter plekke de opwinding voelen, vind ik, want dan pas kun je die ook meegeven aan het publiek.»


HUMO Een commentaarcabine huren kost 12.000 euro, zeggen ze bij de VRT. In tijden van bezuinigingen is dat te veel.

Vermeulen «Die 12.000 euro moet je spreiden over acht uur televisie. Als je weet hoeveel één uur televisie kost, is dat peanuts. Het Songfestival is zelfs een goedkóóp programma voor de VRT, want ze hebben er grote sponsors voor, en ook inkomsten. Vorig jaar waren er meer dan tien miljoen televoters, hè?»


HUMO Als geld niet het probleem is, wat dan wel?

Vermeulen «Ik heb daar wel een idee over, maar ik wil dat liever eerst intern aankaarten met degene die de beslissing heeft genomen. Van een collega-commentator heb ik overigens vernomen dat de VRT om God weet welke reden andere omroepen voor het idee probeert te winnen om ook hún commentatoren thuis te laten. Een idee dat smakelijk werd weggelachen.

»Het Songfestival is een uniek spektakel, en er doet een Belgische kandidaat aan mee: zoiets moet je verzorgen, vind ik, ook uit respect voor de traditie. Stel nu dat Tom Dice wint: dat zou pas helemaal een bizar gevoel geven.»


HUMO Geeft u hem een kans?

Vermeulen «Zijn eerste repetitie heeft zoveel indruk gemaakt dat hij in de polls tot gevaarlijke hoogtes is gestegen. Hij is de eerste Belgische kandidaat die het via de halve finale tot de finale schopt. Hij heeft sowieso één van de betere liedjes. En, heel belangrijk: de jury's die vorig jaar zijn ingevoerd in de finale mogen nu ook in de halve finale de helft van de punten geven. Zo wordt de invloed van de televotende diaspora ingedamd.»


HUMO Tom haalde vorige week 10 op 10 op een Noorwegen-quiz, las ik.

Vermeulen «Sommigen vonden zelfs dat hij recht had op twaalf op tien: hij moest één Noorse voetballer noemen, maar hij wist er veel meer. En u weet: in de wereld van het Songfestival is twaalf een heel belangrijk getal.»

Netlog: Tom DiceMySpace: Tom DiceEurovisiesongfestival

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234