null Beeld

Even uw oordoppen instoppen: Humo selecteert drie duivelse meezingers voor het WK voetbal

Tom Waes herwerkte ‘Dos cervezas’ tot ‘Dva vodka’, DJ Yolotanker maakte op vraag van StuBru een lied met de stem van Peter Vandenbempt, en ook Luc Caals, Lou Deprijck en Zanger Rinus hielpen mee de duivelse jukebox vullen. Wij stopten 3 euro in de gleuf, en dit kwam eruit.

Jürgen Beckers

'Of ik in Rusland ga spelen? Nee, jong! Zot!'


Natalia ‘Vreselijk racisme’

undefined

Natalia stak met haar musical director Babl Lemmens ‘Hear That Sound’ in elkaar, een lied met een stevige beat, backings die door volle stadions meegezongen kunnen worden, en een tekst in het Engels met een refrein van één woord in het Swahili: tunatembea. Dat betekent zoveel als: we gaan er samen voor.

HUMO Hier is over nagedacht!

Natalia «Ik zag het als een opportuniteit om een song te maken die Vlaanderen en Wallonië verenigt. Er is hier zoveel verdeeldheid die ik niet begrijp. Qua melodie en qua inhoud heb ik er hard aan gewerkt. Het Congolees dat erin voorkomt – dat zal ik al maar even zeggen – heeft niks met Lukaku te maken. Ik hoor links en rechts nu dat Lukaku mijn favoriete speler zou zijn, maar ik héb geen favoriete speler. De gasten die ik ken, omdat ik ze soms zie, zijn Lukaku, Fellaini en De Bruyne. En ik heb een paar keer met Dries Mertens gebabbeld, maar de anderen ken ik niet.»

HUMO Waarom dan dat Congolees?

Natalia «Ik was vorig jaar in Congo en ik heb er een beetje Swahili geleerd, een heel leuke taal. Simpel ook, makkelijke woordenschat, eenvoudige klanken. Het klinkt heel schoon. En zo’n kreet in mijn lied vond ik heel internationaal klinken. Het is natuurlijk ook een knipoog naar het koloniale verleden van België.»

HUMO Heb je iets met voetbal?

Natalia «Ik ben geen voetbalfreak. Toen ik klein was, heb ik met mijn papa wel veel voetbal gezien, in de tijd van Jan Ceulemans en zo. Vandaag is voetbal op tv voor mij heel nostalgisch. En ik weet in grote lijnen hoe het spelletje in elkaar zit, maar vraag me niet om de één of andere tactiek uit te leggen. Ik ga niet naar Rusland, nee, maar ik zal het WK natuurlijk wel volgen. En ik vind het samenhorigheidsgevoel tijdens het WK ook plezant. Sport en muziek hebben met elkaar gemeen dat ze mensen verenigen. Ik las wel ergens dat de broer van Lukaku voelde dat Romelu niet gesteund werd door de Belgische fans. Awel, dat vind ik dus heel erg. Dat is gewoon omdat hij een zwarte is, hè.»

HUMO Denk je dat?

Natalia «Jaja, dat weet jij ook, komaan. In ‘The Voice’ wordt nauwelijks gestemd op de zwarte kandidaten. Ik trek mij dat aan. Ik probeer dan het verschil te maken en de zwarte kandidaten die ik goed vind er toch zo lang mogelijk in te houden. Het zijn dikwijls ook de grootste talenten. En zo’n Lukaku verzint dat niet, hè. Mensen voelen dat.»

HUMO Wat vind je dan van het feit dat het WK in Rusland plaatsvindt, een land met een behoorlijk kwalijke reputatie op het vlak van racisme?

Natalia «Elk land heeft zijn schoonheden, maar ik voel niets bij Rusland. ’t Is geen warm land, de mensen zijn er niet warm… Ik heb er absoluut geen affiniteit mee. Erg dat ik dat moet zeggen, hè?»

HUMO Je hebt er al gespeeld?

Natalia «In Rusland? Nee, jong! Zot! Maar ik ken wel mensen die er al geweest zijn. En de Russen die ik al ben tegengekomen… Dat waren niet de warmste rencontres (lacht).»

HUMO Laatste vraagje: tegen wie spelen we de finale?

Natalia «Goh… Brazilië?»

HUMO En die hakken we in de pan?

Natalia «Hoe moet ik dat nu weten? Ik heb toch just gezegd dat ik niks van tactiek ken!»


Pat Krimson ‘Naar de hoeren’

Pat Krimson maakte op eigen initiatief een herwerking van zijn ‘Paranoid in Moscow’, waarvan de vocalen in 1998 in de Russische hoofdstad werden opgenomen. Het nieuwe lied werd ‘Belgium, davai’ gedoopt (‘Komaan, België, alles geven!’), en de videoclip zat drie dagen na de release al aan meer dan elfduizend likes.

Pat Krimson «Ik was al langer van plan om dit jaar een lied voor de Rode Duivels te maken. Maar ik heb het vrij druk gehad, en ineens werd ik op snelheid gepakt: iedereen begon Rode Duivels-liedjes te maken.

»Het mijne zal wel aanslaan bij de supporters, denk ik. Ik heb ervaring, en ik ben een echte voetbalman. Voor Racing Genk ga ik vaak het publiek opwarmen, en ook voor de Rode Duivels doe ik het weleens. Ik voel vrij goed aan wat het voetbalpubliek wil.»

HUMO Hoelang warm jij het publiek van Racing Genk al op?

null Beeld

Krimson «Sinds 1997. Ik ben de geluksbrenger geworden. Van de matchen die ik heb opgewarmd, hebben ze er maar drie verloren, en de rest hebben ze bijna allemaal gewonnen. En niet tegen Beveren, hè. Allemaal topmatchen.»

HUMO Belt de trainer je weleens: ‘Patje, tactisch staat alles op punt, maar je komt toch?’

Krimson (lacht) «Nee, de trainer nog niet. Maar van het bestuur heb ik al gehoord: ‘Patje is hier, het komt goed.’ Ik doe dat ook gratis. In mijn jeugdjaren zat ik in de harde supporterskern van Racing Genk. Ik ben één van hen. Ik ben ook altijd nerveus als ik moet opwarmen, het voelt alsof ik zelf moet spelen (lacht). Dat krijg je alleen uitgelegd aan echte supporters.»

HUMO Is het al gebeurd dat je zelf op het podium stond als Genk aan het spelen was?

Krimson «Nog niet vaak, omdat ik er rekening mee hou in mijn agenda: ‘Zou het mogelijk zijn om iets later te mogen spelen?’ (lacht) Maar als het gebeurt, houdt mijn tourmanager me op de hoogte. Hij is ook een echte Genk-supporter, meestal kan ik het spelverloop van zijn gezicht aflezen.»

HUMO Had Radja mee naar het WK gemoeten?

Krimson «Ik vind van wel. Hij is een karakterspeler, een steunpilaar bij AS Roma, hij heeft bijna de finale van de Champions League gehaald… Er moet iets zijn dat wij niet weten. Het is niet omdat je al eens een sigaret rookt of een pint drinkt, dat je niet mee mag, hè? Ik las vanmorgen dat de hele ploeg van Mexico naar de hoeren is geweest!»

HUMO Worden we wel wereldkampioen?

Krimson «Alles hangt af van de tegenstander na de groepsfase, en ik moet toegeven dat ik het schema nog niet goed heb bestudeerd. Wat ik wel weet, is dat we niet tegen Holland kunnen uitkomen (lacht).»


Daan & Helmut Lotti ‘Twee keer winnen’

Wanneer deze Humo in de winkel ligt, zou het er al moeten zijn, maar vorige week was het nog een gerucht: niemand minder dan Daan en Helmut Lotti zouden hun schouders onder een Rode Duivels-lied gezet hebben.

HUMO Daan, is het waar?

Daan Stuyven (lacht) «Het klopt, ja. Het zou één dezer dagen moeten uitkomen. ’t Is af, in ieder geval.»

HUMO Wiens idee was het?

Stuyven «Ik had op mijn Facebookpagina een oproepje geplaatst: ‘Wie wil er met mij een WK-lied schrijven?’ En Helmut was één van de eersten die reageerde, hij was heel enthousiast.

»Het is een behoorlijk hilarisch lied. En echt goed, hoor. ‘Rasputin’ van Boney M meets Kiss, zoiets. ’t Is flink overdreven, laat het me zo zeggen (lacht). Voor wanneer is je stukje eigenlijk? Ik weet niet of ik er al iets over mag zeggen. Dinsdag? Ja, dan zou het liedje wel uit moeten zijn.»

HUMO Ik zou er in ieder geval geen maand meer mee wachten. Jullie zingen allebei?

Stuyven «Helmut vooral, ik zing de backing vocals. Ik heb het meer ondersteund en productioneel in elkaar gestoken. We hebben het samen geschreven, maar het grootste deel kwam van Helmut.»

HUMO Hoe heet het?

Stuyven «‘Put In the Ball’. Slecht Engels voor ‘Sjot den bal derin!’ (lacht)»

HUMO Heb jij iets met voetbal?

Stuyven «Ik kijk graag naar het WK. En ik woon in Overijse naast een voetbalveld: ik hou van de sound van een enthousiaste voetbalmenigte.»

HUMO Heb jij een mening over Radja Nainggolan?

Stuyven «Ik ben niet genoeg specialist om hem op zijn voetbalkwaliteiten te kunnen beoordelen, maar ik hou van mensen die controversieel zijn. Dat vind ik een reden om ze net wel mee te nemen. Wie heeft er nu iets aan te veel discipline? Dan valt de boel dood. Je moet spanning creëren.»

HUMO Wat is voor jou het beste voetballied aller tijden?

Stuyven «Ik heb thuis een hele collectie voetbalvinyl en daar zitten veel toffe dingen tussen. Van den Beerschot en zo… Maar het beste? Moeilijke vraag.»

HUMO ‘De Rode Duivels gaan naar Spanje’ van Will Tura?

Stuyven (lacht) «Ik moet toegeven dat die regel ‘Al wie pesetas heeft, gaat mee’ na al die jaren nog steeds blijft hangen.»

HUMO Zullen we het WK winnen, denk je?

Stuyven «Tuurlijk. Twee keer zelfs. Na de eerste keer zullen de Russen zeggen dat het ongeldig was. Dan doen we het helemaal opnieuw en winnen we nog eens.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234