null Beeld

Everzwijn met champignonsaus

Robin Hood wipte behendig als een eekhoorn van tak tot tak, terwijl hij zijn mannen toesprak vanuit de majestueuze eik die hij had uitgekozen als spreekgestoelte.

Hugo Matthysen

'Krijsende kropsla krijgt krijgshaftige krampen, kreupel kreng!'

‘Vrolijke vrijbuiters!’ riep hij, want hij was verzot op woorden die met vr- begonnen. Hoe die rollende r volgde op de fluwelen v, dat was voor hem het hoogtepunt van welsprekendheid.

‘Vrachten vrome vruchtbare vrouwen, vrienden!’ vervolgde hij. ‘Vreugdevol vretend op vroege vrijdagen!’

Na deze woorden maakte hij een buiging, en nam het applaus van zijn manschappen in ontvangst.

‘Dat was een erg korte toespraak,’ merkte de nieuweling Richard op.

‘Het aantal woorden met vr- is beperkt, Richard,’ legde Cliff de hoofdpijlenmaker uit, die naast hem stond. ‘En gelukkig maar, want wij mannen van het woud houden niet van lange toespraken.’

‘Wat bedoelt hij met vrachten vrome vruchtbare vrouwen?’

‘Dat zal je dadelijk horen,’ antwoordde Cliff, want reeds was broeder Tuck in de boom geklommen.

‘Onze gevierde leider heeft gesproken, en hoe!’ sprak de geestelijke. ‘Hij heeft ons op verscheidene dingen gewezen, en daar zijn wij dankbaar voor! Zijn er nog vragen?’

‘Ja! Wat eten we vandaag?’ riep iemand op de achterste rij.

Broeder Tuck keek Robin Hood vragend aan.

‘Vralfskoteletten met vraardappeltjes en vroemkool,’ antwoordde Robin Hood zonder aarzelen.

‘Bedoelt hij kalfskoteletten met aardappeltjes en bloemkool?’ vroeg Richard.

‘Was het maar zo simpel,’ zuchtte Cliff. ‘Mogelijk heeft hij het over haring met puree en andijvie. Maar dat zullen we pas weten als het eten klaar is.’

Zo sleepte de dag zich voort in het onmetelijke woud van Sherwood. In de late namiddag klom Robin Hood opnieuw in de eikenboom.

‘Krachtig krioelende kruiwagens! Kronkelen, kruidentuintjes!’ schreeuwde hij, want hij was inmiddels tot het inzicht gekomen dat de welsprekendheid zich af en toe moet vernieuwen.

‘Het is tijd voor de lottrekking,’ legde broeder Tuck uit. ‘Wie het eerst een getal noemt, is de vrijwilliger!’

‘Een getal? Vijfentwintig bijvoorbeeld?’ vroeg Richard. De omstaanders begonnen meteen luid te lachen, grepen Richard vast en hakten zijn benen af, net boven de knieën. Daarna werd de nieuweling op een gezadeld everzwijn gezet.

‘Wij zijn al jaren op zoek naar een goeie manier om everzwijnen te berijden,’ verklaarde broeder Tuck. ‘Die beesten hebben korte pootjes. Daarom is het misschien beter dat de ruiter er ook heeft. Ju!’

Tuck gaf het beest een trap, en meteen galoppeerde het everzwijn met ruiter en al het bos in. De ingekorte Richard was maar net uit het zicht verdwenen, of de kok kwam aangelopen met een pan champignonsaus.

‘Ho, jongens! Dit is een misverstand! We waren op zoek naar een goeie manier om een everzwijn te bereiden, niet berijden! En die manier heb ik gevonden, in de gedaante van champignonsaus.’

Inmiddels was Richard na een kort ritje teruggekeerd. Een keukenhulpje met meer goeie bedoelingen dan verstand goot de pan saus meteen leeg over het hoofd van de arme Richard. De hilariteit was algemeen.

‘Hoho! Dat is hier het ene misverstand na het andere!’ lachte broeder Tuck.

‘Kretenzisch krijsende kropsla krijgt krijgshaftige krampen, kreupel kreng!’ gierde Robin Hood.

‘Kreupel kreng!?’ schreeuwde Richard. ‘Na al wat ik heb meegemaakt, laat ik mij niet beledigen!’

‘Kranige kromhoorn, kruipolie kriebelt kraaiend kriekenkroepoek,’ sprak Robin Hood sussend. Daarmee was het conflict van de baan, en er werd feest gevierd tot diep in de nacht.

Hugo Matthysen

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234