Evy Gruyaert - Het ontroerparcours

‘Dat er vrouwen zijn die dat lekkerder vinden dan seks!’ Evy Gruyaert (33) lust geen chocolade, en dus schuift ze haar potje resoluut door naar mij. We zitten tegenover elkaar in een koffiebar in Sint-Kwintens-Lennik, want een mens leeft nu eenmaal maar één keer.

Gruyaert is tevreden, merk ik. Tevreden met haar nieuwe programma (‘Topstarter’, elke maandag op Eén) én met haar gewonnen privégeluk: een relatie die lekker spoort, en Alec, haar zoontje dat in oktober van vorig jaar zijn debuut maakte op aarde. Terwijl ik het potje chocolademousse uitslobber, loopt Gruyaert haar ontroerparcours.

Evy Gruyaert «Ik word gemakkelijk ontroerd, maar je zal het niet snel zien aan mij. Dat heeft voor een stuk te maken met mijn West- Vlaamse roots. De regels zijn daar simpel. Wees een binnenvetter! Val niemand lastig met je gevoelens! Doe maar alsof het leven alleen maar tralalie-tralala is! »

Maar ik voel véél. Te veel: soms heb ik het gevoel dat ik een zeebeest ben met een miljoen voelers op zijn lichaam. Ik heb gewoon te veel sensoren, waardoor ik dikwijls overprikkeld raak en er kortsluiting komt. Mijn kop oververhit! Ik heb ook vaak migraine, en ik ben er echt van overtuigd dat dat te maken heeft met het teveel aan prikkels. De meeste mensen hebben een filter: ze bepalen wat belangrijk is en wat niet, wat hen raakt en wat niet. Bij mij is die filter tijdens het fabricageproces fout geïnstalleerd (lacht). Alles komt à volonté binnen. »

Tegelijk heb ik iets autistisch: ik controleer graag, en ik ben gehecht aan orde en structuur. En dat staat natuurlijk haaks op dat overgevoelige, want al die emoties die binnenkomen, moeten geordend, begrepen en geplaatst worden. Het voelt alsof ik aan een lopende band sta en er rotte appelsienen moet uithalen, maar het gaat zodanig snel dat ik honderd armen zou moeten hebben.»

HUMO Een exemplaartje van de homo empathicus, dus?

Gruyaert «Het heeft te maken met een grote empathie, ja. Als ik ergens binnenkom, voel ik snel de zwaarte die er in de lucht hangt. Mijn voelsprieten alarmeren me meteen: de sfeer zit hier niet oké. En dan is er iets in me dat zegt: ‘Showtime! Tijd om de boel op te vrolijken!’ Dat is sterker dan mezelf, maar het vreet energie. »Vroeger had ik het niet eens door als dat gebeurde. Maar nu begin ik mezelf te kennen en kan ik die mechanismen bij mezelf onderkennen. Ik kan uit mezelf treden en me bezig zien zonder dat het freaky is.»

HUMO Loop je dan niet het risico te weinig voor jezelf te zorgen?

Gruyaert «Zeker in het verleden ben ik te attent geweest. Dan wilde ik altijd voor anderen zorgen, maar vergat ik mezelf. Maar dat kan niet blijven duren. Na verloop van tijd moet je jezelf tot de orde roepen: kan ik nu even wat aandacht aan mezelf besteden? Het blijft een moeilijke spagaat. Mijn ene ik wil andere mensen helpen, mijn andere wil voor mezelf zorgen.

»Mijn ouders zijn ook zo: vriendelijk en lief zijn voor je medemens, zorgen dat die het goed heeft en je niet te veel afvragen hoe het met jezelf gaat.»

HUMO Heeft het ook zijn voordelen, zo gevoelig zijn?

Gruyaert «Natuurlijk: ik kan soms heel blij worden van iets kleins – iets dat andere mensen vaak niet eens opmerken.»

HUMO Huil je makkelijk?

Gruyaert «Ik hou meestal alles achter gesloten deuren. Je zal me niet snel en plein public zien huilen. Thuis daarentegen… (lacht). Dat kan zó deugd doen, het is haast een fysieke ontlading. De rivier die overstroomt, waarna het waterpeil rustigjes kan zakken. Huilen is voor mij in de eerste plaats iets positiefs. Maar op commando lukt het niet: het moet ergens uit ontspruiten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234