null Beeld

Evy Gruyaert: 'Ik ben niet van thuis uit gelanceerd, en alles wat ik heb, heb ik zelf verdiend'

Sinds die keer dat ons aangeraden werd om te investeren in spraaktechnologie van eigen bodem, letten we extra goed op onze centjes. De vraag ‘Hoeveel ben je waard?’ krijgen we dus liever niet voorgeschoteld.

Tom Raes

Het was dan ook met een zekere schroom dat we ze zelf voorlegden aan Evy Gruyaert: van nature gezegend met een gezonde ondernemersgeest, en vanaf deze week in ‘Hoeveel ben je waard?’ op VIER dat beruchte laatste televisietaboe slopend: de Vlaming en zijn duiten.

Evy Gruyaert «We staan al snel met z’n allen klaar om ons te vergapen aan andermans bezit, en om een oordeel te vellen. Maar zodra het over ons eigen geld gaat, blijven de monden gesloten. Daar willen we nu eindelijk eens verandering in brengen.»

HUMO Moeilijk om over geld aan het praten te krijgen: BV’s. Ook die worden financieel doorgelicht in ‘Hoeveel ben je waard?’

Gruyaert «Ja, want het is wel makkelijk om Bekende Vlamingen – vaak zelfstandigen – of politici weg te zetten als veelverdieners, maar wie weet ook echt wat die mensen doen om aan hun centen te komen? Hebben ze nog wel tijd over voor een leven náást hun werk? Voor het programma hebben we bijvoorbeeld Herman De Croo gevolgd: ja, hij verdient goed zijn brood. Maar die mens is ondertussen 78 en is wél nog altijd constant onderweg om z’n werk te doen – in de week en in het weekend. En ja, Herman heeft een paard, waar hij erg graag op rijdt. Maar hij mag tegelijk ook geen vijf minuten langer op z’n paard zitten dan gepland, want dan loopt heel zijn schema in de war.»

HUMO Met al jouw ‘Start to’-reeksen is de perceptie ontstaan dat ook ‘die Evy Gruyaert onderhand wel binnen moet zijn’.

Gruyaert «Ach ja, dat is de klassieke reflex bij mensen die op tv komen, zeker? ‘Die wonen allemaal in een poepchic kasteel en hebben een legertje bedienden achter zich aan lopen’. Terwijl de realiteit wel anders is: ik kom uit een gewoon arbeidersgezin, ik ben niet van thuis uit gelanceerd, en alles wat ik heb, heb ik zelf verdiend. Ik verdien mijn brood, dat wel. Maar ik ben zeker niet rijk. Wist je dat de Start to Run-podcast de meest illegaal gedownloade podcast is? Als ik voor elke fysieke download ook écht een euro zou krijgen, dán was ik binnen, ja. Maar dat moet je dus met een flinke korrel zout nemen.»

HUMO Wat hou je over aan projecten als Start to Run?

Gruyaert «Aan die podcast: niets. Ik heb enkel een vergoeding gekregen om ’m in te lezen, meer niet. Sinds er nu ook een app is, krijg ik wel een soort commissie. Maar die moet je dan eigenlijk zien als vergoeding voor alle tijd die ik steek in bijvoorbeeld de bijbehorende workshops.»

HUMO Je zou je nog gaan afvragen waarom je het doet. Het klinkt bijna alsof je er je broek aan scheurt.

Gruyaert «Maar dat ís ook zo: in de opstartfase van zo’n project verdien je er echt niets aan. Als je binnen het jaar uit de kosten bent, mag je heel tevreden zijn.

»Zo’n app als Start to Run is op zich gratis, pas voor de volledige lessen betaal je 3,99 euro. Maar dan moet je nog rekenen dat die opbrengst voor het grootste deel naar de technische ontwikkeling gaat – bugs eruit halen, en zo. Dat beseffen veel mensen niet. Hetzelfde met ‘Yoga met Evy’, een nieuw project: camera kopen, ruimte huren, een leraar betalen, de montage van de beelden betalen... Het is makkelijk om te denken: ‘Het kost zoveel, dus zal Evy er ook wel zoveel aan verdienen’. Niet dus.»

HUMO Je blijft anders wel druk bezig. Je hebt al allerhande boeken uitgebracht, je hebt je eigen juwelencollectie.

Gruyaert «Maar daarbij is geld nooit de drijfveer. Wel de passie die erachter schuilt. En met iets als Start to Run: de gedrevenheid om een verschil te maken in mensen hun leven. Kun je er toevallig ook iets aan verdienen? Dan zou je wel gek zijn om het niet te doen. Maar voor het geld hoef ik het niet te doen.»

HUMO Heb je die ondernemersgeest thuis meegekregen?

Gruyaert «Integendeel, ik ben zowat de eerste zelfstandige in de familie. Mijn ouders maakten zich daar wel wat zorgen over: ‘Zou je dat nu wel doen? Je hebt toch een vast contract.’ Wat je niet kent, schrikt je af, hè. Maar je moet er rekening mee houden dat er bij televisiewerk altijd anderen zullen klaarstaan om je op te volgen. En je kan dan nog zulke goeie programma’s maken, als de mensen je op een dag niet meer moeten, is het zo weer voorbij.»

HUMO Ben jij het soort mens dat zijn geld laat rollen of heb je een welgevulde sok onder je matras liggen?

Gruyaert «Ik ben opgegroeid met het idee dat je je geld beter veilig bijhoudt. We hadden thuis elk onze spaarpot, en om de paar maanden werd die bijna ritueel leeggemaakt en werd alles afgegeven bij de bank. Ik stond dus eerst wel wat weigerachtig tegenover het idee met beleggen te beginnen. Maar ondertussen weet ik beter. Wat levert een spaarboekje nog op tegenwoordig?»

HUMO Ben jij dan één van de beleggende Belgen die ooit geld verloor aan de Dexia’s en de Arco’s van deze wereld?

Gruyaert «Nee, die dans ben ik ontsprongen (lacht).

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234