Derek Chauvin in de rechtszaal Beeld Pool via REUTERS
Derek Chauvin in de rechtszaalBeeld Pool via REUTERS

Verenigde Staten

Ex-agent die George Floyd doodde krijgt tot 22,5 jaar cel: ‘Ik voel de pijn van de familie’

De agent die vorig jaar George Floyd doodde moet 22 jaar en 6 maanden de cel in, oordeelt de rechter in Minneapolis. Agent Derek Chauvin werd eerder dit jaar veroordeeld voor het doden van Floyd.

Karlijn van Houwelingen

Chauvin bleef vorig jaar bijna 9 minuten lang met zijn knie op diens nek drukken. Floyd gaf meerdere keren aan geen adem te krijgen, maar Chauvin stopte niet. Uiteindelijk verloor Floyd het bewustzijn. De dood van de zwarte man ontketende grote woede in de VS en de rest van de wereld, en was aanleiding voor wereldwijde Black Lives Matter-protesten.

‘Ik wil de diepe en enorme pijn erkennen die alle families voelen, vooral de familie Floyd’, zei rechter Peter Cahill. ‘U hebt ons medeleven en ik erken en hoor de pijn die u voelt. Ik erken de pijn niet alleen van degenen in deze rechtszaal, maar ook van de familie Floyd buiten deze rechtszaal en andere leden van de gemeenschap.’

Chauvin verscheen in de rechtbank in een lichtgrijs pak - voor de gelegenheid mocht hij zijn oranje gevangenispak uittrekken. Hij sprak voor het eerst in het proces een paar woorden, overigens zonder spijt te betuigen. Hij condoleerde de familie Floyd en suggereerde dat nog nieuwe informatie naar buiten zal komen. ‘Ik hoop dat de dingen jullie wat gemoedsrust brengen.’

Kinderen

Chauvin is schuldig bevonden aan wat in België doodslag zou heten. Justitie had om een straf van 30 jaar cel gevraagd. Voor iemand zonder strafblad, zoals Chauvin, geldt in Minnesota voor een vergelijkbaar vergrijp meestal een straf van zo’n 12,5 jaar cel. De rechter vond dat onder meer de functie van Chauvin een zwaardere straf rechtvaardigt. Bovendien drukte hij Floyd dood voor het oog van kinderen.

Agent Derek Chauvin houdt zijn knie op de nek van George Floyd.  Beeld Getty
Agent Derek Chauvin houdt zijn knie op de nek van George Floyd.Beeld Getty

Chauvins moeder Carolyn Pawlenty liet voor het eerst van zich horen. Ze verklaarde dat ze nog steeds in zijn onschuld gelooft. Ze noemde haar zoon een ‘stille, attente, eervolle en onbaatzuchtige man’, die geen lange straf zou moeten krijgen.

‘Derek heeft de gebeurtenissen van die dag keer op keer in zijn hoofd afgespeeld’, zei Pawlenty. ‘Zijn identiteit is verworden tot die van een racist, ik wil dat de rechtbank weet dat dat niet waar is. Mijn zoon is een goede man’, zei ze. ‘Als u mijn zoon veroordeelt, veroordeelt u mij ook. Ik zal hem niet kunnen zien, hem niet zomaar kunnen bellen of hem onze speciale omhelzing kunnen geven.’

Enkele familieleden van Floyd spraken over de impact van de moord op hun levens. ‘Chauvin heeft de luxe zijn familie te kunnen zien en tijd met hen te kunnen doorbrengen nadat hij vrij komt. Dat is een luxe die mijn nichtje Gianna niet heeft’, zei Floyds neef Brandon Williams over diens 7-jarige dochter.

Tanden poetsen

Gianni verscheen in een korte video die in de rechtszaal werd afgespeeld. ‘Ik mis je en ik hou van je’, zei ze. In haar slachtofferverklaring zei de dochter dat ze geloofde dat haar vader in gedachten nog steeds bij haar was en dat ze wil weten hoe hij gewond is geraakt. ‘Vroeger aten we elke avond voordat we naar bed gingen. Mijn vader hielp me altijd om mijn tanden te poetsen. Ik wil met hem spelen, plezier maken en samen het vliegtuig nemen.’

De familie vroeg om de maximumstraf. ‘Geen tik op de vingers meer, dat kennen we’, zei broer Terrence. ‘Als de rollen omgedraaid waren, was er niet eens een zaak geweest.’

De Amerikaanse president Biden vindt de straf passend. Hij zei dat in een eerste korte reactie op de veroordeling. Biden benadrukte dat hij niet van alle details op de hoogte was, maar de straf ‘lijkt gepast’. Toen een jury eerder dit jaar Chauvin schuldig had verklaard, noemde de president dat een grote stap voorwaarts in de mars naar gerechtigheid in de Verenigde Staten. Maar hij erkende ook dat het oordeel van de jury over een witte agent zeldzaam was.

Geen strafblad

Chauvin werd in april door een burgerjury al schuldig bevonden aan drie aanklachten, variërend van moord tot de lichtere gradatie doodslag. Hij had nog geen strafblad. Daarom werd aanvankelijk rekening gehouden met een celstraf van ongeveer 12,5 jaar voor het incident.

Rechter Peter Cahill stelde vorige maand dat er verzwarende omstandigheden zijn, waardoor de straf hoger kan uitvallen. Cahill verwees daarbij naar het overtreden van de regels van de politie door Chauvin en de aanwezigheid van kinderen bij de moord.

Drie eveneens bij de arrestatie aanwezige agenten staan volgend jaar maart terecht. Zij worden verdacht van medeplichtigheid.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234