null Beeld

Ex-butler Vincent Vermeulen over 'Topservice': 'Het butlerberoep is weer helemaal in zwang'

Na de stinkende rijkaards in ‘The Sky Is the Limit’ wordt de volgspot in het nieuwe Eén-programma ‘Topservice’ op het personeel gericht dat die kapitalistische zwijnen op hun wenken bedient: privéstewardessen, luxecateraars, jetsetkappers, managers van vijfsterrenhotels.

Noud Jansen

En niet te vergeten: butlers – tot een decennium geleden een nagenoeg uitgestorven ras; anno 2017 weer helemaal terug op de kaart. Tenminste: als we de directeur van de butlerschool mogen geloven die zich in ‘Topservice’ ‘meneer Vermeulen’ laat noemen.

Vincent Vermeulen «Een butler wordt aangesproken met de familienaam, zonder een aanspreking ervoor: in ‘The Remains of the Day’ noemen ze hem Stevens, in ‘Downton Abbey’ Carson. Maar mijn studenten noem ik ‘meneer Willems’ of ‘meneer Braem’; zij noemen mij op hun beurt ‘meneer Vermeulen’. Zo gaat dat op een butlerschool.

»En het klopt ook dat het butlerberoep weer helemaal in zwang is; de vraag naar butlers is gestegen.»

HUMO Hoe komt dat?

Vermeulen «Het leven wordt steeds hectischer, dus succesvolle mensen nemen vaak – meer uit noodzaak dan uit luxe – een butler in dienst, een professional die de dagelijkse huishoudelijke beslommeringen van hen overneemt. Meneer en mevrouw hoeven zich dan niet meer zelf af te vragen of er nog suiker in huis is en hoe laat de man van Telenet langskomt. De dag van vandaag houdt het butlerschap ook veel meer in dan aan tafel bedienen, het zilverwerk poetsen en de krant strijken. Men moet bijvoorbeeld helemaal up-to-date zijn qua technologie, want de luxewagens van vandaag zijn rijdende computers.»

undefined

null Beeld

undefined

'Vincent Vermeulen (links): 'Een goeie butler moet discreet zijn: sommige dingen neem je mee in het graf.'

HUMO U bent zelf butler geweest. Hebt u dingen gezien die het daglicht niet konden verdragen?

Vermeulen «‘Het daglicht niet verdragen’ is misschien overdreven, maar bij een vermogende familie wordt er al eens gesproken over, bijvoorbeeld, de aankoop van een handtas die een doorsneeburger meerdere maandlonen zou kosten. Als butler is het dan je taak om discreet te blijven. Discretie is sowieso de belangrijkste eigenschap van een goeie butler. Er zijn dingen die je meeneemt in het graf; er zijn ook dingen die je maar tegen enkele mensen kunt zeggen.»

HUMO Dingen die je meeneemt in het graf?

Vermeulen «Dingen die in het huis gebeurd zijn, bijvoorbeeld; mensen die er niet hoeven te zijn.»

HUMO Ha ja: ik las dat u uw leerlingen diets maakt wat ze moeten doen wanneer ze meneer in bed betrappen met een dame die niet mevrouw is.

Vermeulen «Klopt.»

HUMO Wat moeten ze dan doen?

Vermeulen «Dat is beroepsgeheim. Maar laten we zeggen dat het een zekere fijngevoeligheid vereist: men dient er in de eerste plaats voor te zorgen dat de eer van geen van beide partijen beschaamd wordt.»

HUMO Nog dit: dit interview vindt later plaats dan afgesproken, omdat u zich van uur had vergist. Is dat voor een butler geen doodzonde?

Vermeulen «Ja. Maar ik ben dan ook geen butler meer. En in mijn huidige job heb ik het nog drukker dan twee butlers samen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234