Daniel Houghton is geen CEO meer, maar boer in opleiding in Tennessee. Beeld Contour by Getty Images
Daniel Houghton is geen CEO meer, maar boer in opleiding in Tennessee.Beeld Contour by Getty Images

InterviewDaniel Houghton

Ex-ceo Lonely Planet pleit nu voor ‘groen’ reizen: ‘Zorg dat je verdwaalt’

Toen Daniel Houghton nog CEO was van reisuitgever Lonely Planet, vloog hij jaarlijks meerdere keren de wereld rond. Nu pleit hij in zijn boek ‘Reizen voor wereldverbeteraars’ voor een andere, meer bewuste manier van reizen. Zonder vliegschaamte.

Jolanda Vogelaar

De originele versie van zijn boek (‘Wherever You Go’) verscheen eind 2019, voor corona. Daniel Houghton vindt bij de Nederlandse doop, een paar weken terug, dan ook dat er al aanpassingen nodig zijn. ‘Ik wilde laten zien hoe reizen de wereld kan veranderen, ik ben bang dat de wereld inmiddels reizen heeft veranderd.’

– Het zijn ingewikkelde tijden voor reizigers. Hoe vermaak je je?
Daniel Houghton «Ik heb twee jaar geleden een boerderij van 25 acres (zo’n 10 hectare) in Tennessee gekocht en ben boer in opleiding. Dat bevalt me goed, hoewel ik het reizen begin te missen. Dat hoeft niet altijd in het buitenland te zijn. Voor mij is er, bijvoorbeeld in de nationale parken, de komende maanden nog genoeg te ontdekken. Ik denk niet dat ik voor het einde van het jaar naar het buitenland ga.»

– Je boek bestaat deels uit jouw verhaal, waarin je uitlegt wat reizen je heeft gebracht, en voor een deel uit gesprekken met ‘beroepsreizigers’ en mensen uit de reisindustrie. Waarom?
Houghton «Mijn verhaal alleen vond ik niet sterk genoeg. Ik heb mensen benaderd die veel hebben gereisd of actief zijn in de reiswereld. Niet alleen ondernemer Richard Branson die vertelt wat de drang naar avontuur hem heeft gebracht, ook de Nederlandse Laura Dekker die vertelt over haar zeilavonturen. Ze hebben gemeen dat ze vinden dat reizen je een rijker persoon maakt, dat veel vooroordelen wegvallen als je andere culturen goed leert kennen.»

– Je raakte als kind al vroeg besmet met het reisvirus.
Houghton «Ik had het geluk dat mijn ouders allebei voor Delta Air Lines werkten. Mijn moeder was stewardess, ik kon vaak gratis mee als het vliegtuig niet vol zat.»

– Hoewel je meerdere keren de wereld bent rondgevlogen, pleit je tegelijkertijd voor anders reizen. Bijvoorbeeld door langer ergens te verblijven, iets terug te doen voor de gemeenschap en vooral door – zonder reisgids – bewust te verdwalen. Dat ‘langere tijd’ verblijven lukte jou niet altijd.
Houghton «In mijn vijf jaar als CEO had ik vaak een krankzinnig schema, met om de paar dagen vergaderingen in verschillende landen. Destijds vond ik het leuk omdat het nieuw voor me was én omdat ik jong was. Maar om mensen, gebruiken en culturen te leren kennen, om vrienden te maken, moet je langere tijd blijven. Je hoeft niet direct maanden vrijwilligerswerk te doen in elk land dat je bezoekt; wat geld doneren aan de lokale gemeenschap kan ook.»

– De roep om na corona duurzamer te reizen, tickets duurder te maken en CO2 te compenseren klinkt steeds luider. Gebeurt dat in de VS ook?
Houghton «Zeker, hoewel luchtvaartmaatschappijen ook dagelijks miljoenen dollars verliezen en vechten voor hun voortbestaan. Op de lange termijn ben ik extreem optimistisch over de reisindustrie. Nu thuiswerken normaal wordt, krijgen mensen meer behoefte aan bijzondere ervaringen. Ik hoop dat deze pandemie juist het besef aanwakkert dat we miljarden moeten investeren in ‘groen’ reizen – nu we minder vliegen, zien we pas echt wat de bijdrage van de luchtvaart is – en schoner vliegen.»

Daniel Houghton, ‘Wherever You Go’, uitgeverij Simon & Schuster.

null Beeld Uitgeverij Simon & Schuster
Beeld Uitgeverij Simon & Schuster

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234