null Beeld

Ex-drummer: gestamel en getreiter met Tim Vanhamel en Flip Kowlier

Deze week komt 'ex-drummer' uit in de bioscoop, gebaseerd op het boek van Herman Brusselmans. Humo geeft tickets weg en sprak met Flip Kowlier en Tim Vanhamel.

Redactie

We zijn op bezoek bij Tim Vanhamel, in een voornamelijk Marokkaanse wijk in Antwerpen. Tim is bij de buren naar de kapper geweest: 'Pas toen ik buitenkwam en eens om me heen keek, besefte ik dat bijna alle Marokkanen zo'n kapsel hebben.'

Ook op bezoek: Flip Kowlier, zaterdag 27 januari op De Nachten voor één keer bassist van Millionaire (een dag later in de Melkweg in Amsterdam doen ze het nog eens over). Aanleiding is 'Ex-drummer', de verfilming van het boek van Herman Brusselmans, met op de soundtrack naast Kowlier en Millionaire onder anderen Madensuyu, An Pierlé & White Velvet, Ghinzu en Arno. 'Ex-Drummer' komt op 31 januari in de zalen, maar wordt op De Nachten in avant-première vertoond. Voorlopig trekt de soundtrack (in Antwerpen live gebracht door Millionaire, Madensuyu, Blutch en The Experimental Tropical Blues Band) meer aandacht dan de film: titeltrack 'De grotste lul van 't stad' van Kowlier is hotshot op Studio Brussel, en eerder vandaag is MTV bij hem op bezoek geweest.

FLIP KOWLIER « Ze hebben de voor de hand liggende vragen gesteld. Of ik een fan van Brusselmans ben. Of ik al zijn boeken heb gelezen. En dan antwoord je dat ze allemaal even machtig zijn (lacht). Ze kwamen van bij Brusselmans, ik hoop dat hij even vriendelijk is geweest over mij.

» De interviewer was een vriend van Vieze Freddie van De Jeugd Van Tegenwoordig, en omdat ik wist dat Tim die gasten goed kent, ben ik daar maar over begonnen.»

TIM VANHAMEL « Toen De Jeugd Van Tegenwoordig in de Petrol speelde, ben ik mij aan hen gaan voorstellen. Ik kan je verzekeren dat het een wilde nacht is geworden. Met Willie Wartaal heb ik achteraf nog veel aan de telefoon gehangen.»

KOWLIER « Ik peins dat jij een goeie rapper zou zijn. Enfin, ik zou je eigenlijk willen vragen om op de volgende plaat van 'T Hof een nummertje mee te rappen. Bij dezen.»

VANHAMEL « Fuck man! Tuurlijk! Onmiddellijk! Te gek!»

KOWLIER « Het zou een soort posse-track moeten worden, met Gabriel Rios, mij, Tim, en als het even kan Rudeboy van Urban Dance Squad. Ik heb het er al met Rios over gehad.»


HUMO Je hebt naar verluidt al een hiphoppak, Tim.

VANHAMEL « Jááháá! (Wijst naar een oversized roodfluwelen tracksuit met capuchon) Daar, dat is 'm. Gekocht in the hood in San Francisco, meteen aangetrokken en mee over straat gaan lopen. Je had die negers moeten zien kijken! Ik draag het als ik met Coca Cola Met God speel, mijn avant-garde wacke shit-project. Ik heb het ook eens gedragen in het W Hotel in Londen, toen we met Eagles Of Death Metal op tournee waren. Ik stapte uit de lift en stond oog in oog met de posse van OutKast. André in zijn hippe kostuum, chick aan elke arm - en daar was ik in mijn roodfluwelen tracksuit. Die gast wist niet wat hij zag! Outshined op zijn eigen terrein!

» In Zuid-Afrika heb ik ook eens een soort kippenpak gekocht, een oversized geel vest dat normaal alleen oude vrouwtjes dragen. Ik daarmee door de straten van Johannesburg: overal zag ik oude vrouwtjes over de grond rollen van het lachen. Wist je overigens dat er in Zuid-Afrika enorm veel hiphoptalent rondloopt? Waddy Jones, ken je die? Beste fucking rapper van het moment. De man achter Constructus en Max Normal. Echt heel vet.»

KOWLIER « Met 'T Hof hebben we eens op het Oppikoppi Festival gespeeld, in de hiphoptent, waar het publiek voor achtennegentig procent zwart was. Toen we naar de groep net vóór ons zaten te kijken, legde één van die rappers plots de boel stil en riep hij: 'Hiphop is BLACK music, and to all you white fuckers who are trying to steal our music: FUCK OFF!' We dachten dat het gedaan was met ons. Gelukkig dacht het publiek er anders over.»

VANHAMEL « Ik ben vorige week op MTV langs een documentaire gezapt over de verschrikkelijke Black Eyed Peas. Ze waren op bezoek in Zuid-Afrika, en in zo'n township liepen ze een klein, onbekend rappertje tegen het lijf: Spook Matumbe. Of hij zin had om 's anderendaags mee het podium op te stappen? Een dag later staat dat gastje voor veertigduizend mensen, en guess what? Hij rapte de Peas gewoon van het podium. Na een halve minuut hebben ze zijn microfoon afgepakt, want dat ging natuurlijk te ver. Spook Matumbe, check die shit.»HUMO Gaan jullie ooit op MySpace op zoek naar nieuwe groepen?

VANHAMEL « Ik word eerlijk gezegd een beetje duizelig van MySpace. Iederéén zit daar tegenwoordig. Je hoeft zelfs geen echt groepje meer te zijn om je muziek aan de man te brengen. Als wij hier dadelijk in vijf minuten een nummertje in elkaar steken en we zwieren het op MySpace, dan bestáán we. Ik check MySpace alleen als iemand mij iets heeft aangeraden. En illegaal downloaden doe ik alleen als ik iets écht niet wil kopen, Justin Timberlake of zo. Of als ik te lui ben om het in mijn collectie te gaan zoeken (lacht)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234