null Beeld

Ex-parlementsvoorzitter Jan Peumans in de Columbus:'Hilde Crevits heeft niet altijd gelijk, maar deze keer wel'

De verkiezingen en de bijhorende sperperiode zijn achter de rug, en dus mag afzwaaiend Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (68) zich weer zonder enig bezwaar van z’n meest joviale kant laten zien op de kijkbuis. Komende dinsdag kunt u op Eén beleven hoe hij samen met een blozende West-Vlaming in een ouwe touringcar stapt, en koers zet naar het land van de rijzende zon.

Noud Jansen

Jan Peumans «Voor ik toezegde om aan ‘De Columbus’ mee te doen, heb ik eerst Hilde Crevits om haar mening gevraagd: zij was tenslotte al eens met Wim Lybaert mee op reis geweest. ‘Zeker doen, Jan!’ zei ze. ‘’t Is echt iets voor jou!’ Hilde heeft misschien niet altijd gelijk, maar ditmaal wel. Ik ben behoorlijk gestresst die bus in gestapt, en er vier dagen later volkomen ontspannen weer uitgekomen. Al was het bij momenten ook avontuurlijk. Wim gebruikte namelijk een, euh… Hoe heet zo’n ding ook weer? Je kon er je richting mee aanhouden in de tijd dat er nog geen gps bestond.»

HUMO Een kompas?

Peumans «Juist! Onze bestemming was Japan – begin er maar eens aan, op vier dagen tijd – en dus vond Wim er niks beter op dan op zijn wereldbol te spieken in welke windrichting hij moest rijden. Die kant zijn we dus maar uitgegaan, op goed geluk. Achteraf bekeken had ik natuurlijk ook zoals die acteur kunnen doen, Stefaan Degand. Zijn bestemming was Congo, en dus sprak-ie de eerste de beste zwarte op straat aan: ‘Vriend, kunt gij me de weg naar Congo wijzen?’ Waarop die mens ook nog ’ns heel serieus antwoord gaf.»

HUMO Als passagier in ‘De Columbus’ wordt men geacht wat meer in z’n hart te laten kijken dan gewoonlijk. Is dat gelukt?

Peumans «Ik denk het wel, ja. In Wims boek heb ik gelezen dat hij vooraf nogal wat vooroordelen had tegenover mij – hij dacht dat ik streng was, en niet zo benaderbaar – maar dat hij zijn idee serieus heeft moeten bijstellen. Ik denk dat ik best open ben geweest, ook over mijn emoties, wat voor iemand die negen jaar op internaat heeft gezeten niet bepaald evident is. Maar Wim is dan ook een aangename en warme mens, die bovendien alles voor je doet: vier dagen lang was hij degene die aan het stuur zat, kookte, de tafel dekte, de wijn inschonk en de afwas deed.»

HUMO Hij lijkt me op het eerste gezicht geen N-VA-stemmer.

Peumans (lacht luid) «Wat is dat volgens u, een N-VA-stemmer? Dé N-VA-stemmer bestaat niet, hè? Maar goed, ik denk zelf ook dat Wim meer iemand is die op Groen stemt.»

HUMO Zelf hebt u eveneens voor Groen gestemd, heb ik begrepen.

Peumans «Met de volmacht van één van mijn zoons, ja. Mijn kinderen stemmen geen van allen zoals hun vader, en mijn echtgenote trouwens ook niet. Veel mensen schijnen dat wonderlijk te vinden – tot in De Standaard toe hebben ze er tralala rond gemaakt – maar zelf vind ik er niks wonderlijks aan. Kom nu, wat is me dat voor flauwekul? Eén van mijn beste vrienden in het Vlaams Parlement is Björn Rzoska van Groen: ik vind het gek dat men dat gek vindt.»

HUMO Hebt u goed geslapen, afgelopen zondagnacht?

Peumans «Goed wel, maar veel te weinig: ik was te laat in bed en te vroeg weer op.»

HUMO U begrijpt ongetwijfeld waarom ik het vraag: het was een behoorlijk onverwachte uitslag.

Peumans «Mwa. De opiniepeiling voorspelde 28 procent, maar daar zit altijd een speling op van drie procent: van 25 tot 31, dus. We zijn met de N-VA op 25 uitgekomen: pech. En goed, Vlaams Belang is Vlaams Belang, hè?»

HUMO U bedoelt?

Peumans «Als ik zag hoe die mannen in het Parlement functioneerden, of niet functioneerden, toen ik er pas voorzitter was – met 21 zaten ze daar toen – dan heb ik daar zo mijn bedenkingen bij. Ik geef het u op een briefje: mijn opvolger zal stevig in zijn schoenen moeten staan om die zaak onder controle te houden.»

HUMO Mag ik u veel succes wensen met uw leven als pensionado?

Peumans «Dankuwel. Ik ben me al gaan informeren over de voorwaarden om voor 6,60 euro met de trein te mogen reizen. Een mens moet z’n plan trekken wanneer hij zijn auto met chauffeur moet inleveren, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234