null Beeld

Ex-Rode Duivel Daniel Van Buyten: 'Ik sluit niet uit dat ik weer ga voetballen'

De Rode Duivels doen het straks tegen Wales zonder Daniel Van Buyten. Dat is geen nieuws, want de verdediger van achtereenvolgens Standard, Marseille, Hamburg en Bayern München heeft de schoenen na het WK van vorige zomer definitief op het rek gezet. Dat is wat wij allemaal denken, maar hij ziet het anders.

Sander Van den Broecke

Hij ziet er nog altijd imposant uit, Big Dan. Recht als een kaars van 1,97 meter, arendskop en arendsogen, brede schouders die zijn sweater vullen als epauletten en jeans die als een handschoen om zijn hamstrings spannen. Wanneer hij het clubhuis van de Golf du Bercuit binnenstapt – hier, in de buurt van Waver, speelt hij sinds een jaar – denk ik bij mezelf: ‘Hij ziet er nog altijd klaar uit om het veld op te stappen.’ Dat het méér dan een indruk is, weet ik dan nog niet, dus vraag ik:

HUMO Je bent nu een jaar gestopt. Wat was de grootste aanpassing?

Daniel Van Buyten «Dat je weer helemaal op jezelf bent aangewezen. Meer dan acht jaar heb ik me gebaad in privileges. Een club als Bayern München doet alles voor zijn spelers. Met het stomste vraagje kun je bij hen terecht, het kleinste detail regelen ze voor je. En van de ene op de andere dag valt dat dus weg en sta je weer midden in het normale leven. Ik vond dat niet erg, maar het was wel wennen. Ik schrok er ook van hoeveel tijd voetbal wel in beslag had genomen. Zes van de zeven dagen was mijn agenda voor 80 procent gevuld met voetbal en dingen die ik voor het voetbal deed. En plots had ik niks meer te doen. Maar ik heb me nooit verloren gevoeld. Voor een speler die stopt, is het net zoals voor een speler die tijdens zijn carrière een moeilijke periode doormaakt: zijn entourage is van het grootste belang. Als je goed omringd bent, en goede raad en veel steun krijgt, dan lukt het wel.

»Mijn plan was om niks meer te doen en gewoon te genieten van mijn familie. Ik heb dat een paar maanden gedaan en dat deed inderdaad ongelofelijk veel deugd, maar toen begon het toch te kriebelen. Heel mijn carrière stond in het teken van grenzen verleggen, doelen bereiken, trofeeën winnen. Na een paar maanden voelde ik dat die drang er nog altijd was, dat ik nood had aan adrenaline, dus ben ik aan de slag gegaan. Ik heb me op vastgoed gestort, en op een kledinglijn (STARSMADE, red.). Sommige spelers stoppen daar gewoon hun geld in, maar dat kan ik niet. Ik ben op de werven, ik vergader met de ontwerpers… Mijn vrouw heeft zelfs al gezegd dat ik tegenwoordig minder thuis ben dan toen ik nog voetbalde. Ik wil ook in die zaken het beste. Neem nu die sweaters. We zouden er een hele hoop kant-en-klaar kunnen bestellen om er vervolgens een logo op te plakken – een pak goedkoper – maar dat wilde ik niet. Wij doen alles zelf: we kiezen de stof, we tekenen de patronen, op elk detail wordt gelet. Welk touwtje moet er in de kap: daar wordt over nagedacht.»

HUMO Dat je daar die drang om iets te bereiken mee kan stillen, kan ik geloven, maar je nood aan adrenaline?

null Beeld

Van Buyten «Neen, en dat besef ik nu ook, dat die kicks wellicht nooit terugkeren. Wat ik nu doe, doe ik graag en vol overgave, maar het is niet mijn passie. Ik heb maar één passie gehad in mijn leven, en dat is voetbal.»

HUMO Zoek je die kicks nog elders?

Van Buyten «Vorige week ben ik in een Duits pretpark op een vreselijk hoge attractie geweest: iets zoals de Dalton Terror (van Walibi, red.). ’t Was wel leuk, maar het kwam toch niet in de buurt.»

HUMO Wat had je gedacht? Dat een attractie in een pretpark even spannend zou zijn als een WK-wedstrijd?

Van Buyten «Geloof me: die attractie was tien keer spannender (lacht). Echt: ik had schrik om in dat ding te stappen. Dat heb ik op het WK niet meegemaakt, ook niet tegen Argentinië. Ik was gefocust, ik had gezonde zenuwen, maar ik stond niet te trillen op mijn benen.»

HUMO Je ploegmaats bij de Rode Duivels zagen er net voor de eerste wedstrijd op het WK wél uit alsof ze op een vreselijke roetsjbaan moesten stappen. Zelfs Kompany. Was jou dat ook opgevallen?

Van Buyten «Ja, natuurlijk. Ik had ze er nog zo voor gewaarschuwd: ‘Maak jullie niet druk. Het is zoals een belangrijke match op verplaatsing, maar zo hebben jullie er al veel gespeeld.’ Maar ja, je mag ze dat zo vaak zeggen als je wil, als het hun eerste WK is, pakt de stress ze toch. Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Toen zeiden de oudere spelers ook dat het nergens goed voor was om je nerveus te maken, maar het is gewoon sterker dan jezelf.»

undefined

'Ik was altijd beter dan de Belgische pers dacht'

HUMO Hebben wij vorige zomer op het WK echt de beste Daniel Van Buyten gezien, of was jij volgens jezelf ooit beter?

Van Buyten «Jullie hebben tijdens het WK zeker de beste Van Buyten van dat jaar gezien. En wellicht ook de beste Van Buyten bij de nationale ploeg. Of ik vroeger beter was, laat ik in het midden. (Fijntjes) Maar ik was wel altijd beter dan de Belgische pers dacht.»

HUMO Waarom kon je bij de nationale ploeg plots beter presteren?

Van Buyten «Omdat ik vrij was in mijn hoofd. Ik trok me van alle kritiek niks meer aan.»

HUMO En dat kon je vroeger niet?

Van Buyten «Ik ben ook maar een mens, hè? En het was op den duur niet normaal meer. Elk interview dat ik gaf, ging over foutjes uit het verleden. Ik mocht het bij Bayern nog zo goed doen, weken aan een stuk zelfs, altijd weer ging het daarover. Terug bij de nationale ploeg, eerste vraag: ‘Die fout van de vorige keer?’ Páf! Elke keer weer een slag in mijn gezicht. Het viel zelfs de ploegmaats op. ‘Zoals jij aangepakt wordt, dat is gewoon degoutant en schandalig,’ zeiden ze. ‘Je bent de enige voor wie ze zo hard zijn.’ Het werd een soort feuilleton. Voor de kranten was dat leuk – altijd iets om over te schrijven – maar wie heeft het voor de rest deugd gedaan? Mij zeker niet en de nationale ploeg ook niet. Ik heb niks tegen kritiek, maar als je voortdurend op één speler blijft inhakken, dan maak je die fragiel en ben je het geheel aan het destabiliseren.»

HUMO Kwam je in een vicieuze cirkel terecht?

Van Buyten «Absoluut. Je maakt een fout, je krijgt kritiek, door de kritiek speel je met druk waardoor je opnieuw in de fout gaat, waardoor er opnieuw kritiek komt… Zo ging het maar door. Weet je, zelf kon het mij niet zo schelen dat ik onder vuur genomen werd, maar ik merkte dat ook mijn familie ervan afzag. En daar kan ik niet tegen. Mijn familie is alles voor me, zij zijn mijn achilleshiel. Ik ben mentaal heel sterk – daarom ben ik ook al die tijd bij Bayern blijven presteren – maar daar brak mijn schild van. En dus ging ik forceren.

»Maar toen ik een jaar of twee geleden zei: ‘Qu’on me foute la paix, jullie kunnen allemaal de boom in’, ging het weer als vanzelf. En het rare is: ook de journalisten begonnen me rond die tijd weer normaal te behandelen. Was het omdat ze in de gaten kregen dat ik toch niet zou stoppen? (Lachje) Ik weet het niet, maar het veranderde. En opnieuw versterkte het één het ander.»

HUMO Waren er nog andere redenen waarom je in je laatste jaar beter werd bij de nationale ploeg?

Van Buyten «In het begin was het verschil tussen Bayern en de nationale ploeg echt wel groot. Ik was de top gewend, en de Rode Duivels, dat was toen niet echt top. Heel veel jongens speelden nog in de Belgische of de Nederlandse competitie, ze waren erg jong, de omkadering was niet professioneel, de voorzieningen lieten te wensen over en dan vielen ook de resultaten nog eens tegen. Ik moest me daar elke keer aan aanpassen, en soms ergerde ik me er ook aan. Op het eind was dat verschil er niet meer. Staf, entourage, infrastructuur: alles was zoals het in een topclub moet zijn. Ook de spelers hadden ondertussen dat niveau bereikt.»

HUMO Je WK was uitstekend. Je kon daarna nog bijtekenen voor Bayern en je hebt heel lang over het aanbod van Anderlecht getwijfeld, maar uiteindelijk heb je beslist om te stoppen. Omdat je met een hoogtepunt wilde afronden? Geen zin had om opnieuw onder vuur te liggen?

Van Buyten «O, neen, daar had het allemaal niks mee te maken. Al vóór de Wereldbeker had ik mijn familie en Bayern gezegd dat ik wellicht zou stoppen, en toen kon ik nog niet weten of het WK zou meevallen of tegenvallen. Het had ook niks met Anderlecht te maken– het bestuur gaf me een zeer professionele indruk en mijn gesprek met Besnik Hasi was top – en ook niks met angst voor de Belgische pers of zo.»

HUMO Je hebt echt getwijfeld. Je had via via zelfs ook bij je ex-club Standard gepolst, maar die hebben niet eens van zich laten horen. Deed dat pijn?

Van Buyten «Neen, maar het verraste me wel. Als een speler als ik, die een verleden heeft bij de club, interesse toont, dan zou je verwachten dat ze op zijn minst nieuwsgierig zijn. Want dat ik niet voor het geld kwam aankloppen, dat wisten ze ook wel.»

undefined

null Beeld


Net niet paars-wit

HUMO Terug naar je beslissing om te stoppen. Was het op?

Van Buyten «Neen, ik voelde me perfect in staat om er een seizoen bij te doen. Maar ik was wel 37. Vanaf mijn 8ste heb ik elke dag getraind: dat moest van mijn vader. En later, bij Bayern, trainde ik altijd voor 100 procent. 80 procent, dat bestaat daar niet. Je zou wel kunnen proberen om het eens een week rustiger aan te doen, maar je wordt gewoon belachelijk gemaakt en je verliest je plaats. Dus blijf je je maar geven, ook bij de Rode Duivels. Maar het menselijk lichaam is niet gemaakt om dertig jaar lang op die manier belast te worden. Je mag je nog zo goed verzorgen als je wil, er treedt slijtage op. En als je blijft doorgaan, komt er een dag dat je lichaam zegt: ‘Stop, nu is het genoeg, ik kan niet meer.’ Ik ken veel spelers die dat moment hebben afgewacht en sommigen kunnen nu niet eens meer 100 meter lopen. Dáár was ik bang voor. Ik heb nog een heel leven voor me, ik wil nog kunnen sjotten met mijn zoontje, gaan lopen en tennissen als ik daar zin in heb.»

HUMO Je was niet op, maar misschien wel moe.

Van Buyten «Meer dan ik dacht. De eerste drie maanden heb ik echt niks gedaan en die vakantie heeft me ongelofelijk veel deugd gedaan.»

HUMO Momentje: vakantie, zeg je?

Van Buyten (lacht)

HUMO Jij bent toch definitief gestopt?

Van Buyten «Dat heb ik nooit gezegd en dat zal ik ook nooit zeggen.»

HUMO Plan je een comeback?

Van Buyten «Ik plan niks, maar ik sluit ook niks uit. Kijk: de kans dat ik ooit weer voetbal, is klein – ik schat ze op 2 à 3 procent – maar ze is er wel. Ik kán niet zeggen dat ik definitief gestopt ben, dat krijg ik op dit moment gewoon niet over mijn lippen. Het gevoel dat het nog kan, geeft me lucht. Mocht ik het hoofdstuk voetbal nu voorgoed afsluiten, dan zou me dat verstikken. Dus zeg ik tegen mezelf: ‘Er is nog altijd een kansje dat je opnieuw gaat voetballen.’»

HUMO Je bent een jaar gestopt. Je bent 38. Maak je jezelf niks wijs?

Van Buyten «Misschien wel, maar als ik me daar nu beter bij voel?»

HUMO Train je nog?

Van Buyten «Om de twee dagen werk ik met de bal en op andere dagen loop ik, speel ik tennis, doe ik aan fitness, ga ik fietsen.»

HUMO Anderlecht heeft je afgelopen winter nog eens gevraagd. Toen was je er blijkbaar wel snel uit.

Van Buyten «Helemaal niet. Toen ik de zomer voordien neen had gezegd, heb ik achteraf toegegeven dat het heel nipt was geweest. 49 procent ja, 51 procent neen. Het had echt geen haar gescheeld of ik had getekend. Wel, deze winter was het weer van dat. ‘Zorg dat je klaar bent tegen de play-offs,’ zei Anderlecht en ik wist gewoon dat het me kon lukken. Ik voelde me uitgerust, ik had er weer helemaal zin in. Maar ik heb toch weer beslist om het niet te doen.»

HUMO Mocht ik Van Holsbeeck zijn, ik probeerde het nog een keer.

Van Buyten «Ik zal alleszins weer twijfelen, dat weet ik nu al. Ik kan gewoon niet zomaar neen zeggen tegen het voetbal. Dat is nog altijd mijn hele leven. Ik speel volgende week voor het eerst met de Bayern München All Stars, op Old Trafford tegen oud-vedetten van Manchester United. En ik ben me weer volop aan het voorbereiden, alsof het een échte match is. Zes weken later spelen we tegen Inter Milaan en ook daar kijk ik ongelofelijk naar uit.»

HUMO Je werkt nu ook als scout voor Bayern München. Vind je dat makkelijk, spelers beoordelen?

Van Buyten «Ik zoek ook wel naar onbekend talent, maar mijn belangrijkste taak is toch om te praten met jonge spelers die al heel dicht bij een transfer staan. De sportieve scouting is dan al gebeurd, en ik probeer na te gaan of het jongens zijn die ook qua karakter en mentaliteit bij de club passen. Ik vraag hun altijd wat ze bevalt aan de club waar ze nu spelen en wat ze niet bevalt: daar weet je al een heleboel mee.»

HUMO Heb je al een speler afgeraden, en zo ja: waarom?

Van Buyten «Ik heb nog niemand afgeraden. Ik heb de club wel al op minpuntjes gewezen, maar welke dat zijn, ga ik hier niet zeggen. Ik heb tot nog toe met vijf spelers gepraat: de kans dat ze herkenbaar zijn voor wie het allemaal een beetje volgt, is te groot. Maar een Mario Balotelli, bijvoorbeeld, zal nooit voor Bayern spelen, want die zorgt altijd voor problemen.»

HUMO Was Youri Tielemans bij die vijf? Over hem heb je zelf al in de kranten gezegd dat Bayern hem volgt.

Van Buyten «No comment. Ik noem geen namen.»


Duivelse weelde

HUMO Gedoe op de bond en met de bond, Wilmots die misschien opstapt, spelers die al een tijdje aan hun plafond lijken te zitten: zou het kunnen dat de Rode Duivels een moeilijke periode tegemoet gaan?

Van Buyten «Het kan natuurlijk altijd, maar als ze in de beste omstandigheden kunnen blijven werken, zoals de voorbije drie jaar, denk ik dat er net een heel goede periode aanbreekt. Echt waar, de samenstelling van de spelersgroep is uitzonderlijk. Wij hebben alles: balvaste jongens, snelle jongens, harde jongens, slimme jongens. Bovendien kun je veel spelers op meer dan één positie uitspelen en hebben ze bijna allemaal nog een groeimarge. En dan staat er nog een hele groep jonge spelers klaar om eventuele gaten op te vullen. Tien jaar geleden hádden we die gaten en toen was er niemand. Als je goed omspringt met al die rijkdom, staan je tien prachtige jaren te wachten, daar ben ik van overtuigd. Er is misschien net iets te vroeg geschreven dat wij bij de beste teams van de wereld horen, maar dat we het potentieel hebben, weet ik zeker.»

HUMO Je vraagt nu toch niet om geduld?

Van Buyten «Integendeel, de lat ligt alsmaar hoger. Als het potentieel er is, móét je voluit je kans grijpen. Dat hebben we op het WK trouwens ook gedaan. Een kwartfinale was niet slecht, maar deze groep is het aan zichzelf verplicht om het nog beter te doen, gewoon omdat het kán. Het doel op het EK is de halve finale. Met minder mag je niet tevreden zijn.»

HUMO Dat jullie op het WK niet verder zijn geraakt, wijt Wilmots aan een gebrek aan ervaring.

Van Buyten «Dat klopt ook volgens mij.»

HUMO Veel spelers hadden een gebrek aan ervaring, maar dat geldt toch ook voor de coach?

Van Buyten «Wilmots zal over tien jaar een betere coach zijn dan nu, daar ben ik zeker van. En dat is geen kritiek. Je wordt gewoon geen Pep Guardiola van de ene dag op de andere.»

undefined

'De Rode Duivels moeten met Hazard en De Bruyne leren spelen: die willen heel vaak de bal, dus moet je ze bedienen.'

HUMO Behalve als je Pep Guardiola heet. Die was meteen top.

Van Buyten «Guardiola hééft het gewoon. Zoals Wilmots het ook in zich heeft om een groep te leiden. Zoals hij die jonge gasten in toom heeft gehouden en gemotiveerd: chapeau. Als hij zou vertrekken, dan móét de bond een coach kiezen die dat facet van de job helemaal in de vingers heeft.»

undefined

null Beeld

HUMO Op het veld lopen er bij de Rode Duivels twee echte sterren: Eden Hazard en Kevin De Bruyne. Die twee goed samen laten spelen en de groep in functie van hen: is dat ook een opdracht?

Van Buyten «Als ze zich 100 procent geven en zich helemaal betrokken voelen, zijn het inderdaad wereldsterren. Dat ze samen kunnen spelen, daar ben ik van overtuigd. Maar ook de ploeg moet met hen leren spelen. Spelers van dat kaliber willen heel vaak de bal, je moet ze bedienen. En je moet ze, tactisch dan, goed gebruiken.»

HUMO Wordt Eden Hazard niet goed gebruikt? Is dat de reden waarom hij bij de nationale ploeg niet schittert zoals bij Chelsea?

Van Buyten «Daar ga ik me nu eens niet aan wagen, zie. (Lachje) Dat laat ik aan echte trainers over. Kom misschien over een paar jaar eens terug.»

HUMO Want dan ben je trainer?

Van Buyten «Ik zie het mij wel worden, ja. Ik heb nog geen diploma, maar ik ben wel van plan om het te halen.»

HUMO Dan zul je eindelijk kunnen zeggen: ‘Ik ben definitief met voetballen gestopt.’

Van Buyten (lacht) «Exact.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234