null Beeld

Ex-senator Kim Geybels en haar minnaar Bas Luyten, één jaar na het Thaise drugsschandaal

In 2010 stemden meer dan 42.000 mensen de volslagen onbekende Kim Geybels rechtstreeks de Senaat in. Waar ze haar reputatie van femme fatale meteen waarmaakte: op vakantie in Thailand raakte ze samen met haar vriend Bas Luyten - net als zij N-VA - betrokken bij een schimmige drugsdeal, en wég was haar fluwelen zitje.

Jan Antonissen


Enkele quotes uit het interview

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Bas Luyten «Ik ben van 2005 tot 2009 jongerenvoorzitter van de N-VA geweest. Je moet weten: de partij is als de dood voor een jongerenafdeling. Het spook van de Volksuniejongeren: die waren indertijd uitgegroeid tot een partij binnen de partij.»
Kim Geybels «Bij de splitsing van de Volksunie heeft de top van de VU-jongeren, tegen de overtuiging van hun eigen leden in, de kant van Bert Anciaux en Spirit gekozen. Een nieuw schisma wil men binnen de N-VA tot elke prijs vermijden.»

Geybels «Bas heeft op zijn Facebook een mail van (senator) Karl Vanlouwe aan Theo Francken gepost. Die moet je eens lezen: de homofobie spat ervan af!»
Luyten «Een homo als baas? Dat kan niet voor die mensen.»
HUMO De Bruyn is toch niet de enige homoseksueel in de N-VA?
Luyten «Da's waar: je hebt de Roze Leeuwen, Vlaamsgezinde homoseksuele jongeren die zich vooral in het Gentse goed georganiseerd hebben. In het Leuvense heb je ze ook, al zijn ze minder gestructureerd: Piet De Bruyn, (Senaatsvoorzitter) Danny Pieters, Erwin Verbeken, Luk Bellens (gemeenteraadslid Leuven). Iedereen weet hoe zwaar Bellens het binnen de N-VA te verduren krijgt. Voor de verkiezingen van 2010 kreeg hij pas de vijfde plaats voor de Kamer in Leuven omdat hij een Roze Leeuw was.»

HUMO Jij kreeg geen verkiesbare plaats, Kim wel. Binnen de partij wist toen niemand dat jullie een relatie hebben. Kim scoorde ongelofelijk goed: meer dan 42.000 voorkeurstemmen. Wat hield je daaraan over, Kim: een dubbel gevoel?
Geybels «Een héél dubbel gevoel. Ik had een goede baan als spoedarts. Ik wilde misschien ooit in het parlement - later. Maar ik wilde vooral dat de man van wie ik hield, die het verdiende, op de lijst kwam te staan.
»En net het omgekeerde gebeurde: hij werd eruit geknikkerd, en ik kwam op een mooie plaats te staan. Het was een vergiftigd geschenk. Maar begrijp me niet verkeerd: ik wilde absoluut in de Senaat aan de slag, ik had grootse plannen.»

Geybels «Ik wist dat de politiek een rotte wereld is, bevolkt door mensen met meer ambitie dan talent, die zich opwerken met gemene listen en achterbakse trucs. Maar dat het zo erg was?
»Op een gegeven moment kwam Frieda Brepoels bij mijn ouders thuis, zogezegd om me een hart onder de riem te steken. Maar in het buitengaan zei ze met een allervriendelijkst gezicht tegen mijn moeder dat ik beter geen kwaad woord over de partij vertelde, of ze zouden me helemaal afmaken. Dat is hard, hè.»

HUMO Open VLD wilde je onmiddellijk nuttige tips voor een lange en ophefmakende rechtsgang bezorgen. Waarom vecht je je ontslag niet aan?
Geybels «Ze hebben me interessante insteken gegeven, dat klopt. Ik zeg niet dat ik er niks mee doe, maar bij de Belgische rechtbanken is momenteel niks lopende.
»België is al op de vingers getikt omdat het geen ontslagregeling voor parlementairen heeft. Bovendien was er in mijn geval minstens een zweem van afpersing. Lees 'Handboek politieke partijen' van Dajo De Prins, specialist grondwettelijk recht: hij heeft een hoofdstuk aan mijn ontslag gewijd.»

Luyten «Ken je de VNV binnen de N-VA?»
HUMO Pardon?
Luyten «De VNV, de Vlaams Nationale Vrienden, zo noemen ze zichzelf, oftewel de Vrienden Van Den Dikke - De Wever, dus. Ze vergaderen minstens twee keer per jaar, met Kerstmis en eind juni. Het begint met een etentje en het eindigt in andere etablissementen - ik stel voor dat ik geen details geef.
»De Vrienden zijn réchts: onder elkaar geven ze lucht aan hun homohaat, hun racisme en hun diepe afkeer van alles wat neigt naar links. Ook de meer linkse elementen binnen de N-VA moeten eraan geloven.»
HUMO Wie maakt deel uit van die VNV?
Luyten «Liesbeth Homans, Theo Francken, Karl Vanlouwe, Guy Uyttersprot, Joachim Pohlmann - dat soort mensen.»

Luyten «Wat ik ook doe, mensen zullen altijd vermoeden dat ik wraak wil nemen. Niet ten onrechte: ik pik het niet dat Bart De Wever in een weekblad verklaart dat wij 'niet passen binnen de normen en waarden van onze partij', wetende wat hij weet.
»Moet ik dan de fouten van anderen door de vingers zien? Als Philippe Muyters in 2010 de begrotingscijfers opsmukt en in het Vlaams Parlement staat te liegen - ik heb de bewijzen op papier - moet ik dan mijn mond houden?»

HUMO Jullie hebben geen relatie zoals Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel geen relatie hadden.
Geybels «Laten we het privéleven privé houden. Wij kunnen het wel met elkaar vinden als het gaat over wat er het afgelopen jaar is gebeurd.»

undefined

Lees het volledige interview in Humo 3703/34 op dinsdag 23 augustus.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234