null Beeld

Ex-Slayer Dave Lombardo drumt met Suicidal Tendencies op de Lokerse Feesten

Als Dave Lombardo aan ‘Heylen en de herkomst’ zou meedoen, zouden we in Cuba belanden, waar hij in 1965 geboren werd, en in het Californië van de jaren 80, bij Slayer, de groep die hij mee boven de doopvont hield. Slayer is één van de invloedrijkste metalgroepen aller tijden, maar als vandaag de naam van zijn oude band valt, schakelt de drummer veelal over op eenlettergrepige antwoorden. In februari 2013, aan de vooravond van een concertreeks in Australië, werd Lombardo na een financieel dispuut door zijn oude makkers aan de deur gezet.

'Een potje jammen met Led Zeppelin: schrijf mij maar op'

Sindsdien vlogen de modderkluiten heen en weer, maar vandaag maakt hij er liever geen woorden meer aan vuil. Als het over Slayer gaat, het Slayer van nu, valt Lombardo stil. Iets wat hij anders zelden doet. Zijn naam klinkt zoals hij drumt. Lombardo, bombardement. Koning van de dubbele basdrum. Ademhalen doe je vóór Lombardo eraan begint. Erna is het vasthouden aan alles wat je lief is. We interviewen Lombardo omdat hij op zondag 7 augustus op de Lokerse Feesten staat met Suicidal Tendencies, de legendarische cross-overthrashband uit de jaren 80 die al die tijd gewoon is blijven bestaan. Op 30 september verschijnt hun nieuwe plaat, mét Lombardo.

Suicidal Tendencies speelt in Lokeren op dezelfde dag als… Slayer.

HUMO Dave, nooit gedacht dat ik je ooit nog als drummer van Suicidal Tendencies zou interviewen.

Dave Lombardo «Hun zanger Mike Muir heeft het me gevraagd, en ik heb er geen seconde over moeten nadenken – it was a no brainer. Ik ben fan van Suicidal Tendencies sinds de vroege jaren 80, ze zijn van grote invloed geweest op mijn muzikale ontwikkeling.»

undefined

null Beeld

undefined

'Dave Lombardo, medeoprichter van het legendarische Slayer (onderaan), tegenwoordig bij Suicidal Tendencies: 'Ik ben fan sinds de vroege jaren 80.'

HUMO Je speelt in Suicidal Tendencies, en ik heb de eerste single van je nieuwe groep Dead Cross gehoord: je zit tegenwoordig tot over je oren in de punk.

Lombardo «Zoals de wereld tegenwoordig draait, kan ik niet anders. Ik zit met een hoop boosheid en energie die ik kwijt moet, en dan is punk het uitgelezen genre. ’t Is de beste manier om je woede kwijt te geraken zonder iemand pijn te doen. Punk is mijn medicijn in moeilijke tijden. Ik zie me tegenwoordig niet ‘We Are the World’ zingen. De aanslag in de Bataclan in Parijs heeft alles veranderd – that hit home. Het besef: ik had daar kunnen zijn. Ongeloof, verwarring, en daarna: boosheid.»

HUMO Zit je anders op het podium sindsdien?

Lombardo «Ja. Als ik een luide knal hoor, dan denk ik niet meer spontaan aan vuurwerk. Een knal betekent: wegwezen. Als ik ergens binnenkom, let ik op: waar zijn de nooduitgangen, hoe geraak ik het snelst buiten, waar kan ik mij verstoppen. Optreden is nog steeds fijn, maar ik voel me op een podium veel minder op mijn gemak dan vroeger.»

HUMO Zondag sta je met Suicidal Tendencies op de Lokerse Feesten, waar die dag nog een ander, jou niet onbekend groepje speelt.

Lombardo «Hoe bedoel je?»

HUMO Wel, een paar uur na Suicidal Tendencies speelt Slayer.

Lombardo «Ben je me in de maling aan het nemen?»

HUMO Jij mij? Zeg niet dat je dat niet wist.

Lombardo «Nee, dat wist ik niet. O jezus.»

HUMO Wat vind je daarvan?

Lombardo «Helemaal niks. Er valt niks te vinden. Het is gewoon een andere groep op de affiche.»

HUMO Ga je kijken?

Lombardo «Naar Slayer? Nee.»

HUMO Jullie zijn niet on speaking terms?

Lombardo «Nee. Maar ze spelen wellicht op een ander moment op een ander podium.»

HUMO Wat dat laatste betreft, moet ik je teleurstellen: ze hebben ginds maar één podium.

Lombardo «Oh well, we zien wel.»

undefined

null Beeld

HUMO Heb je Slayer ooit live gezien als toeschouwer?

Lombardo «Nee.»

HUMO Als ik je wat stroop aan de baard mag smeren: de beste versie zou het niet geweest zijn.

Lombardo «Dankjewel.»

HUMO Iets anders, want het stokt hier. Je zoon Jeremy is ook een drummer. Heeft hij lessen gehad van zijn vader?

Lombardo «Hij woonde bij mij (lacht). Dus: ja, hij heeft véél drumlessen gehad.»

HUMO Welke gouden raad heb je hem gegeven?

Lombardo «Dat het een moeilijke job is, een zware levensstijl. There’s no free ride. Er gaan vele momenten zijn dat je de handdoek in de ring wilt gooien, maar als je het graag genoeg doet, ga je gewoon door. En ook: zorg ervoor dat spelen in een kleine club je evenveel voldoening geeft als spelen voor 80.000 mensen. Het spelen zelf is het allerbelangrijkste.»

HUMO Welke was de moeilijkste job die jij als drummer ooit hebt gehad?

Lombardo «Fantômas, met Mike Patton. Muziek die héél veel concentratie en focus vereiste. Een stijl die met weinig anders te vergelijken viel, voornamelijk omdat we ter plekke een nieuwe stijl uitvonden. Werken met Patton was voor mij een zeer leerrijke ervaring.»

HUMO Je hebt ook met John Zorn gewerkt.

Lombardo «Performen met John Zorn is bijzonder opwindend omdat je niet weet wat je gaat spelen, alles is geïmproviseerd. Ook veeleisend, maar op een heel andere manier dan bij Patton. Improvisatie is vrijheid, maar dat betekent niet dat je niet voortdurend heel hard moet opletten. Je moet letten op de nuances in de noten die Zorn speelt, of bassist Bill Laswell. Met vaak niet meer dan twee noten zetten ze je op weg, moet je een patroon verzinnen. Maar heb je net die twee noten gemist, dan ben je voor de rest van het stuk aan het verzuipen.»

undefined

null Beeld

HUMO In welke legendarische groep had je graag gedrumd?

Lombardo «O man… (denkt na) Ik had dolgraag eens met Jimi Hendrix gejamd. Of Zeppelin. Gewoon een potje blues improviseren met Led Zeppelin: schrijf mij maar op.»

HUMO Zeppelin kan nog.

Lombardo «Yeah, right (lacht).»

HUMO In een lijst in Rolling Stone met de ‘100 Beste Drummers Aller Tijden’ stond jij op 47. Een correcte notering?

Lombardo «47 is perfect. Weet je wie bij de zangers op 47 stond? Jim Morrison. Ik voelde meteen een beetje camaraderie met Jim (lacht).»

HUMO Op plaatsen 1, 2 en 3 stonden respectievelijk John Bonham, Keith Moon en Ginger Baker. Is dat correct?

Lombardo «Ja hoor, prima.»

HUMO Niet volgens Baker.

Lombardo «Nee, maar Baker is Baker, hij is het van nature oneens met… alles (lacht). Iedereen weet intussen dat ik gigantisch beïnvloed ben door Ginger, maar Bonham en Moon: ook fenomenale drummers hoor.»

HUMO Heb je Baker ooit ontmoet?

Lombardo «Nee, en ik weet ook niet of ik erop moet hopen. Heb je de documentaire ‘Beware of Mister Baker’ gezien? Daarin vragen ze hem wat hij ervan vindt dat hij mee aan de wieg stond van de heavy metal. Zijn antwoord: ‘Hadden we dan maar een abortus gepleegd’ (lacht).»

HUMO Ginger Baker beweert dat hij kon spelen vanaf de eerste keer dat hij achter de drums ging zitten. Grootspraak?

Lombardo «Nee, naar mijn gevoel klopt dat. Als je op jonge leeftijd muziek begint op te slorpen, al je aandacht op de drummer vestigt, dan kun je na verloop ontcijferen wat er allemaal gaande is. En als je dan meer dan gemiddeld getalenteerd bent, dan weet je wat je moet doen als je voor het eerst achter een drumstel gaat zitten. Ik bedoel: luister naar Ginger. Dat is behoorlijk unieke stuff allemaal. Je hoort een natuurtalent, en een autodidact.»

HUMO Kon jij het meteen?

Lombardo «Niet perfect, maar ik snapte wat een drumbeat was, wist wat ik moest doen, en kon meteen een basispatroon neerleggen. Dus, ja.»

HUMO Ginger noemt het: natural time.

Lombardo «Exact. Sommige drummers hebben het, en andere niet. Maar ook zonder natural time kun je succesvol zijn. Hetzelfde geldt voor zangers: er zijn zangers die niet echt goed kunnen zingen, maar met hun stem toch fantastische dingen doen. Maar je moet ze niet uit hun comfortzone halen.»

HUMO Laatste vraag: bij de oprichting van Slayer zou het voor de groepsnaam gegaan zijn tussen Slayer en… Wings Of Fire. Hoeveel stemmen waren er voor Wings Of Fire?

Lombardo «Wings Of Fire was een idee van Kerry King, Slayer van Jeff (Hanneman, de in 2013 overleden gitarist, red.). Drie stemmen voor Slayer dus, eentje voor Wings Of Fire.»

HUMO Oef!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234