Ex-winnaars Peter Van Petegem & Johan Museeuw kraken de code van de 100ste Ronde van Vlaanderen
Samen hebben ze de Ronde van Vlaanderen vijf keer gewonnen: Peter Van Petegem – tweemaal winst, in 1999 en 2003 – en Johan Museeuw – driemaal winst, in 1993, 1995 en 1998.
'Wij hebben tonnen ervaring, maar we worden zelden gevraagd om die te delen'
De twee flandriens hebben afgesproken in Oudenaarde, al vijf jaar de plek van aankomst van de Ronde van Vlaanderen. In een brasserie naast het wielermuseum kiest Johan Museeuw met veel zorg de wijn bij de maaltijd. Met een frons in het voorhoofd overloopt hij de mogelijkheden op de kaart en somt argumenten pro en contra op. Museeuw praat graag over wijn, zegt hij, maar nog liever drínkt hij er één van een goed jaar. Peter Van Petegem daarentegen is een bierdrinker. Maar dat wisten we al.
HUMO Als renner eiste je dat je ’s avonds op stage Leffe mocht drinken. Ploegleider Jacques Hanegraaf was daar niet mee opgezet.
Peter Van Petegem «Twee maanden heeft dat conflict geduurd, mijn carrière vijftien jaar. Maar waar spreken de mensen me nog altijd over aan? Over dat bierincident! Op stage vormden wij een hechte groep, af en toe hoorde daar een feestje bij.»
Johan Museeuw «Wij mochten er in het begin van het seizoen nog éénmaal in vliegen, op voorwaarde dat het de laatste keer was. Meestal gebeurde dat in de Ronde van Mallorca. Nu mag het niet meer, maar het gebeurt nog altijd – in het geniep. Wij werden dronken mét het teammanagement.»
Van Petegem «Onze eerste stage, in Calpe, hebben we nog uit eigen zak betaald. We trainden een uur of vijf, aten een taartje bij de Belgische bakker en speelden daarna met de kaarten. We deden álles samen. Nu is alles van tevoren gepland en is het ieder voor zich. Na de training verdwijnt iedereen als de weerlicht naar zijn kamer om in z’n eentje te computeren.»
Museeuw «Facebook, Twitter, Instagram: renners moeten hun contacten op de sociale media onderhouden. Dat is niet onbelangrijk, maar het warme gevoel van vroeger is verdwenen.»
HUMO Zijn renners ‘merknamen’ geworden?
Van Petegem «In vergelijking met de generatie voor ons, Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert, waren wij al rustige jongens, maar nu kún je niet meer de beest uithangen of gek doen. Uitgesloten.»
Museeuw «In mijn tijd zat de ploegleider, Patrick Lefevere, nog urenlang op bed te vertellen: over de koers, maar minstens even lang over vrouwen (lacht).»
Van Petegem «Het was één grote familie.»
HUMO Ging je daar ook beter van koersen?
Van Petegem «Alles begint met training, dat is je vak. Wat daarna gebeurt, is je hobby. Als ik vijf uur getraind had, kon ik echt niet in mijn zetel blijven zitten. Ik had een uitlaatklep nodig.»
Museeuw «Wij kenden ons lichaam perfect. Ik wist wanneer ik me mocht laten gaan, wanneer ik zes uur moest trainen. Ken jezelf, daar gaat het om. Maar veel renners komen daar nooit achter: ze laten zich leiden door trainingsprogramma’s.»
undefined
'Voor mij was de ideale training: op de Vlaamse hellingen naar boven knallen, op de grote plaat. Maar wij hadden de motor om dat te doen'
HUMO Jij trainde toch ook al met een computermodel?
Museeuw «Ik fietste vooral véél.»
Van Petegem «Zonder op zijn polsslag te letten, zoals ze nu allemaal doen, uit angst om te verzuren.»
Museeuw «Voor mij was de ideale training: op de Vlaamse hellingen naar boven knallen, op de grote plaat. Boven aankomen en bijna ontploffen, volledig in de verzuring. Of ik tussen de hellingen door een strak tempo aanhield, deed er minder toe.»
Van Petegem «De Molenberg ben ik – zonder overdrijven – minstens duizend keer op gereden. Ik woonde in de Vlaamse Ardennen. Ik heb ’m nog tien keer na elkaar gedaan: één keer op de grote plaat, één keer op de kleine plaat, en hopla, weer naar boven.»
Museeuw «Nu heet zoiets intervaltraining, vroeger had dat zelfs geen naam. Wij trainden op ons gevoel. Wij wisten wat goed was voor ons lichaam.»
Van Petegem «Ik ging in Ninove naar school. Elke dag reed ik met mijn fiets hetzelfde traject – over de Muur en de Bosberg. Als je dat nu tegen jonge rennertjes zegt, kijken ze je onbegrijpend aan: ‘Je bent niet goed snik, zeker?’ Maar sprínten naar boven, hè. Nu klimmen ze met een polsslag van 125 met 20 kilometer per uur, en ze denken dat ze goed bezig zijn.
»Vaak genoot ik meer van een training dan van een koers. Gewoon, vanuit het plezier om een ander pijn te doen. We hebben nog op de piste gereden, Johan, Frank Vandenbroucke en ik. Een uurtje trainen. Dat werden er dan natuurlijk drie, waarin we tot het uiterste gingen – na afloop vielen we bijna van onze fietsen. Gingen we dan over onze toeren? Waarschijnlijk wel. Was dat slecht? Waarschijnlijk niet.»
Museeuw «Wij hadden de motor om dat te doen. Een renner met een te kleine motor zou zichzelf opblazen.»
Van Petegem «Ik heb jarenlang met Dirk De Wolf getraind. Die keek ook niet naar zijn polsslag, wees gerust – iederéén reed over zijn toeren. Eddy Merckx: nog erger. Als hij geen 200 kilometer per dag had getraind, sliep hij niet.»
Museeuw «Nu halen ze geen 1.000 kilometer per week, maar er is wel meer variatie. Iedereen doet aan ‘stabiliteitstraining’ tegenwoordig, naar het schijnt een verbeterde vorm van gymnastiek.»
Van Petegem «Ik heb aan trampolinespringen gedaan. Het is niet verkeerd om méér te doen dan alleen koersen.»
Museeuw «Ook waar.»
HUMO Waren jullie allebei ongezeglijke renners, types die geen gezag duldden?
Museeuw «Wij beslisten zélf waar en wanneer we demarreerden.»
undefined
'De ploegleider van Greg Van Avermaet heeft de mooiste job ter wereld. Greg staat op en vliegt erin – elke dag opnieuw'
HUMO Het ging niet via de oortjes?
Van Petegem «Ik heb nooit met oortjes gereden.»
Museeuw «Wij konden de koers lezen.»
Van Petegem «Nu kunnen ze dat niet meer. Je hebt sterke renners die een grote carrière missen omdat ze de koers niet lezen en het parcours niet kennen. Ze rekenen op hun ploegleider.»
Museeuw «Hoe vaak schoven wij niet vanuit de staart van het peloton naar voren, precies voordat de koers ontplofte? Wij voelden dat aan.»
Sterke duvel
HUMO Jullie hebben samen vijf keer de Ronde gewonnen. Wat is het geheim?
Museeuw «Ken jezelf. En durf te pokeren. In Oostende lag ik ooit drie minuten achterop omdat ik in de laatste waaier verzeild geraakt was. Dan kun je twee dingen doen: of je panikeert, of je laat uitschijnen dat je alles onder controle hebt, en dan komt het meestal ook wel goed.
»De wedstrijd begon voor ons pas na 100 kilometer, aan de voet van de Oude Kwaremont. Dat was de poort van de Ronde van Vlaanderen: dáár keken we om ons heen, zagen we Bartoli, Tsjmil en Bugno – iedereen die ertoe deed – in de buurt rijden, en wisten we: ‘Nu is het voor serieus.’»
Van Petegem «De bocht aan het huisje.»
Museeuw «Daar moest je fris aankomen.»
HUMO Waren jullie kampioenen in het wringen, om op tijd voorin te zitten?
Museeuw «Als je niet wringt, kun je niet winnen. Hoewel, er is één renner die absoluut niet kan wringen, maar toch twee keer gewonnen heeft: Stijn Devolder. Maar de kunst is: dóór het peloton rijden. Niet langs het peloton, in de wind. Ik ging zelden of nooit langs het peloton.»
HUMO Deelde je en passant een elleboogje uit?
Museeuw «Niet noodzakelijk.»
HUMO Maar je nam wel een risicootje?
Museeuw «Je moet kunnen sturen.»
Van Petegem «Wij deden alleen een inspanning als het wat opleverde.»
HUMO Peter, jij had de reputatie een sleper te zijn.
Van Petegem «Ik reed achterin, tot het moment van de waarheid aanbrak.»
HUMO Je hebt altijd meer gerekend dan Johan.
Van Petegem (kijkt verbaasd)
HUMO Je hebt wereldtitels laten liggen door te rekenen.
Van Petegem «Bedoelen jullie het WK in Valkenburg (in 1998 werd Van Petegem daar tweede, red.)? Nee, als Paolo Bettini en Michael Boogerd in de laatste ronde demarreren, kun je niet meer rekenen. Dan geef je alles wat je in je hebt om hen bij te houden.»
HUMO Oscar Camenzind won in Valkenburg, niet echt een groot renner.
Museeuw «Geen groot palmares, wel een groot renner. Laurent Brochard is ook zo’n type: ex-wereldkampioen, groot renner, helaas geen groot palmares.»
HUMO Peter, had je daar gewonnen als je minder had gerekend?
Van Petegem «Ik dacht het niet.»
Museeuw «Rekenen was net zijn sterkte, de koerstactiek uitstippelen en daar niet van afwijken.»
Van Petegem «In Valkenburg viel niet te rekenen: het had de godganse dag water gegoten, de ene valpartij volgde op de andere, het koersverloop wijzigde voortdurend. Eenmaal in de kopgroep dacht ik: ‘In de sprint leg ik ze erop.’ Ik was geen renner die 30 kilometer voor de streep aanviel.»
HUMO Johan, jij hield wel van een beetje panache op zijn tijd.
Museeuw «Dat waren telkens ingevingen van het moment. Toen ik in de Ronde van Vlaanderen van 1999 in de Tenbossestraat wegsprong, ging ik achter een ontsnapping aan. Maar dan maak je een opening en denk je: ‘Ik ga.’ En je blijft vooruit.»
undefined
'Als Tom Boonen niks meer wint, maken ze hem af'
HUMO Hoeveel kilometer voor de streep was dat?
Museeuw «35.»
HUMO Wie van de huidige renners heeft nog jullie koersdoorzicht: Tom Boonen en Fabian Cancellara?
Van Petegem «Cancellara: man, man, man, wat een sterke duvel.»
Museeuw «Die hoort eigenlijk bij onze generatie: we hebben nog samen gereden.»
Van Petegem «Boonen en Cancellara staken er de jongste tien jaar echt wel boven uit.»
Museeuw «Ze konden ook perfect pieken.»
Van Petegem «Ze wonnen als ze wilden winnen: zulke renners vind je niet meer.»
Museeuw «Tiesj Benoot en Jasper Stuyven zijn nu de opvolgers van Boonen, zogezegd. Maar ik weet het niet.»
Van Petegem «Benoot kan niet finishen zoals Boonen.»
Museeuw «Het zijn rustige mensen, dat is al heel wat.»
Van Petegem «Neem de erelijst van Boonen erbij, en je zult zien: ze zullen geen jaar mogen overslaan.»
Museeuw «Vier keer Parijs-Roubaix, drie keer Ronde van Vlaanderen.»
Van Petegem «Zes keer de E3-Prijs van Harelbeke.»
HUMO Vijf keer.
Van Petegem «Enfin, in de eerste plaats dromen die jonge gasten allemaal van de Ronde.»
Wieg van het wielrennen
HUMO Verandert een overwinning in de Ronde je leven?
Museeuw «Pas na je carrière besef je ten volle wat je hebt gepresteerd. Ik begeleid nu wielertoeristen uit binnen- en buitenland. Wel, die mensen spreken me nog altijd aan op wat ik in de Ronde heb gedaan. Voor hen is dat niet te bevatten: Vlaanderen is de wieg van het wielrennen, hè. Wij hebben iets op de kaart gezet waarvan we zelf niet beseffen hoe groot het is. En met ‘wij’ bedoel ik in de eerste plaats: de atleten, niet de organisatoren. De atleten maken de sport.»
undefined
'Het vipgebeuren op de Muur heeft véél kapotgemaakt'
HUMO Vertel nog eens over de finale die jullie samen hebben gereden in 1999. Jullie waren ontsnapt op de Muur, en als bij toverslag kwam Frank Vandenbroucke er nog bij.
Museeuw «Peter was de sterkste. Op de Muur had ik het al lastig om hem te volgen, en in de sprint deed ik het helemaal verkeerd: ik ging zitten – dat mag je dus niet doen.»
HUMO Ja, je gaf wel heel snel op in de sprint.
Museeuw «Twee jaar voordien hadden ze, na mijn val in Parijs-Roubaix, tot twee keer toe overwogen om mijn been te amputeren. Maar ik weet: dat zijn geen excuses voor de media. Een derde plaats betekent niks voor jullie. Leif Hoste is het mooiste voorbeeld. Drie keer tweede. Maar denk je dat hij ooit om een interview over de Ronde zal worden gevraagd? Jamais.»
Van Petegem «Ik kwam eens na Boonen en Hoste binnen. Eerste vraag na de aankomst: ‘Zou je niet beter stoppen, Peter?’ Ik was derde.»
HUMO Nog even over 1999. Hebben jullie Frank Vandenbroucke toen bewust laten terugkeren?
Van Petegem en Museeuw (stilte)
HUMO Voor de Bosberg hebben jullie met elkaar gepraat.
Museeuw «Wat is praten?»
HUMO Het was meer dan een paar woorden uitwisselen.
Museeuw «Ik ga daar kort op antwoorden: vragen staat vrij, en zwijgen hoort erbij. Die dag heeft de sterkste gewonnen.»
Van Petegem «Van Petegem, Vandenbroucke, Museeuw: een mooier podium kun je toch niet verzinnen? Alsof Boonen, Van Avermaet en Benoot nu om de overwinning zouden sprinten.»
Museeuw «Pas op: Cancellara doet zéker ook mee.»
HUMO Boonen niet?
Museeuw «Je kunt hem nu nog niet beoordelen. Er zijn maar twee koersen waarin Boonen nog risico’s neemt: de Ronde en Roubaix. Daar zal hij zich nog in het kleinste gaatje wurmen, andere koersen interesseren hem niet meer.»
Van Petegem «Hij kan zich dat permitteren. Sep Vanmarcke, die ook op die twee klassiekers inzet, eigenlijk niet. Wat voor een druk legt die zichzelf niet op door af te zeggen voor de Omloop? Wat heeft hij al gewonnen in zijn carrière?»
HUMO Is Boonen niet te oud?
Van Petegem «Hoe oud is hij nu, 34?»
HUMO 35.
Museeuw «Jammer dat jullie zoiets durven te suggereren.»
Van Petegem «Gilbert Duclos-Lassalle heeft op hoge leeftijd nog twee keer Parijs-Roubaix gewonnen. Hoe oud was hij op het laatst: 39?»
Museeuw «Mensen onthouden alleen het einde van een wielercarrière. Wat hadden we ons van Sven Nys herinnerd, als hij vorig seizoen was gestopt? Dat was geen fraai beeld. Maar had hij daarom minder gewonnen in al die jaren daarvoor?»
undefined
undefined
'De top 3 van 1999, met Peter Van Petegem, Frank Vandenbroucke en Johan Museeuw: 'Een mooier podium kun je toch niet verzinnen? Alsof Boonen, Van Avermaet en Benoot nu om de overwinning zouden sprinten'
HUMO Is dat de grote angst van Boonen, het jaar te veel rijden?
Van Petegem «Wat is ‘het jaar te veel’? Als je nog goesting hebt, is niks te veel.»
Museeuw «Voor het geld hoeven zulke renners niet meer te rijden. Maar zou jij 1,5 miljoen euro weggooien? Dat is één. En twee: je moet kúnnen stoppen. Er moet een vervolg zijn op je leven als renner, een waardig alternatief. Ik denk niet dat Boonen vandaag al weet welke richting hij zal uitgaan.»
Van Petegem «Ik hoop dat Boonen hetzelfde afscheid krijgt als Nys. Dat verdient hij dubbel en dwars. Maar als hij niks wint, gaan ze hem afmaken.»
undefined
'Jammer dat jullie durven te suggereren dat Tom Boonen te oud is om de Ronde te winnen'
HUMO Moet je niet stoppen op je hoogtepunt?
Museeuw «Jullie hebben makkelijk praten, met een job die je tot na je 60ste kan uitoefenen.»
Van Petegem «Een renner is op zijn hoogtepunt tussen zijn 27ste en zijn 32ste, daarna wordt het minder.»
Museeuw «Maar is het daarom voorbij? Kijk naar de fans die samentroepen rond de bus van Etixx-Quick•Step: als Boonen er niet bij is, staan er maar de helft zoveel. Publicitair is hij nog altijd superinteressant. Boonen is, net zoals ik vroeger, een product van Lefevere.»
HUMO Heeft Lefevere jou gemaakt, of heb jij Lefevere gemaakt?
Van Petegem (zucht) «Wat een vraag.»
Museeuw «We hebben elkáár groter gemaakt. Maar ik zeg het: atleten winnen wedstrijden, niet managers of sportdirecteurs. Lefevere heeft me wel geholpen, maar hij heeft me niet gestuurd. Ik besliste zelf wanneer ik vertrok, en Peter deed dat ook. Zonder te willen opscheppen: wij hadden allebei een superhoge koersintelligentie. Het beste bewijs: als we elkaar nu op de koers tegenkomen, kunnen we meestal voorspellen hoe de wedstrijd zal verlopen.»
HUMO Jullie zijn de ideale ploegleiders?
Museeuw «We zijn niet gemaakt om ploegleider te zijn.»
HUMO Ondanks de expertise?
Museeuw «We hebben tonnen ervaring, maar we worden zelden gevraagd om die te delen.»
HUMO Hoe komt dat?
Museeuw «I don’t know.»
Geen spijt
HUMO Concreet: waarom is Kevin De Weert de nieuwe bondscoach en niet één van jullie beiden?
Museeuw (blaast) «Ik was verrast dat hij het werd, meer zeg ik niet.»
HUMO De vorige bondscoach, Carlo Bomans, heeft ook nog bij jou in de ploeg gereden. Een helper.
Museeuw «Een goede helper.»
HUMO En die wordt bondscoach.
Museeuw «Als bondscoach moet je persoonlijkheid hebben. En een palmares. Je moet naar vroeger kunnen verwijzen om je vedetten op één lijn te krijgen.»
HUMO Zou jij graag bondscoach zijn?
Museeuw «Ik ben in ongelukkige omstandigheden gestopt, door de bekentenis die ik heb gedaan (Museeuw spreekt het woord doping niet uit, red.). Dat blijft aan me kleven. Zou ik anders wel een kans gekregen hebben? Geen idee, maar nu in elk geval niet.»
HUMO Geef je daarom ook geen commentaar bij de VRT?
Museeuw «Dat heeft ermee te maken, ja, maar ik ben daar niet ongelukkig om.»
Van Petegem «Ik zou toch liever journalist worden. Lekker eten, allerlei meningen verkondigen – het makkelijke leven (lacht).»
Museeuw (serieus) «Kevin De Weert als bondscoach, ik begrijp het eerlijk gezegd niet zo goed. In 1996 zei de toenmalige bondscoach, Eddy Merckx, enkele dagen voor het WK in Lugano : ‘Zet je zadel 2 millimeter hoger, en je wordt wereldkampioen.’ Als de grootste wielrenner aller tijden dat zegt, doe je dat. En je wórdt wereldkampioen. Maar ik betwijfel of je zoiets doet als het uit de mond van Kevin De Weert komt.
»Nu goed, Peter en ik hebben door omstandigheden weinig kansen gekregen. De vraag is: zouden we het vandaag nog willen? Ik niet, dat zeg ik eerlijk.»
HUMO En jij, Peter?
Van Petegem «Ik heb een grote kans gekregen: men heeft mij als bondscoach gevraagd. Ik heb met de bond overlegd. Door onze gesprekken is er daar ook heel wat veranderd, maar ik kan me geen vier maanden per jaar vrijmaken. Ik heb net mijn verzekeringsportefeuille verkocht aan Concordia, overigens ook de makelaar van de wielerbond. Ik heb een hoop verplichtingen.»
HUMO En een duobaan Van Petegem-Museeuw, was dat niets geweest?
Van Petegem «De bond is niet zo rijk dat hij ons allebei kan betalen (lacht).»
Museeuw «Wij zijn allebei zelfstandigen. Peter zit in verzekeringen, ik begeleid fietsvakanties. Maar Van Petegem-Museeuw zou een ideale combinatie geweest zijn.»
Van Petegem «Pas op, wij zijn ook geen types als De Weert of Bomans.»
HUMO Moeilijke mensen?
Van Petegem «Ik ben niet moeilijk, nee, maar ik ben niet makkelijk – dat is iets anders.»
Museeuw «Nick Nuyens is ooit níét geselecteerd voor het WK, om redenen waar ik niet dieper op inga. Peter en ik zouden dat nooit aanvaard hebben.»
HUMO Dat was een commerciële beslissing, en geen sportieve?
Museeuw (zwijgt)
Van Petegem «Een bondscoach wordt altijd afgemaakt als hij zijn selectie bekendmaakt, door journalisten én ploegleiders.»
Museeuw «Het is ook politiek. Lotto is een Belgische ploeg, die zijn vertegenwoordigers moet hebben.»
HUMO De belangrijkste taak van een bondscoach lijkt ons: toprenners voor elkaar laten rijden. Zoals Peter in 2005 de weg naar de wereldtitel heeft vrijgemaakt voor Tom Boonen.
Van Petegem «Ik zal iets anders zeggen: ik heb twee koersen in het Vlaamse voorjaar níét gewonnen, Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem, omdat ik ze allebei aan ploegmaats – Tristan Hoffman en Geert Van Bondt – heb weggegeven. Dat schenkt mij evenveel voldoening als zelf winnen.»
HUMO Johan heeft ook koersen weggegeven, maar heeft daar nu spijt van.
Museeuw «Dat heb ik niet zo gezegd. Ik zeg: ‘Had ik toen geweten wat ik nu weet, ik zou het niet gedaan hebben.’ Ik heb nergens spijt van.»
Van Petegem «We hebben allebei een koersende zoon, en met hem droom ik van precies dezelfde dingen als vroeger: prachtige overwinningen in grote wedstrijden. Mocht ik vandaag herbeginnen, ik zou precies hetzelfde doen.»
Museeuw «Ik ook. Ik zou niks veranderen.»
HUMO Zou Servais Knaven Parijs-Roubaix dan weer winnen?
Museeuw «Hoe is dat gegaan? Ik zei tegen Servais: ‘Open maar.’ Hij is weggebleven, en ik ben niet achter hem aan gegaan. Afspraak is afspraak. Nu, vorig jaar wilde Stefano, mijn zoon die koerst, een bezoekje aan Bradley Wiggins brengen. Ik heb Servais bij Sky gebeld, en wij zijn met open armen ontvangen. Voilà.»
Van Petegem «Dankzij die ene overwinning heeft Servais een mooie carrière als sportdirecteur.»
Museeuw «Hij was ook een heel intelligente renner.»
Van Petegem «Dat zal wel: hij heeft jarenlang bij mij gereden (lacht).»
HUMO Daar heeft hij alles geleerd?
Museeuw (ernstig) «Grote kampioenen kunnen moeilijk goeie sportdirecteurs zijn, vrees ik.»
Van Petegem «Wij zouden ervan uitgaan dat renners redeneren zoals wij dat vroeger deden. En blijkbaar voelen mensen dat. Na mijn carrière heb ik geen enkele aanbieding uit de wielersport gekregen, al draag ik de sport nog altijd in mijn hart. Als ik de kans zou krijgen om een ploeg van enig niveau te leiden, doe ik het meteen. Maar ik ben bijna 50, de kansen worden schaars.»
HUMO Je hebt voor Garmin gewerkt, toch?
Van Petegem «Ad interim, één maand, gedurende de voorjaarsklassiekers. En Johan Vansummeren hééft Parijs-Roubaix gewonnen. Na de aankomst zijn twee renners boos op me afgestapt: ‘Peter, why did you do that to us?’ Fabian Cancellara en Thor Hushovd.»
HUMO Johan, jij kon bij BMC aan de slag, maar je hebt niet toegehapt.
Museeuw «Eerst stelden ze me een baan als ploegleider voor. Maar dat zag ik niet zitten: een heel seizoen duurt me te lang. En van de Tour heb ik geen kaas gegeten. Ik zeg: ‘Neem me als tactisch adviseur in het voor- en het najaar.’ Maar dat is jammer genoeg niet gelukt.»
HUMO Zou jij Greg Van Avermaet hebben geleerd eerste in plaats van tweede te worden?
Museeuw «Het zou te makkelijk zijn om nu ja te antwoorden.»
HUMO Maar je denkt het wel?
Museeuw «Je kunt niemand sturen via het oortje.»
Van Petegem «Je kunt Greg niet laten koersen zoals wij dat deden.»
Museeuw «Greg is een leuke renner voor het grote publiek: altijd in de aanval, altijd voluit. Wij zouden nooit zo op een overwinning hebben gejaagd in Qatar en Oman, maar bij Greg is het sterker dan hemzelf. Greg wil het hele jaar door winnen. Hij is ook het hele jaar door bijna top. Maar het is de kunst om veertien dagen absolute top te zijn.»
Van Petegem «De ploegleider van Greg heeft de mooiste job ter wereld. Greg staat op, en vliegt erin – elke dag opnieuw.»
undefined
'Wouter Vandenhaute verdedigt het gewijzigde parcours omdat het zijn bedrijf, Flanders Classics, meer opbrengt'
HUMO Kan hij de Ronde van Vlaanderen winnen?
Museeuw «Het zou jammer zijn als zo’n renner ’m niet wint. Maar dat geldt ook voor Philippe Gilbert: hij had ’m al minstens één keer moeten winnen.»
Van Petegem «Als je twee keer de Omloop wint, kun je ook de Ronde winnen.»
Museeuw «Ik snap niet dat Gilbert begin maart nog altijd niet weet of hij de Ronde wel mag rijden, zogezegd om Van Avermaet niet te hinderen. Zo’n kampioen? Komaan zeg, dan sla je toch de tafel doormidden? Trouwens, zoiets beslis je in de winter, niet in maart.»
Van Petegem «Gilbert en Van Avermaet hebben intussen respect voor elkaar, ze kunnen samen rijden.»
Museeuw «Ze zouden dringend moeten beseffen dat het makkelijker is om te winnen als ze met z’n tweeën starten – ook voor Van Avermaet.»
Mindere goden
HUMO Zitten jullie tijdens de Ronde ook nog altijd te wachten tot de Muur van Geraardsbergen, de helling des onderscheids, eraankomt?
Museeuw «Hij komt er niet meer aan, hè.»
HUMO Is dat jammer?
Van Petegem «Voor een renner maakt het niet uit of hij drie keer over de Kwaremont of één keer over de Muur moet.»
undefined
''Het jaar te veel', 'het zwarte gat': jullie hebben vandaag wel alle clichés meegebracht'
HUMO Wouter Vandenhaute heeft in het wielertijdschrift Bahamontes de mindere goden opgesomd die in de afgelopen dertig jaar de Ronde van Vlaanderen hebben gewonnen: Jacky Durand, René Martens, Steffen Wesemann, Johan Lammerts, Gianluca Bortolami, Nick Nuyens. ‘Op het nieuwe parcours,’ zei hij, ‘zouden ze niet meer winnen.’
Museeuw «Jacky Durand een mindere god? Wesemann? Nuyens? Excuseer. Wouter Vandenhaute verdedigt het gewijzigde parcours omdat zijn bedrijf, Flanders Classics, meer rentabiliteit zocht. En dat kon maar op één manier: zoveel mogelijk hospitality in viptenten verzorgen.»
Van Petegem «Het vipgebeuren op de Muur heeft véél kapotgemaakt. En dan bedoel ik: de man die erachter zat. Die verdiende schatten, maar droeg niks af aan Flanders Classics.»
Museeuw «Het is dé reden waarom de Ronde nu over een ander parcours loopt. Jammer dat het zover moet komen, dat een organisator zegt: ‘We zullen eens laten zien wie we zijn’, en daarop de Muur schrapt.»
Van Petegem «En daar is Meerbeke, als aankomstplaats, het slachtoffer van.»
HUMO Vandenhaute geeft toe dat hij de Muur óók mist.
Museeuw «Aan monumenten mag je niet raken. En daarmee bedoel ik: het parcours en de hellingen. Het is doodjammer dat de Muur er niet meer in zit.»
Een oudere man staat al een poos opzichtig te dralen aan de rand van de sociale perimeter om ons tafeltje. Hij heeft iets te melden, maar hij durft niet. Dat hij zichzelf veel moed heeft ingedronken, helpt ook niet. Tot hij het toch opeens waagt: ‘Johan, wanneer ga je de Ronde van Vlaanderen nog eens winnen?’ Museeuw vertrekt geen spier. ‘Dit jaar,’ zegt hij. Waarop de man: ‘Zuiver of niet?’ – ‘Dat maakt niet uit,’ antwoordt Museeuw. ‘Winnen is winnen.’ Waarop de man met een monkellachje verdwijnt.
HUMO Heb je nooit zin om op zo’n kerel z’n gezicht te slaan?
Museeuw «Zulke mensen laten me koud. Steenkoud. Ze storen me zelfs niet. Ze willen gewoon zelf even in de picture staan. Maar goed, dit is een uitzondering, de meeste mensen hebben wel ontzag voor oud-kampioenen.»
HUMO Hebben jullie na jullie carrière iets gevonden waar je evenveel voldoening uit haalt als uit het koersen?
Van Petegem «Dat zullen we nooit vinden. Wij zijn geboren en getogen sportmannen. Stel dat ik morgen opnieuw 12 ben, en jij vraagt me: ‘Wat wil je worden?’ Dan zeg ik: ‘Sportman.’»
Museeuw «De afgelopen jaren fiets ik weer veel voor mijn job, maar het is in niets te vergelijken met winnen. Pas op, ik doe het graag, maar het is niet hetzelfde. Niks kan het koersen vervangen.»
undefined
'Heel de Belgische sportwereld kijkt uit naar een eerste grote overwinning van Greg Van Avermaet'
HUMO Het zwarte gat?
Van Petegem «‘Het jaar te veel’, ‘het zwarte gat’: jongens, jullie hebben vandaag wel alle clichés meegebracht.»
Museeuw «Ik ben er stilaan weer bovenop, maar ik ontken niet dat ik het jarenlang zwaar heb gehad.»
HUMO Wat mis je het meest?
Van Petegem «Trainen.»
Museeuw «Trainen kun je nu nog, zoveel als je wil.»
HUMO Jij mist het winnen?
Museeuw «Ik heb het een plaats gegeven, maar dat is niet vanzelf gegaan. Neem dat van mij aan. Nu ben ik tevreden met mijn leven. Als ik geen gekke dingen doe, kan ik voor de rest van mijn dagen doen wat ik graag doe – weliswaar zonder de drive van vroeger. Maar dat hoeft ook niet. Ik droom er niet meer van een ploeg te leiden. Ik begeleid mijn jongste zoon – niet het grootste talent, wel een jongen met wilskracht. We zullen zien hoever hem dat brengt. Ik volg ook mijn andere zoon kort op. Ik geef les aan de gastjes op de wielerschool. Enfin, ik ben weer vertrokken. En ik hoop voor lang. (Kijkt op zijn horloge) Jongens, met deze mooie woorden zal ik jullie moeten verlaten.»
HUMO Wie wint de Ronde?
Museeuw «Van Avermaet.»
Van Petegem «Heel de Belgische sportwereld kijkt uit naar zijn eerste grote overwinning.»
HUMO En jij?
Van Petegem «Ik gun het Greg ook.»
HUMO Wat als Cancellara of Boonen een vierde keer wint en het record pakt?
Museeuw «Dan zullen ze dat verdiend hebben. Ik had ook vier keer kunnen winnen, maar in 1994 heb ik een foutje gemaakt en de sprint met enkele millimeters van Gianni Bugno verloren. Drie of vier keer de Ronde, wat is het grote verschil? Zou mijn carrière er zonder dat foutje helemaal anders hebben uitgezien? Ik betwijfel het.»
HUMO Oud-renners dromen soms meer van nederlagen dan van overwinningen.
Van Petegem «Ik droom van andere dingen: de zon en 20 graden.»