null Beeld

Exclusief en uniek: 'De People Spotters Guide'

Met geduld, toewijding en de hulp van een uitstekende verrekijker hebben Tom Borremans, bedenker van Sociaal Incapabele Michiel en Principiële Peter, en Woestijnvisser Sven Van den Eynde een gouden gids geschreven: ‘De People Spotters Guide’.

Michael Knapen

'Alle soorten mensen mogen gezien worden'


Bekijk aflevering 1: Homo Securitatis Inferioris »

Tom Borremans «Veel mensen denken dat er maar één soort mens bestaat, maar dat is niet zo. Er zijn zelfs enorm veel subcategorieën binnen de menselijke species te onderscheiden. En wat nog straffer is: de meeste van die subcategorieën lopen gewoon rond op straat! Het is dus zeer waarschijnlijk dat je zo’n specifiek mensentype al eens hebt gezien, maar niet bewust hebt waargenomen. In ‘De People Spotters Guide’ illustreren we al die subcategorieën met foto’s en een gedetailleerde uitleg, zodat mensen ze voortaan niet meer zomaar voorbijlopen.»

HUMO Na het vogelspotten en wolkenspotten willen jullie nu dus het mensenspotten tot een nationale sport verheffen?

Borremans «Ja, en daar hangt ook een persoonlijk verhaal aan vast. Mijn vader is een vogelaar, en vroeger moest ik altijd mee op pad om vogels te gaan spotten. Daardoor heb ik een afkeer gekregen van vogels in het algemeen, en vogelgidsen in het bijzonder. Eigenlijk moet ik niets van dieren hebben, daarom ben ik ook een overtuigde vegetariër. Maar een spottersgids voor mensen, dat leek me wel iets.»

HUMO Van sommige soorten – zoals De Pendelende Neuspeuteraar en Het Identiek Geklede Koppel – zegt de naam meteen wat die inhoudt. Maar van Weghelpers of de Ambulofoob had ik nog nooit gehoord.

Borremans «We hebben inderdaad een geheel nieuwe woordenschat moeten aanboren om al die verschillende types correct te beschrijven. Logisch, want dit veldboek voor mensen is het eerste in zijn soort. Voor sommige types bestond er nog geen juiste benaming.»

HUMO Zijn jullie al die soorten ook in het wild gaan spotten?

Borremans «Nee, de Homo Mechanophilicus (mens met een seksuele voorkeur voor voertuigen, red.) heb ik zelf nog nooit in levenden lijve gezien. Sven wel, die heeft eens een beginnende Mechanofiel op heterdaad betrapt. Dat bleek mijn vader te zijn. Gelukkig bieden de academische wereld en de diepe krochten van het internet een schat aan waarnemingen van zeldzame soorten.»

HUMO ‘Dat beeld van de Mechanofiel met zijn, euh, versnellingspook in de uitlaat van een auto zal ik helaas niet licht vergeten.

Borremans «De meeste types zijn beschaafd, maar het is niet omdat een bepaald type aanstootgevend is, dat hij geen plaats verdient in ons boek. Met onze gids willen we net laten zien dat alle soorten het verdienen om gezien te worden. Ook de vreemde gevallen.»

HUMO Tot slot: welke mensensoort in de ‘Spotters Guide’ is jouw favoriet?

Borremans «Ik heb er twee: Veiligheidspersoneel Dat Er Niet Sterk Uitziet en De Oversteker Met Versnelde Tred. Omdat het types zijn waar je meteen bij denkt: ‘Godverdomme, dat is keiwaar!’» (mke)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234