null Beeld

Exclusief: het Stories For Life-verhaal van Dimitri Verhulst

Pas op 19 december trekken Siska, Sofie en Sam het Glazen Huis in, maar als voorbode op de grootmoedig gehonoreerde verzoekplaten regent het nu al volop 'Music For Life'-acties. Zo kan StuBru rekenen op de volledige opbrengst van 'Stories For Life', een bundeling nieuwe verhalen van onder anderen Tom Lanoye, Bart Moeyaert en Dimitri Verhulst.

Elke 'Stories For Life'-bundel kost 5 euro, exact de prijs van een malariamuggen werend muskietennet. Wij brengen graag het verhaal van Dimitri Verhulst en betalen daarvoor het equivalent van duizenden muskietennetten: de integrale opbrengst van Humo's Super Zakagenda (volgende week bij Humo) gaat dit jaar naar 'Music For Life'.

undefined

Pas toen hij zijn moeder aan de telefoon het woord 'schijtzak' had horen uitspreken, begreep Tommy dat de persoon aan de andere kant van de lijn zijn vader moest zijn. Ja, ze had zo haar woorden die ze leek te willen reserveren voor bepaalde personen.

Tommy keek graag naar zijn moeder als ze telefoneerde. Hij bestudeerde dan aandachtig haar rituelen, iets wat hem beslist van pas kon komen wanneer er op school nog eens een toneelstukje moest worden gespeeld. In de rol van zijn moeder, ach wat zou hij schitteren. Haarfijn zou hij kunnen naspelen hoe zij de hoorn vast tussen haar kin en 'r schouder klemde (door hun beroep misvormde violisten telefoneerden ongetwijfeld ook op die manier), hoe zij slechts voor de helft opgerookte sigaretten aan flarden deukte in de asbak en ogenblikkelijk weer een nieuwe aanstak met de aansteker waarnaar altijd weer moest worden gezocht. Het heen en weer geloop. Het uitschoppen van haar schoenen. Het beginnen vijlen van de nagels en het daar meteen ook weer mee ophouden. Hij zou de rommel in een handtas omwoelen en uiteindelijk een strip bruistabletten opdelven, tegen de hoofdpijn, tegen een hoofdpijn die nog komen moest, of om een zenuwinzinking één stap voor te zijn, en daarna zou hij alleen nog maar hebben te buigen en een intens applaus zou het hele klaslokaal en de rest van het lesuur 'vrije expressie' vullen.

Dit keer had zijn moeder er een nieuwe tic bij: ze draaide met één vinger onophoudelijk krullen in haar haren - de vergelijking die zich aan hem opdrong was die van een vork te midden van een klos spaghetti - en terwijl het bruistablet krijsend buitelingen maakte in het glas, schreeuwde ze in de hoorn:

'Je hebt hem kunnen maken, wel, dan kun je d'r voor zorgen ook!'

Het leek Tommy meer dan waarschijnlijk dat hijzelf het lijdend voorwerp in deze zin was en dat het hele gesprek niet voor zijn oren was bestemd. Dus duwde hij zijn kop diep in de hoek die hij met zijn stripboek had gevormd, veinzend dat al zijn aandacht naar Bertje Bibber & De Zeven Rovers ging.

'Ik kan mij draaien noch keren met die kleine aan mijn rokken,' hoorde hij zijn madonna verder tirailleren. 'Je weet heel goed dat het vakantie is en dat ik aan geen vent geraak als die kleine gedurig... Wat? Wat zeg je?... Neen ik steek hem geen week bij mijn moeder, wat denk je wel! Dat je het nog maar dúrft te suggereren!'

Een teef op dreef. Misschien nog een goeie titel voor het volgende album van Bertje Bibber.

Zodra hij dit geanimeerde gesprek helemaal gedecodeerd had, begreep Tommy dat zijn vader, de eeuwig onderweegse, zich deze zomer voor een aantal dagen, al dan niet dik tegen zijn zin, zou ontfermen over zijn zoon. En aangezien vaderlief voor niemand zijn levensstijl zou aanpassen, niet voor de paus, niet voor een griet, betekende dit dat Tommy had mee te reizen met zijn vader, een vrachtwagenchauffeur.

De gedachte alleen al wond hem mateloos op en hij verborg zijn vreugde uitsluitend omdat hij meende dat zijn moeder het slechts met de hulp van een doos antidepressiva zou kunnen verkroppen dat haar kind uitkeek naar een ontmoeting met z'n vader, de schijtzak.

Het volledige verhaal van Dimitri Verhulst leest u in Humo 3614 van dinsdag 8 december.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234