null Beeld

Exclusief: Humo maakte ruzie met Jean-Marie Dedecker

Jean-Marie Dedecker: 'Ik moet de heren feliciteren: ze hebben mijn defenestratie professioneel aangepakt.' Een ex-VLD'er spreekt.

Redactie

Zal er een gewijde rust neerdalen over de VLD nu, na Hugo Coveliers, ook die andere blauwe brulboei door de partijtop is kaltgestellt? Na een bezoek aan de kantoren van Dedecker Consult weten we het wel zeker: Somers en Verhofstadt mogen de komende maanden nog een paar heupschoten uit Oostende verwachten. Want senator Jean-Marie probeert zijn zuurtegraad dan wel onder controle te houden, hij kan niet verbergen dat hij al klaar is voor een volgende kamp. Met Humo bijvoorbeeld.

undefined

Echt veel tijd had het partijbestuur niet nodig om Jean-Marie Dedecker midden vorige week af te serveren. Drie dagen na de gemeenteraadsverkiezingen voelde geen enkele liberaal zich nog geroepen om het op te nemen voor de 'nestbevuiler' (dixit Bart Somers) uit Oostende - Dedecker zelf bleef weg van de 'schijnvertoning'. Voor zijn verschijning voor de statutaire commissie zocht hij wel assistentie: van een zekere Hugo Coveliers uit A. en ene Boudewijn Bouckaert uit G.

JEAN-MARIE DEDECKER « Ik dacht: laten we er nog één keer showtime van maken (grijnst). Al weet ik dat het weinig zin heeft om veel tijd te verspillen aan dat soort uitzonderingsrechtbanken: ze hebben hun vonnis al van tevoren klaar. Ik speel niet graag mee in zo'n showproces.»


HUMO U hebt stilaan ervaring in de VLD-poppenkast: toen u een paar jaar geleden samen met een VTM-journalist een bezoekje bracht aan Marc Dutroux, in de gevangenis van Aarlen, werd u achteraf door het partijbureau onder curatele van Jeannine Leduc geplaatst.

DEDECKER « Ik heb nooit onder curatele gestaan. In Vlaanderen kun je wereldberoemd worden als je Dedecker basht. Jeannine Leduc was zo iemand, en sinds begin deze week loopt er nog zo eentje rond (doelend op Bart Tommelein, red.). Ach, de VLD is voor mij een definitief afgesloten hoofdstuk.»


HUMO Hoe hebt u eigenlijk vernomen dat uw VLD-tijd erop zit?

DEDECKER « Via de pers. Jan Segers van Het Laatste Nieuws belde voor een reactie, terwijl ik zelf nog niet op de hoogte was (lachje).»


HUMO Hebt u Bart Somers al aan de lijn gehad?

DEDECKER « Neen. Een bedrijf dat zijn werknemers op zo'n botte manier de deur wijst, mag achteraf een stevige schadevergoeding betalen. Ze wilden mij nog even laten renderen tijdens de verkiezingen, en daarna hebben ze me bij het groot vuil gezet. Het zegt ontzettend veel over de cultuur bij de VLD.»


HUMO Mogen we na alle ruzies en relletjes besluiten dat u ongeschikt bent voor de politiek?

DEDECKER (scherp) « Dat is dan úw conclusie. Ik doe aan politiek voor mijn kiezers, niet voor de andere parlementsleden.

» Ik heb me om ideologische redenen bij de liberalen aangesloten, maar ik heb gemerkt dat Guy Verhofstadt zijn eigen Burgermanifesten volledig heeft afgezworen.»

Het volledige artikel vindt u in Humo 3450

Waarom stemmen Vlamingen op het Vlaams Belang? De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn bekend, de defenestratie van Jean-Marie Dedecker is een feit. Een brandende kwestie rest: waarom stemmen Vlamingen op het Vlaams Belang, en wat kan hun stemgedrag veranderen? Zet uw visie uiteen op ons forum.

'Onder de witte eiken': Jean-Marie en Luc Dedecker
Vitaya, donderdag 26 okt., 22.55 u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234