null Beeld

Exclusief: Humo Sprak met Bettina Geysen

Een inslaand succes is het niet geworden, de politieke carrière van Bettina Geysen (39). Bij haar benoeming tot voorzitter van Spirit werd binnen de partij en ver daarbuiten meer dan één wenkbrauw gefronst. En toen Geysen tijdens een nieuwsjaarstoespraak een hoofddoek omsloeg, keken nogal wat partijgenoten lichtjes gegeneerd de andere kant op.

tpa

De naamsverandering van Spirit naar Vlaams-Progressieven zette ook al niet veel zoden aan de dijk: een recente peiling schatte de partij nog op een statistisch verwaarloosbare 0,6%. Maar Geysen zette unverfroren door. Tot Knack enkele onkostennota's publiceerde. Veertien maanden na haar eerste stappen in de nationale politiek stond Bettina Geysen alweer op de keien.

Bettina Geysen over de onkostennota's

«Ik wist dat het eraan zat te komen. Vlaams parlementslid Carl Decaluwe (CD&V, red.) is al een jaar of twee op zoek naar mijn onkostennota's. Ik denk dat hij ongelukkig was omdat ik niet in dat eerste, befaamde onderzoek van het Rekenhof vermeld werd. Ik was als netmanager namelijk geen lid van de directie, en daar spitste dat onderzoek zich toen op toe. Omdat Decaluwe mij per se wilde kaltstellen is hij zélf actief op zoek gegaan. Ik weet dat hij bij het Rekenhof is gaan aankloppen met de boodschap: 'Ik ben op zoek naar pittige onkostennota's van Bettina.' (...) Ik vind het een beetje griezelig dat die man in mijn leven heeft gesnuffeld. Het zijn natuurlijk geen zuivere privé-zaken, maar het is wel heel persoonlijk. Hij weet waar ik in 2006 geslapen heb, met wie ik gegeten heb, wat, waar en wanneer.»

«Ik had weken geleden Bert Anciaux al ingelicht. Bart Caron - de voorzitter van onze fractie in het Vlaams parlement - heeft alle onkostennota's bekeken en ik heb ze ook laten checken door het hoofd van onze studiedienst, een jurist. Ik vroeg: 'Zien jullie een probleem?' Eén voor één hebben ze gezegd: 'Nee'.»

«Ze hebben het gebruikt om een intern proces af te ronden: Bettina kaltstellen. En ik had niet genoeg steun binnen de partij om dat af te wenden.»

Bettina Geysen over Bert Anciaux

«Ik besefte ook dat we de verhouding met de SP.A opnieuw moesten bekijken. Iedereen besefte dat. En dus stelde Bert voor weer te gaan praten. Maar veel mensen vertrouwden dat niet helemaal, en dus hebben we besloten dat Geert Lambert hem zou vergezellen. Er moest iemand mee die de partij niet zou uitverkopen - iemand van de zuivere links-liberale lijn. Bert vond dat oké. (...) Maar eind oktober is Geert naar de Verenigde Staten vertrokken - hij was waarnemer tijdens de verkiezingen. En Bert is - tégen de afspraken - tóch gaan praten met Caroline Gennez. Hij is een eigen offensief begonnen, achter de rug van Geert. Dat weet ik van Caroline zelf. Ze zei me dat Bert bij haar was komen aankloppen: 'De partij ligt in de touwen, het is hét moment voor een nieuw, warm, sociaal, democratisch project.' Enfin, je kent zijn verhaal. (...) Als hij erin slaagde om de partij te laten opslorpen kreeg hij het lijsttrekkerschap of de tweede plaats op de Europese lijst. De partij was een soort bruidschat. De woensdagochtend van mijn ontslag is er zelfs nog een telefoontje geweest van de SP.A naar een nauwe medewerker van mij: 'Hoe zit het nu, doet Bettina mee of niet?' Want op donderdag zou het nieuws gelanceerd worden. Er lag zelfs al een nieuwe naam vast voor de partij: 'Sociaal-Democraten', een verruimingsoperatie van SP.A, aangevuld met VL.Pro. Er was al een vergadering gepland met het reclamebureau dat de operatie moest stroomlijnen.»

«De laatste weken heb ik - in besloten kring - Bert weleens vergeleken met een sekteleider. Hij vraagt een absoluut, blind vertrouwen. Als je hem niet volgt, ben je een afvallige. Maar ik ben geen afvallige! Integendeel! Ik ga voor de partijlijn die we hebben afgesproken. Natuurlijk is wel gebleken dat Bert een veel beter overlevingsinstinct heeft dan ik.»

«Hij was geen vriend, daarvoor zagen we elkaar te weinig. Maar ik heb hem wel vertrouwd, ja, tot hij een aantal afspraken niet is nagekomen. Toen de zaken op de spits werden gedreven - twee weken voor mijn ontslag - heb ik geprobeerd dat uit te praten. Hij had maar een halfuur vrij in zijn agenda, is een kwartier te laat gekomen en heeft gezegd: 'Ik wil niet praten, want ge vertrouwt mij niet, en dan heeft een gesprek geen zin.'»

«Ik heb nog een zeer, zeer dreigende telefoon gekregen van Anciaux: 'Ik wilde voor je zorgen, en nu verraad je mij. Ik vertrouw je niet meer en jij vertrouwt mij niet meer. Ik heb nochtans aan jou geen verantwoording af te leggen, want het is míjn partij, en ik doe met die partij wat ik wil. Als ik naar de SP.A wil gaan, dan doe ik dat.' Er is zelfs sprake van geweest om de partij gewoon op te heffen: dan kon het huis verkocht worden, en kon de partijkas mee naar de SP.A.»
Lees de reactie van Bert Anciaux op dit interview

Bettina Geysen over zichzelf

«De samenleving heeft doorduwers zoals ik nodig.»

«In mijn leven zorgt er inderdaad altijd wel iéts voor commotie. Tony Mary zegt altijd: je bent zo outspoken, té outspoken zelfs. Ergens zal dat wel kloppen. En nu is gebleken dat je een hoge tol betaalt als je aan de top van de media en in de politiek outspoken bent. Dat achtervolgt mij inderdaad, maar dat wil nog niet zeggen dat ik mezelf buitenspel wil zetten.»

«Ik weet niet of ik tegen mijn grenzen ben opgebotst - ik denk dat het meer de grenzen van de samenleving zijn. Een relatie beginnen met Aimé Van Hecke: is dat een grens opzoeken?»

Lees de reactie van Bert Anciaux

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234