null Beeld

Exclusief: Humo sprak met Frank Vandenbroucke

Exclusief: Humo zocht Frank Vandenbroucke op in Normandië en voelde hem en dokter Sainz uitvoerig aan de tand. De biecht van VDB: 'Ik ben weer alleen op de wereld.'

Redactie

Het gaat weer hard in het parallelle universum van Frank Vandenbroucke. In één maand tijd was er een bijna fatale zelfmoordpoging, een collocatie en een beschuldiging wegens ontvoering van een minderjarige. Hoe sterk is de eenzame fietser nog?

undefined

Het miezert in de stationsbuurt van Le Mans. En het ziet er niet naar uit dat het snel zal opklaren: géén Frank Vandenbroucke of Bernard Sainz op de afspraak. En ook de telefoon nemen ze niet op. Het wordt een lange zit in Café de la Gare.

De Fransman Bernard Sainz, bijnaam dokter Mabuse, is de vaste toeverlaat van Frank Vandenbroucke. Als die weer eens in de rats zit, is hij welkom op Sainz' afgelegen landgoed in de diepe en ondoordringbare wouden van Normandië, waar zoals bekend de beste toverdrank wordt gebrouwen. Het Franse gerecht jaagt al járen op Sainz: hij zou de spin in het web van een internationale dopingsmokkel zijn, al is er voorlopig niet veel bezwarend materiaal. Hij zou ook een dokter zonder diploma zijn. Dat is allicht wél juist: Sainz is naar eigen zeggen een specialist in de homeopathie, de acupunctuur en de natuurgeneeskunde, maar zijn diploma's worden niet erkend door de Franse overheid. En wat helemaal juist is: hij is een vriend van de renners. Sinds hij begin jaren zeventig werkte voor Gan-Mercier, het team van Raymond Poulidor en Joop Zoetemelk, heeft hij de grootste kampioenen over de vloer gehad voor zijn legendarische 'homeopathische druppels'.

Nu zit Vandenbroucke dus bij Sainz: niet zozeer om de druppels, wel om te bekomen van een mislukte zelfmoordpoging een maand geleden - het trieste dieptepunt van zijn turbulente scheiding van Sarah Pinacci. Na drie opnames in drie ziekenhuizen wil hij zichzelf terugvinden. Maar vandaag geven hij en Sainz dus geen teken van leven.

Tot de telefoon gaat: Sainz, die zich uitgebreid verontschuldigt omdat ze nog niet opgedaagd zijn. Hij moest vandaag onverwacht op een proces in Rennes verschijnen - een geding met de watermaatschappij, vandaar. En of we over enkele uren nog eens willen terugbellen, straks heeft hij vast meer nieuws. Zo gaat dat de hele dag.

's Avonds krijgen we de raad alvast naar Surdon te sporen, een negorij in het hart van Normandië. Morgenochtend zal hij ons daar oppikken en naar zijn geheime adres brengen, dat lukt zeker. In Surdon blijkt één huis te staan, godzijdank een hotel.

undefined


De ontvoering

Laat op de avond belt onze immer wakkere collega Sander Van den Broecke (geen familie) met Groot Nieuws: Frank Vandenbroucke wordt in België beschuldigd van ontvoering van een minderjarige! Een man uit Deinze heeft een klacht tegen hem ingediend omdat zijn vrouw met hun kind van tweeëntwintig maanden naar Vandenbroucke in Normandië is gereisd. En wat is die, in zijn labiele toestand, misschien niet van plan? Er begint ons iets dagen. De kans dat Sainz problemen heeft met zijn watermaatschappij is even groot als Vandenbroucke die de opperste staat van zen-onthechting bereikt.

Maar: de volgende dag is Sainz op het appel. Na een uitgebreide check bij een kop koffie rijdt hij ons naar zijn hoeve, een verweerde uitspanning met een kroon op het dak, waar VTM heeft postgevat met een telelens in de aanslag. 'Wat doen díé hier?' vraag ik zo onnozel mogelijk. 'Geen idee,' zegt Sainz, nog onnozeler. Maar als Vandenbroucke van de trap afdaalt, fris gewassen en met een kamerbrede glimlach, komt hij meteen ter zake. 'Bernard heeft jullie gisteren een smoes verteld, maar hij heeft dat voor mij gedaan: ik was niet in staat een interview te geven.'

FRANK VANDENBROUCKE « Enkele dagen voor ik in de psychiatrische kliniek van Ieper werd opgenomen, ben ik nog iets gaan drinken in een bar in Kortrijk. Daar raakte ik in gesprek met een vrouw die me sympathiek leek. We wisselden gsm-nummers uit, en toen ik achteraf in Normandië zat, stuurde ze me het ene sms'je na het andere: of ze, samen met haar kind, naar mij mocht komen. Ik vroeg Bernard of hij dat zag zitten. 'Doe maar,' zei hij, 'zo kom je misschien los van je obsessie voor Sarah.'

Bon, we halen haar op aan het station in Le Mans, we geven haar een kamer, ik ga trainen. Om middernacht staat de politie voor de deur. Ik zeg: 'Bernard, voor jou' - zijn proces begint binnenkort. Maar het was niet voor hem. 'Bent u meneer Vandenbroucke?' vroegen ze. - 'Ja.' - 'Is hier een vrouw met een kind van anderhalf?' - 'Ja.' En ik heb ze naar boven gebracht. De agenten zagen dat die vrouw met haar baby in een mooie kamer sliep; er was geen sprake van dwang of wat dan ook. Toen hoorde ik pas hoe de vork in de steel zat: haar man had een klacht voor ontvoering van een minderjarige ingediend. Ik zeg: 'Hoezo, heb jij een man dan?' Ze had me altijd voorgehouden dat ze single was. De politie heeft haar meegenomen voor ondervraging.

Ik wil haar niet meer zien. Is dat een manier om een relatie te beginnen, liegen vanaf de eerste dag? Van de politie heb ik ook vernomen dat ze een zwaar verleden heeft: drugs en prostitutie.»

BERNARD SAINZ « Dat zou je niet gezegd hebben: zo'n mooi en lief meisje - een engelengezichtje.»

VANDENBROUCKE « Waarom moet mij dat weer overkomen?»

Vandenbroucke verontschuldigt zich. Hij gaat, na enig aandringen van VTM, naar buiten om een woordje uitleg geven: hij heeft vernomen dat zijn verhaal al breed uitgesmeerd is in de Belgische kranten, en hij móét zijn versie geven. Als hij tien minuten later weer in het salon staat, kan Sainz er al om lachen. 'Heb je het ook gehad over het losgeld dat je gevraagd hebt?' - 'Helemaal vergeten.' - 'Je zult het nooit leren, jongen.'

(ja)
(Foto's Koen Bauters)

undefined

U vindt het volledige artikel in Humo 3490

undefined

'TOUR DE FRANCE'
Eén, tot zondag

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234