null Beeld

Exclusieve Humo-actie: haal Largo Winch in huis

Vanaf volgende week kunnen Humo-lezers dankzij een uitzonderlijke actie Largo Winch in huis halen, één van de succesvolste stripreeksen van de voorbije decennia. Tekenaar Philippe Francq: ‘Ik ben al traders op de beurs van Londen tegengekomen die zich met mijn personage vereenzelvigen.’

Tim Van Steendam

'Veel lezers geloven dat Largo Winch écht bestaat'


Lees meer over de actie »

HUMO Meneer Francq, het eerste stripverhaal van Largo Winch verscheen in 1990 en was een bewerking van een roman van scenarist Jean Van Hamme. Wat trok u toen zo aan in die verhalen?

Philippe Francq «De kwaliteit, natuurlijk. Jean slaagde er altijd in om een verhaal met meerdere lagen te vertellen. Zijn grote talent was dat hij complexe situaties op een heel eenvoudige manier kon uitschrijven, en bovendien waren ze ook grappig.»

HUMO Largo Winch is een miljardair met een idealistische inborst. Hij staat aan het hoofd van één van de grootste industriële complexen ter wereld, maar tegelijk heeft hij geen hoge pet op van het kapitalisme.

Francq «Het is een heel ambigu personage. Hij leidt Groep W, een industriële holding met tienduizenden werknemers, maar hij zal nooit een ontslagronde organiseren wanneer het wat minder gaat. Hij zal ook nooit zijn fabrieken delokaliseren uit winstbejag, maar altijd zo ethisch mogelijk proberen te handelen. Dat zijn details waar we erg op letten. Mocht Largo Winch een miljardair zonder scrupules zijn, dan was de reeks lang niet zo succesvol geweest.»

HUMO Is het karakter van Largo Winch de voorbije dertig jaar veel veranderd?

Francq «Wij proberen telkens opnieuw de tijdgeest te vatten. In de originele romans van Jean Van Hamme was Largo een 26-jarige soixante-huitard met lang haar en een ontregeld karakter, die tegen zijn wil in een raad van bestuur vol oude, blanke mannen in maatpak terechtkwam. Maar de jaren 80 waren de tijd van de golden boys, de yuppies die tonnen geld verdienden op Wall Street. De eerste stripversie van Largo Winch was daar een weerspiegeling van.»

HUMO Vandaag worden miljardairs en ondernemers niet zelden als witteboordencriminelen afgeschilderd door het grote publiek.

null Beeld

Francq «We mogen hen niet allemaal over dezelfde kam scheren. Bill Gates, bijvoorbeeld, heeft een deel van zijn fortuin weggeschonken aan goede doelen. Largo Winch heeft een divisie die zich inzet voor oorlogskinderen, al is dat tegelijk een manier om belastingen in de VS te ontwijken (lacht). Maar goed, de wereld zou alleszins een betere plaats zijn mochten ondernemers wat meer op hem lijken. Iemand als Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, is geen humanist of filantroop. Hij is niet in het boekenvak gestapt uit voorliefde voor boeken, maar omdat hij wist dat daar de meeste winst te rapen viel. Ik vind het ethisch niet correct om een fortuin te vergaren en dat vervolgens aan de maatschappij te onttrekken.»

HUMO Largo Winch lijkt echt te bestaan. Op de website van Groep W staan opiniestukken van zijn hand over het trans-Atlantische vrijhandelsakkoord en de Panama Papers.

Francq «Veel lezers denken dat Largo Winch een mens van vlees en bloed is. Fans praten vaak tegen mij alsof ik de enige ben die hem al heeft ontmoet. Toen we in Parijs de twintigste verjaardag van de serie vierden, hadden we het bureau van Largo en enkele andere kamers uit de strip nagemaakt. Sommige bezoekers geloofden echt dat hij zou opduiken. Ik ben ook al traders op de beurs van Londen tegengekomen die zich met het personage vereenzelvigen.»

HUMO Largo Winch heeft zelfs als model voor het parfum ‘Eau Sauvage’ van Dior gefigureerd.

Francq «Ja, in het spoor van Alain Delon, Johnny Hallyday en Zinédine Zidane. Merken gebruikten vroeger graag striphelden om een jonger publiek aan te spreken. Largo Winch heeft ook reclame gemaakt voor Toyota, een verzekeringsbedrijf en een bedrijfsrevisor. Daar is na de crisis van 2008 helaas een einde aan gekomen. Bedrijven hebben niet langer grote reclamebudgetten.»

HUMO U wordt door kenners geroemd als één van de beste realistische striptekenaars. Ik las zelfs dat u weken nadenkt over de mise-en-scène van een bepaalde actie.

Francq «Wéken is misschien wat overdreven, maar het gebeurt toch geregeld dat ik een week nodig heb om één pagina te tekenen. Strips maken is hard labeur!»

HUMO Doe zo voort. The end!

Verzamel vanaf volgende week de volledige reeks van Largo Winch in hardcover voor maar 5,90 euro per week extra. Volgende week: deel 1, met gratis luxueuze verzamelbox.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234