null Beeld

Exclusieve premier: Alloo bij... Charles Michel

Voor de laatste aflevering van zijn portretreeks ‘Alloo bij...’ is de gelijknamige Luk een tijdlang in het kielzog van niemand minder dan monsieur le premier ministre gaan varen, de zeer geoewaardeerde Charles Michel.

'We zijn bij hem in goede handen'

Luk Alloo «Ik heb gewoon naar Barend Leyts gebeld, de woordvoerder van de premier, en gezegd: ‘Kijk: dit en dat wil ik doen.’ En ’t was eigenlijk meteen beklonken, zonder dat ik hoefde aan te dringen.»

HUMO Wat wilde je dan precies doen?

Alloo «Ik wilde de premier op de voet kunnen volgen tijdens zijn werkuren, en hem tussen de bedrijven door de vragen stellen die mij interesseren – ’t was mijn bedoeling om zo de méns Charles Michel beter te leren kennen. Zodoende ben ik met het regeringsvliegtuig meegevlogen naar Berlijn (waar Michel in september te gast was bij Angela Merkel, red.), ben ik mee naar meetings gegaan, heb ik in het parlement kunnen filmen en ben ik samen met hem onderweg geweest in zijn ambtswagen.

»Ik heb in deze reeks trouwens pas echt goed gemerkt hoe graag ik dat doe, interviewen in de auto. Het wérkt gewoon: je zit een uur of langer samen in een kleine ruimte zonder al te veel afleiding, en je bent echt op elkaar aangewezen. Zonder dat een woordvoerder of een echtgenote of – in het geval van Jan Mulder – een assistent kan tussen-komen. Dat levert vaak de beste interviews op, en je komt al eens iets te weten waar je van opkijkt. Sergio Herman vertelde me bijvoorbeeld (in een eerdere aflevering, red.) dat hij graag drop eet, en dat hij af en toe, wanneer-ie van Nederland naar België rijdt, aan een pompstation stopt om een ‘saucijzenbroodje’ uit de muur te halen. Dat een zo gelauwerde topchef als hij zoiets toegeeft, dat vind ik chic. Sterker zelfs: hij gaf toe dat hij verslaafd is aan Magnums – zijn vriezer zit er tjokvol mee. Die menselijke kantjes, daar ben ik altijd naar op zoek bij de mensen die ik interview.»

HUMO Hoe zat dat bij Charles Michel?

Alloo «Bij Charles Michel idem dito. Normaal gezien moet die man in quotes praten, in soundbites van hooguit een paar minuten. Nu kreeg hij een keer de tijd om het rustig te hebben over – om maar één voorbeeld te geven – het beeld dat van hem in de media wordt gegeven. En af en toe stelde ik hem ook een dwaze vraag, puur uit menselijke interesse. Zo wist ik dat hij naar New York zou gaan en Obama zou ontmoeten, dus ik zei hem: ‘Mocht ik u zijn, ik zou een gat in de lucht springen als ik wist dat ik Obama zou ontmoeten: yés!! Hebt u dat niet?’. Dat soort vragen stel ik graag aan een premier, omdat hij geacht wordt zich onder alle omstandigheden waardig te gedragen.»

undefined

null Beeld

HUMO Wat mij altijd opvalt aan Charles Michel, is hoe goed hij onder alle omstandigheden in z’n vel lijkt te zitten.

Alloo «Mij ook, ja. Die man moet het hoofd bieden aan late uren, harde dossiers, lange discussies, partijproblemen, betogingen, saaie vergaderingen, kritiek van de oppositie... Om nog maar te zwijgen van terreurniveau drie. En hij is altijd en overal de eindverantwoordelijke. Maar hij weet dat allemaal op een minzame en een intelligente manier te relativeren, en zijn goede humeur er niet bij te verliezen. Ik zou niet weten hoe hij het doet, maar mentaal moet hij enorm krachtig zijn. Ik heb andere premiers gekend die na twee jaar aan de macht toch een nét iets minder lucide blik in de ogen hadden. Maar Charles Michel heeft nog altijd die heldere blik van in het begin, en je weet wat ze zeggen: de ogen zijn de spiegel van de ziel. Volgens mij is hij een natuurtalent, heeft hij een gave waarop je niet kunt trainen.»

HUMO Toe maar.

Alloo «Ik stel me niet bepaald kritisch op, hè? Ik weet het, maar ik zie ook maar wat ik zie. Toen de opnames achter de rug waren, dacht ik maar één ding: ‘We zijn in goede handen.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234