null Beeld

Exit Brangelina: Cupido in Hollywood

Al is het peperdure oorlogsepos ‘Allied’ een grote kanshebber voor de Oscars, toch valt te vrezen dat de prent vooral de geschiedenis zal ingaan als de film die een einde maakte aan het sprookje van Brangelina. Volgens hardnekkige geruchten is Brad Pitt tijdens de opnames gevallen voor zijn bloedmooie tegenspeelster Marion Cotillard, waarna Angelina Jolie de scheiding aanvroeg.

Erik Stockman

'Het zijn niet altijd de camera's die aan het rollen gaan'

Het fenomeen is zo oud als de straatstenen van Hollywood Boulevard. De harten van Douglas Fairbanks en Mary Pickford, de twee beroemdste sterren uit het era van de stille film, klopten oorverdovend luid voor elkaar. Op de set van ‘Fire over England’ (1937) was het zelfs voor de decorbouwers duidelijk dat Laurence Olivier en Vivian Leigh tot over hun oren verliefd waren. Meer recent raakten Michael Fassbender en Alicia Vikander verstrengeld tijdens de shoot van ‘The Light Between Oceans’. Ben Affleck en Jennifer Lopez, Ryan Reynolds en Blake Lively, Jude Law en Sienna Miller, Daniel Craig en Rachel Weisz, Ethan Hawke en Uma Thurman: ze kregen het allemaal voor elkaar te pakken tijdens de werkuren. Het hoeven niet altijd de camera’s te zijn die aan het rollen gaan! En ergens is dat ook maar normaal: statistieken wijzen uit dat bijna 25 procent van de liefdesrelaties ontstaan op de werkvloer. U en ik worden natuurlijk niet per limo naar het werk gevoerd, maar voor het overige zijn Hollywoodvedetten ook maar gewone mensen.

Die dekselse Brad Pitt is overigens niet aan zijn proefstuk toe. In 1995 sloeg hij tijdens de opnamen van ‘Seven’ Gwyneth Paltrow aan de haak, en in 2005 ging hij tijdens het inblikken van de actieprent ‘Mr. & Mrs. Smith’ aan de scharrel met Angelina. Pittig detail: toen Angie Brad in haar armen sloot, was hij nog gehuwd met Jennifer Aniston. Wat aan Aniston indertijd de historische quote ‘What Angelina did, was very uncool’ ontlokte.

Sommige liefdesgeschiedenissen veroorzaken weinig deining: wie kan het wat schelen dat Andrew Garfield en Emma Stone het met elkaar aanlegden op de set van ‘The Amazing Spider-Man’? Wie weet nog dat Jennifer Aniston na haar breuk met Brad troost zocht in de armen van Vince Vaughn (op de set van ‘The Break-Up’!) en Gerald Butler (‘The Bounty Hunter’)? Andere stelletjes spreken zó fel tot de verbeelding dat ze niet alleen de tabloids, maar ook de geschiedenisboeken haalden. Denk aan Tom Cruise en Nicole Kidman, die elkaar hadden leren kennen op de set van ‘Days of Thunder’: zij vormden hét power couple van de jaren 90. Denk aan Annette Bening, die in 1992 iets deed wat iedereen in Hollywood onmogelijk waande: nadat ze hem had leren kennen op de set van ‘Bugsy’, slaagde ze erin om Tinseltowns beroemdste vrouwengek Warren Beatty aan zich te binden. Lauren Bacall was amper 19 toen ze tijdens de opnamen van ‘To Have or Have Not’ – haar debuutfilm – halsoverkop verliefd werd op Humphrey Bogart – niet alleen 25 jaar ouder dan zij maar ook een kop kleiner. Aan hun wereldvermaarde innigheid kwam pas een eind toen Bogart in 1957 stierf aan kanker, en hoewel Lauren daarna ging uithuilen bij Frank Sinatra – de gluiperd – bleef ze Bogey tot haar dood in 2014 beschouwen als de liefde van haar leven (‘We had it all, like Bogey and Bacall’, zong Bertie Higgins in de song ‘Key Largo’).

null Beeld
null Beeld


Bekijk de trailer van 'Allied':

undefined


Apocalyptische boezem

Het glamourgehalte van Bogey & Bacall stelt bijna niets voor in vergelijking met de iconische relatie tussen Elizabeth Taylor en Richard Burton. De legendarische minnelust tussen die twee ontstond toen ze in 1962 samen ‘Cleopatra’ maakten – zij speelde Cleopatra, hij Marcus Antonius. De affaire deed de tabloidjournalisten kwijlen: Taylor had – ook al was ze nog geen 30 – al drie echtscheidingen achter de rug en was op dat moment nog getrouwd met de zanger Eddie Fisher. Bovendien had ze – the plot thickens! – vier kinderen. Burton – zelf vader van twee – was dan weer een notoire dronkaard die Taylor in het openbaar ‘Miss Tits’ noemde en haar boezem steevast omschreef als ‘apocalyptisch’: ‘Ze heeft borsten die keizerrijken kunnen veroveren.’ Tja, Burton had nu eenmaal een dichterlijke ziel.

Voor Burton, een Welshman van bescheiden komaf, moet Taylor, toen één van de hotste actrices van Hollywood, een ongelooflijke catch zijn geweest. De tortelduifjes maakten hun liefde kenbaar toen Burton, zoals gewoonlijk zo dronken als een tol, haar tijdens een cocktailparty toebrulde: ‘Als je mijn meisje wil zijn, kom dan hier en steek je tong in mijn keel!’ Waarna Taylor, tot verbijstering van de andere gasten, braaf gehoorzaamde. Ah, dat waren nog eens tijden! Toen de nietsvermoedende Eddie Fisher zijn echtgenote enkele dagen later opbelde, was het Burton die doodleuk de telefoon opnam. ‘Wat doe je in mijn huis?’ vroeg Eddie, waarop Burton: ‘Wat denk je dat ik aan het doen ben? I’m fucking your wife.’ Way to go, Richard! En dit was nog maar het begin van wat één van de meest tumultueuze liefdesrelaties uit de wereldgeschiedenis zou worden. Burton en Taylor werden omwille van hun echtelijke ontrouw door het Vaticaan verketterd, en enkele Amerikaanse senatoren probeerden het infernale koppel zelfs de toegang tot het land te verbieden, iets wat natuurlijk alleen maar bijdroeg tot hun mythische status. O ja: ‘Cleopatra’, toen de duurste film ooit gemaakt, werd een gigantische flop. Het met het bankroet flirtende 20th Century Fox spande van de weeromstuit een rechtszaak aan tegen Burton & Taylor: de studio vond dat het verwilderde gedrag van de twee hoofdacteurs de box office-kansen van de film had verknald. Bericht aan Brad en Marion: jullie zijn gewaarschuwd!

null Beeld


Diabolische dynamiek

Maken filmkoppels elkaar ook béter? Zorgen de vonken van de liefde ervoor dat de vuren van het talent hoger oplaaien? Vaak wel: voel de chemistry tussen Bogey en Bacall maar eens knetteren in ‘The Big Sleep’, ‘Dark Passage’ en ‘Key Largo’. Het is smullen van de diabolische dynamiek tussen Javier Bardem en Penélope Cruz in Woody Allens ‘Vicky Cristina Barcelona’ – in 2010 kwam er een huwelijk van. En zou het tussen Katharine Hepburn en Spencer Tracy – zij waren voor elkaar gevallen op de set van ‘Woman of the Year’ – in ‘Adam’s Rib’ en ‘Desk Set’ ook zo gespetterd hebben als ze in het echte leven géén relatie met elkaar hadden? Elizabeth Taylor en Richard Burton gingen samen af in het lamlendige ‘The Sandpiper’, maar schitterden in ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’, de meesterlijke verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Edward Albee. Daarin spelen ze twee echtelieden die – in een treffende weerspiegeling van de realiteit – elkaar voortdurend staan te verguizen en te beschimpen; er werd trouwens gezegd dat Taylor, die eigenlijk een middelmatige actrice was, in ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’ alleen maar zo goed kon zijn omdat ze in werkelijkheid écht zo’n dominant kreng was en dus alleen maar zichzelf hoefde te spelen. Maar minnekoorts leidt niet altijd tot betere prestaties: herinner u ‘Gigli’, waarin Ben Affleck en Jennifer Lopez elkaar naar hilarisch slechte vertolkingen stuwden. En om de wisselwerking te beschrijven tussen Robert Pattinson en Kristen Stewart in de ‘Twilight’-films bestaat maar één woord: doods. En ook met de carrière van Burton was het na ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’ eigenlijk afgelopen. Op het eind van de jaren 60 en in de jaren 70 reeg Burton, ooit één van de briljantste Shakespeare-vertolkers uit de Britse theatergeschiedenis, de stinkerds in een indrukwekkend tempo aan elkaar, met het hilarisch slechte ‘The Klansman’ als absoluut dieptepunt. En de reden dat Burton zijn talent jaar na jaar vergooide aan de meest lamentabele thrillers, actiefilms en horrorfilms, is dat de kolossale kosten van zijn ongebreidelde vip-leventje met Taylor dienden te worden betaald. De diamanten, de champagne, het privévliegtuig, het jacht, de honderd reiskoffers die Liz altijd en overal meesleepte, de lijfwachten die de juwelen in de gaten moesten houden, de peperdure etentjes, de Rolls Royce, de shoppingtrips naar Monte Carlo en Parijs: het kostte Burton niet alleen veel poen, maar uiteindelijk ook zijn carrière.

null Beeld

Nog eentje om het af te leren: toen iemand aan Paul Newman vroeg hoe het hem was gelukt om al die jaren trouw te blijven aan Joanne Woodward – een relatie die in 1955 begon op de set van ‘The Long, Hot Summer’ en duurde tot Newmans dood in 2008 – antwoordde hij: ‘Waarom ergens anders hamburgers gaan eten wanneer je thuis steak kunt eten?’ Eat that, Brad!

‘Allied’, vanaf 23 november in de bioscoop.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234