null Beeld

Exlusief: lees de overwinningsspeech van Hillary Clinton!

Hillary Clinton wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen, weet Arnon Grunberg, die in één moeite door haar overwinningstoespraak schrijft.

Arnon Grunberg


Lees ook: de overwinningsspeech van Trump

'Noem mij gewoon Skywalker'

My fellow Americans, burgers waar ter wereld u zich ook bevindt, ongeacht uw nationaliteit, uw religie, uw seksuele geaardheid, ook tot u richt ik mij, want deze verkiezingen gaan ook u aan.

Dit is een belangrijke avond. Het Amerikaanse volk heeft gesproken. Het heeft de krachten verworpen die verdeeldheid zaaien, die haat willen oogsten, die leugens verspreiden. Het Amerikaanse volk heeft luid en duidelijk gezegd: ‘Amerika is al groot en het kan nog groter worden.’ En van een sterker, groter, beter Amerika zullen niet alleen de Amerikanen profiteren, maar iedere burger op deze planeet.

Maar… maar, ik zeg dit nadrukkelijk, ik zal de president zijn van alle Amerikanen, van alle burgers. Ik reik de Republikeinen de hand.

En tegen mijn tegenstander zeg ik: Donald, ik vergeef je. Je was jezelf niet. Je bent al jaren niet jezelf geweest, Donald. Maar ook jij kunt Amerika groot maken. Ook jij kunt bijdragen aan een mooier, sterker, eerlijker en milieuvriendelijker Amerika.

null Beeld

Er is een beroemd gezegde: ‘There are no second acts in American lives’, van onze grote Amerikaan F. Scott Fitzgerald. Maar ik zeg op deze historische avond, ik zeg: er zijn tweede aktes in de levens van de Amerikanen, er zijn zelfs derde, vierde, vijfde, zesde, zevende aktes. Als president zal ik ervoor zorgen dat iedere Amerikaanse staatsburger twaalf aktes krijgt in zijn leven. Minstens twaalf. En ik zeg dit met nadruk, dit geldt ook voor die Amerikanen die vooralsnog geen geldige papieren hebben, maar die zich wel aan de wet hebben gehouden en belasting hebben betaald.

En omdat ik een president zal zijn van de verzoening, hard waar het moet, onverbiddelijk waar het niet anders kan, maar altijd bereid tot verzoening met hen die aangegeven hebben in vrede met ons te willen leven, heb ik een belangrijk besluit genomen.

Voor velen is de naam Clinton een naam die verdeeldheid suggereert, voor te velen is de naam Clinton een bezoedelde naam, ten onrechte, maar omdat ik presidente zal zijn van de verzoening, maak ik bekend dat ik vanaf nu zal opereren onder de naam Skywalker.

Amerikaanse kinderen zullen niet leren: ‘Clinton – Clinton – Bush – Bush – Obama – Obama – Clinton.’

Nee, zij zullen leren: ‘Clinton – Clinton – Bush – Bush – Obama – Obama – Skywalker – Skykwalker – Skywalker – Skywalker…’

Ik heb het tijdens mijn campagne gezegd, en ik zeg het nu nog een keer: Skywalker kan en zal met iedere Amerikaan werken. Iedereen heeft iets bij te dragen. Elk kind heeft recht op alle kansen en op de twaalf aktes waarop iedere Amerikaan recht heeft, en waarop weldra iedere wereldburger recht zal hebben.

Isolationisme, Amerikaans isolationisme heeft de wereld altijd geschaad en Amerika gepijnigd. Wij hebben een uitzonderlijke opdracht gekregen en als Skywalker zal ik die opdracht vervullen. Niemand zal achterblijven.

Wij geven niemand op, wij zullen nooit zeggen: jouw leven, jouw stem telt niet.

Waar niets bloeide, zal iets gaan bloeien. Waar weinig bloeide, zal meer bloeien. En waar al veel bloeide, zullen de bloesems nu nog sneller bloeien.

Noem mij geen Hillary, noem mij geen Clinton, noem mij geen mevrouw, noem mij gewoon Skywalker.

Nu ben ik nog de Skywalker van 52 procent van de Amerikanen, volgende week zal ik de Skywalker zijn van 60 procent van de Amerikanen, dan van 80, van 90 procent van de Amerikanen, en uiteindelijk zal ik de Skywalker van elke man en vrouw op deze aarde zijn.

God zegene Amerika, God zegene deze planeet, God zegene Skywalker.

Theatergroep Wunderbaum brengt de speeches van Tom Lanoye en Arnon Grunberg op 8 november tijdens de First Lady Night in de Rotterdamse Schouwburg.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234