null Beeld

Expeditie aarde: Life Story (docureeks)

Wie met weemoed terugdenkt aan die wondermooie tijd dat Saartje Vandendriessche als omroepster de tv-avond opfleurde, hoeft niet te vrezen. Dit najaar zijn haar stem, verschijning en ecologische overtuiging niet van het scherm weg te slaan. Althans op dinsdagavond, wanneer ze de documentairereeks ‘Expeditie aarde’ inleidt en -leest.

Sofie Vanbecelaere

'Als ik vandaag in de krant lees dat Shell toestemming krijgt om naar olie te boren op de Noordpool, dan word ik triest.'

Saartje Vandendriessche «Met ‘Expeditie aarde’ willen we een even groot publiek bereiken als ‘Vlaanderen vakantieland’. De reeks vormt als het ware een oase van rust tussen de vele talkshows en fictiereeksen. De openbare omroep heeft zich voorgenomen om meer in te zetten op documentaires. Wij moeten ook inhoud brengen, zo heeft Sven Gatz het ons toch opgedragen. Hij zal alleszins tevreden zijn! (lacht)»

HUMO In ‘Expeditie aarde’ worden geen beelden getoond van eigen makelij, maar aangekochte documentaires van BBC Earth. Wat mogen we verwachten?

Vandendriessche «Die documentaires zijn met de beste technieken gemaakt, dat kunnen wij nu eenmaal niet zelf. In de eerste reeks, ‘Life Story’, kunnen we zo het levensverhaal volgen van verschillende dieren: de eerste stapjes, het zoeken naar een veilig nest… Daarna is het de beurt aan ‘Africa’.»

HUMO Voor ‘Vlaanderen vakantieland’ ben je al zelf naar Afrika geweest, samen met Thomas Vanderveken.

Vandendriessche «Dat is niet te vergelijken, want wat je in die documentaires ziet, kun je als toerist nooit aanschouwen – toch zeker niet van zo dichtbij. In Tanzania en Kenia, waar wij toen op reportage waren, gingen we ook op zoek naar de big five – dat moet zo volgens het cliché. Terwijl je in ‘Expeditie aarde’ dieren ziet waar je nog nooit van gehoord hebt!

»Eigenlijk stoort het mij dat dat werelddeel gereduceerd wordt tot ‘safari’, er valt zo veel meer te ontdekken. Het besef dat zo’n mooie natuur nog ergens bestaat, maakt mij intens gelukkig. Het klinkt vast melig, maar ik hoop dat deze docureeks ervoor zal zorgen dat meer mensen zich realiseren dat we daar zorg voor moeten dragen.»

HUMO Leef je zelf heel milieubewust?

Vandendriessche «Absoluut. Ik zit zelf veel in de natuur, ik ken de cijfers, ik wéét dat we een probleem hebben. Als ik vandaag in de krant lees dat Shell toestemming krijgt om naar olie te boren op de Noordpool, dan word ik triest – ik kan daar echt om húílen. Voor mij is dit het begin van het einde.

»De politiek vergeet gewoonweg de waarde van natuur. In tijden van crisis is het, net als cultuur, één van de eerste dingen waarop bespaard wordt. Terwijl nationale parken toch ook mensen tewerkstellen en dus een economische waarde hebben? En dan heb ik het nog niet eens gehad over de heilzame werking van de natuur. Mocht er meer groen zijn, dan zou de sociale zorg veel minder kosten. Ik ben ervan overtuigd dat veel burn-outs en depressies gedeeltelijk het gevolg zijn van het gebrek aan groen in ons land. Daarom heb ik mijn best gedaan om de afleveringen van ‘Expeditie aarde’ zo persoonlijk mogelijk in te kleden.»

HUMO In die zin verschilt het niet zodanig veel van omroepen?

Vandendriessche «Nee, al heb je hier wel meer vrijheid. In onze omroepteksten probeerden we altijd wel op de actualiteit in te spelen of er een twist aan te geven, maar het bleef ‘maar’ een inleiding.»

HUMO Mis je het al?

Vandendriessche «Natuurlijk mis ik het! Maar ik begrijp wel waarom we moesten verdwijnen. En het is uiteraard fijn dat er daardoor nieuwe deuren opengaan. ‘Expeditie aarde’ is me op het lijf geschreven, ik ben heel blij dat ik eraan mag meewerken.»

HUMO Wat staat er nog op stapel dit najaar?

Vandendriessche «In oktober begin ik een nieuwe reeks te draaien, maar die zal pas in september 2016 op het scherm verschijnen. Daar mag ik dus nog niet al te veel over zeggen. Er komt alleszins veel actie in voor, óók mijn ding natuurlijk!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234