Foto ter illustratie. Beeld EPA
Foto ter illustratie.Beeld EPA

jongerendruggebruik

Experts angstig voor drugsgebruik op festivals: ‘Vrezen dat jongeren straks willen overcompenseren’

Verslavingsexperts waarschuwen voor uitwassen met drugs nu jongeren zich weer mogen uitleven op festivals en in nachtclubs. Ze vrezen voor de inhaalslag die jongeren willen maken, terwijl de gewenning aan drugs op een laag pitje staat.

Sebastiaan Quekel

Omdat het alweer lang geleden is dat jongeren naar een club of festival zijn geweest hebben zij een lagere tolerantie op het gebied van alcohol- en drugsgebruik. ‘Hierdoor lopen ze het risico dat ze te veel gebruiken. Dit vergroot de kans op angst- of paniekaanvallen en irritatie of agressie’, waarschuwt de Nederlandse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. In Nederland wordt daarom al een speciale campagne georganiseerd om de jeugd op de gevaren wijzen.

Experts voorspellen op basis van historische patronen en economische gegevens een uitbundige summer of love nu bijna alle coronamaatregelen komende zaterdag van tafel gaan. ‘Iedereen heeft zich moeten inhouden en de behoefte om er lekker op uit te gaan moeten onderdrukken’, zegt Daniëlle Ketelaars, preventiewerker van Novadic-Kentron. De verslavingszorginstelling houdt er rekening mee dat feestvierders straks gaan overcompenseren, zodra zij op een festival de geur van het gras en het bier weer kunnen ruiken. ‘Dit terwijl ze nog helemaal niet gewend zijn aan alle prikkels die op hen zullen afkomen.’

Lagere tolerantie

De langverwachte terugkeer naar de grote nachtclubs en een festival als Pukkelpop zal voor veel mensen in het begin overweldigend zijn, verwacht Ruben van Beek, psycholoog bij Trimbos, het Nederlandse kennisinstituut voor verslavingszorg. ‘Ik denk dat veel mensen, even los van het drugsgebruik, flink moeten wennen aan alleen al het op een feest rondlopen. Het is een risico dat jongeren meteen al hun energie eruit willen knallen. De kans bestaat dat ze minder hebben gesport en daardoor een slechtere conditie hebben dan de laatste keer dat ze uit gingen. We hopen dat ze echt hun rust pakken, in plaats van dat ze nog een pilletje erbij nemen.’

In de verslavingszorg zagen deskundigen tijdens de coronacrisis niet zozeer een toename, maar een verschuiving van het drugsgebruik. Vier op de tien gebruikers van psychedelische drugs, waaronder ketamine, lsd, 2C-B en truffels, zijn tijdens de lockdown vaker gaan gebruiken. Veel ecstasygebruikers slikten juist minder vaak een pilletje, maar de verwachting is dat dat in de loop van de komende weken weer zal gaan groeien.

Psychedelische drugs

Het Trimbos-instituut zegt zich de komende tijd in het bijzonder zorgen te maken om jongeren die tijdens de lockdown volop zijn gaan experimenteren met psychedelische drugs. De effecten van deze drugs zijn afhankelijk van de setting waarin ze worden gebruikt, waarschuwt Trimbos. Zo kan 2C-B, een drug waarbij je de werkelijkheid anders ziet, een heel ander effect hebben als je thuis met een paar vrienden op de bank zit, dan wanneer je op een groot festival staat met veel mensen om je heen, harde muziek en hoge temperaturen.

‘Wij vrezen dat jongeren het effect van deze drug onderschatten als ze straks op een superdruk festival staan, met alle gevolgen van dien. Die middelen zijn behoorlijk intens, vooral als je het niet in een gesloten omgeving gebruikt. Dit is dan ook een groep waar wij zorgen om hebben.’

De instellingen roepen organisatoren van feesten op om aandacht te besteden aan overmatig drugsgebruik. Zo moeten die bijvoorbeeld zorgen voor plekken waar bezoekers kunnen bijkomen en kunnen afkoelen, zogenaamde ‘chill out’-ruimtes. ‘Als mensen overprikkeld raken, kunnen ze daar even bijkomen om de gezondheidsrisico’s te verkleinen’, aldus verslavingszorginstelling Novadic-Kentron.

Bij het Trimbos-instituut hopen ze dat op de feesten voldoende gekwalificeerde medewerkers rondlopen die weten wat ze moeten doen bij alcohol- en drugsgerelateerde problemen. Het dreigende personeelstekort op festivals baart het kennisinstituut lichtelijk zorgen. ‘Als er onvoldoende kennis in huis is, hoop ik dat werkgevers zich inspannen hun werknemers optimaal voor te bereiden op werken in het uitgaansleven’, aldus psycholoog Ruben van Beek.

Zelfs op goed georganiseerde evenementen kan er ‘van alles gebeuren. Waar nodig is er begeleiding om te zorgen dat het goed en gezond gebeurt. Het is goed te beseffen dat de mensen de dingen weer gaan doen ‘die ze nu eenmaal doen’ als ze met een groep bij elkaar zijn. Evenementen zijn goed georganiseerde plekken waar mensen veilig met elkaar weer dingen kunnen beleven die ze samen willen doen.

Men houdt er ook rekening mee dat deze zomer meer drank en drugs zal worden gebruikt dan tijdens de lockdown. ‘De samenleving wordt steeds meer ontsloten, dus dat geldt ook voor gelegenheden waarop jongeren seks kunnen hebben en drank of drugs kunnen gebruiken. We zullen moeten afwachten of dat (veel) meer wordt dan het was voor de lockdown. Wat we willen meegeven aan jongeren is: geniet, en doe dat veilig voor jezelf en voor anderen.’

Als je vragen hebt over seks of middelengebruik en je zoekt een vertrouwde en deskundige vraagbaak: neem contact op de druglijn.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234