null Beeld

Explore

Uw vaste donderdagavonddate met Simon Reeve op Canvas hoeft u niet noodzakelijk te missen nu 'Tropic of Capricorn' is afgerond. Vanaf vanavond pikt reporter Reeve u alweer op voor 'Explore', een nieuwe reisreeks waarin hij voor het eerst afziet van zijn soloreizen, zich een groepsticket aanschaft, en met een heel team jonge journalisten richting de vier windstreken trekt. The more the merrier, meneer Reeve?

Redactie

Simon Reeve «Het voordeel van teamwerk is dat ieder lid met z'n eigen ideeën en invalshoeken komt aandraven. Voor één keer moest ik het niet allemaal zelf bedenken.

»De titel van de reeks zegt het zelf: 'Don't just visit a country... Explore!' Dat is iets waar wij Britten niet altijd even goed in zijn. Ik probeer de interesse in afgelegen plekken aan te wakkeren. Niet simpel: ik moet om aandacht concurreren met celebrity's als Amy Winehouse en Paris Hilton, die uiteraard dag in dag uit met fascinerende dingen bezig zijn.»

- 'Explore' bestaat uit vier afleveringen, waarin jullie vier totaal verschillende bestemmingen aandoen: Argentinië, de Oost-Afrikaanse Riftvallei, Turkije en de Filipijnen.

Reeve «We hadden vier landen nodig die niet alleen visueel de aandacht van de kijker konden vasthouden, maar waar er ook boeiende verhalen te rapen vielen. Neem nu Argentinië: de meeste mensen denken dan meteen aan tango en een lekker sappige steak. Maar dat land heeft zoveel meer te bieden!

»Op dit moment is er een ware landbouwrevolutie aan de gang: de cowboys of gauchos verdwijnen met hun vee uit de uitgestrekte pampa's, waar nu steeds vaker sojabonen worden gekweekt bestemd voor de Chinese markt. Zoiets heeft verstrekkende gevolgen.

»In de Riftvallei gaan we een kijkje nemen in Ethiopië. Alweer: iedereen denkt meteen aan het cliché van vreselijke droogte en uitgemergelde kindjes. Maar ze hebben er ook hele lappen vruchtbare, groene grond. Hoe komt het dan dat er toch zoveel honger heerst? Dát wil ik gaan onderzoeken.»

- Het is algemeen bekend dat jij je journalistieke carrière te danken hebt aan Osama bin Laden: een paar jaar voor 9/11 schreef je 'The New Jackals: Ramzi Yousef, Osama bin Laden and the Future of Terrorism', het eerste boek over de man, dat na de aanslagen natuurlijk gretig aftrek vond. Maar wat deed je eigenlijk voor de journalistiek kiezen?

Reeve «Een voorgevoel dat het weleens interessant zou kunnen zijn, meer niet. Maar ik had nooit gedacht dat het me ook zou lukken. Ik ben nooit naar de universiteit gegaan; na de middelbare school had ik geen idee wat ik wilde worden. Ik ben een tijdje werkloos geweest en heb ook in een supermarkt, een juwelierszaak en een kringloopwinkel gewerkt.

»Tot mijn pa op een dag een advertentie zag staan voor een job: zo ben ik bij The Sunday Times begonnen als postjongen. Daar heb ik een hele weg moeten afleggen. De eerste keer dat mijn naam werkelijk in de krant stond was een mijlpaal. Meer dan het zinnetje 'samengesteld door Simon Reeve' naast een kolom met de slechtste theaterrecensies was het niet, maar dat was genoeg voor mijn oma om die pagina mooi in te kaderen.

»Een paar jaar later mocht ik ook grote reportages maken. Ik herinner me nog goed dat ik de opdracht kreeg om twee terroristen te gaan opsporen in Boston. Ik was door het dolle heen, want ik had nog nooit op een vliegtuig gezeten en nu mocht ik zomaar even naar Amerika. Maar mijn geluk was van korte duur: ik was nog niet eens klaar met mijn vreugdedansje rond de redactie, toen ze me al fijntjes lieten weten dat het om het Britse Boston ging, in Lincolnshire (lacht).»

- Vanwaar toch die fascinatie voor terroristen?

Reeve «Toen ik die twee terroristen eindelijk ontmoette - het waren Zuid-Afrikanen - leken ze me vreselijk zielige figuren. En tóch oefenden ze met hun bomaanslagen een enorme invloed uit op de politiek. Dat boeide me zozeer dat ik me in terrorisme ben gaan specialiseren.

»Naast mijn boek over Osama en Ramzi Yousef heb ik nog een tweede boek over geschreven: 'One Day in September', over de moord op de groep Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van '72 en de daaropvolgende wraakactie van Israël. Al wil ik er nu ook weer niet mijn hele leven aan wijden: ooit wil ik een boek uitbrengen waarin iedereen heelhuids het einde haalt.»

- Voor je reportagereeksen ben je al meermaals de wereld rondgetrokken, en overal lijken ze je met open armen te ontvangen.

Reeve «Dat verbaast me ook weleens - als ik voor mijn voordeur een camera van pakweg de Moldavische tv in mijn gezicht zou krijgen, zou ik bijlange niet zo vriendelijk reageren. Over het algemeen zijn mensen gewoon blij dat er iemand interesse toont in hun thuishaven. Vaak gaat het om vergeten plekken, hè, zoals de oorden die ik in 'Places That Don't Exist' aandeed. Transnistrië, om maar een voorbeeld te noemen.

»Ik moet wel toegeven dat we in datzelfde Transnistrië ook zijn opgepakt door de lokale KGB. Ze dachten dat we spionnen waren. Helemaal ongelijk kon ik ze niet geven: we waren we net door het struikgewas aan het sluipen om een glimp op te vangen van een geheime Russische militaire basis. Maar voor de rest: topkerels, die Transnistriërs!»

- 'Explore' is niet je meest recente reeks: sindsdien ben je ook nog de Kreeftskeerkring afgereisd voor 'Tropic of Cancer'.

Reeve «In totaal ben ik door achttien landen getrokken. Het interessante aan zo'n keerkring volgen is dat je de ene dag een toeristische trekpleister aandoet, en de volgende één of ander hellegat.

»In Mexico belandde ik zo midden in de drugsoorlog. Ik ben er een lokale begraafplaats gaan bezoeken, waar dode drugssoldaten begraven liggen in mausolea van twee, drie verdiepingen hoog, voorzien van airco en meubels. Die avond heb ik met een politieteam een inval in een drugspand gedaan.

»Ze hadden me een kogelvrij vest aangetrokken, maar die dealers schieten met grof geschut, dus echt veilig voelde ik me toch niet. Gelukkig troffen we in het pand maar één man aan, en die verzette zich niet eens. Zelden zo opgelucht geweest (lacht).»

Canvas

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234