null Beeld

Expo '58: Sportieve verbroedering op de Heizelvlakte

Het is nu al op alle tonen gezegd en geschreven: de Wereldtentoonstelling 1958 is een schitterend getuigenis, niet alleen van de levenskracht en van de prestaties van ons volk, maar ook van het vertrouwen, dat België het buitenland inboezemt.

(Humo 924, 25 mei 1958)

De 'Expo 58' is een treffend voorbeeld van samenwerking en verbroedering onder de volkeren, op het ogenblik dat zovelen met twijfel, onrust of vrees de toekomst tegemoet zien. Men verwacht en hoopt, dat miljoenen mensen, in een ritme van gemiddeld 175.000 bezoekers per dag, in het indrukwekkende atomium een simbool van vrede en peis zullen zien. In het verontrustend tijdperk van de kernenergie. In een dergelijk groots opzet tot verbroedering van de volkeren heeft de sport ongetwijfeld een plaats, de sport, waarvan altijd is gezegd, dat zij het meest kan bijdragen tot de vredelievende kontaktname van de volkeren, de sport, die een sociaal feit is geworden.

De sport heeft een rol te vervullen in het kader van de Wereldtentoonstelling en zal daarin ook niet tekort schieten. Op het ogenblik dat de vakantie-periode begint, mag hier wel eens gezegd worden, welke de voornaamste sportgebeurtenissen zijn, die op de Heizelvlakte zullen doorgaan.

undefined

De finale van de Europa-Beker

Het befaamde Heizelstadion, waar reeds zoveel internationale voetbalwedstrijden plaats vonden, wordt aan drie kanten omgeven door de terreinen van de wereldtentoonstelling en meer in het bijzonder door het attractiepark en door 'Vrolijk België'. Men mag dus zeggen, dat dit stadion als het ware deel uitmaakt van het Expo-komplex. Is het dan te verwonderen, dat er in dit stadion allerlei grote sportmanifestaties zullen doorgaan, zoals atletiek wedstrijden, turnen, boogschieten en... natuurlijk ook voetbal?

Op het ogenblik, dat dit verschijnt, zal een eerste tornooi al achter de rug zijn. In het kader van de 65e verjaring van het bestaan van Leopold Club Brussel, een van de oudste clubs van het land en de enige, die onwrikbaar de zuivere liefhebberij trouw is gebleven, werd een tornooi op touw gezet, waarvan de lezer op dit ogenblik de uitslag reeds kent. Niettemin loont het de moeite, hier even aan deze wedstrijden te herinneren, al was het maar om te wijzen op de grote inspanning van het Leopold-bestuur. Beerschot speelde een wedstrijd tegen de befaamde Wolverhampton, die dit seizoen kampioen van Engeland is geworden met een tiental punten voorsprong, en in wiens rangen zich onder meer Billy Wright bevond, de vermaarde stopper van de Engelse nationale ploeg met zijn 90 internationale selekties. Anderlecht kwam uit tegen een der beste Italiaanse clubelftallen, de Fiorentina.

Maar de grote, de algemene belangstelling van alle voetballiefhebbers gaat toch naar de finale van de Europabeker, die op 28 mei in het Heizelstadion doorgaat. Hierover een woord uitleg. Sinds een drietal jaar werd de Beker der Europese kampioenenclubs opgericht, gewoonlijk verkort de 'Europabeker' genoemd. Elk seizoen komen 16 Europese klubs, die kampioen van hun land zijn geworden, in schiftingen met heen- en terugwedstrijd tegen elkaar uit. Hun gewoonte getrouw, begonnen de Engelsen met de neus op te trekken voor een nieuwigheid inzake voetbal, die niet van hen uitging. Gezien het groot sukses van deze beker, zijn zij sindsdien echter bij gedraaid.

Groot was het sukses, want aldus werden de sportliefhebbers uit verscheidene landen in de gelegenheid gesteld, enkele van de grootste voetbalelftallen ter wereld te zien spelen. Wie herinnert zich niet meer de geweldige toeloop van volk, toen Voros Lobogo twee jaar geleden zijn eerste schiftingswedstrijd kwam spelen tegen Anderlecht? Hoe groot was de opkomst, nochtans op een gewoon werkuur (4 uur in de namiddag) voor de wedstrijd Antwerp-Real Madrid, enkele maanden geleden!

Van Real Madrid en van zijn wereldvedette Alfredo di Stefano gaat ook zo'n onweerstaanbare aantrekkingskracht uit voor de sportliefhebber! Real Madrid won in 1956 de eerste wereldbeker door Stade Reims in de finale met 4-3 te kloppen in het Prinsenpark te Parijs. Het jaar daarna werden zij opnieuw 'kampioen der kampioenen' van Europa, door Fiorentina, de knappe ploeg uit Florentië, met 2-0 te verslaan in het eigen Bernabeustadion te Madrid!

undefined

Met gesloten deuren

Welnu, de B.V.B. heeft het gedaan gekregen, de finale van de derde Europabeker naar het Heizelstadion te loodsen. Voor tienduizenden voetballiefhebbers is het een buitenkansje, zoals zij er nooit meer een zullen krijgen. Meer dan een maand voor de wedstrijd werd de lokatie reeds opengesteld en voorzien wordt, dat geen plaatsje onbezet zal blijven voor een match waarbij nu eens geen Belgische ploeg betrokken is.

Het heeft volstaan te weten, dat de meest befaamde klub ter wereld, Real Madrid, eens te meer finalist was, om de stormloop voor de toegangskaartjes te doen losbarsten! Maar aangezien dit dé wedstrijd van het jaar is, werd de verkoop langs de clubs om gekanaliseerd en niet opengesteld voor het gewone publiek. Dit maar om te wijzen op de geweldige belangstelling voor deze wedstrijd, zelfs nog lang voor de tweede finalist met zekerheid gekend is.

undefined

De Ronde van Frankrijk vertrekt uit de Wereldtentoonstelling!

Was het een krachttoer, de finale van de Europabeker naar België te halen, dan was het er een nog veel grotere, de Ronde van Frankrijk uit Brussel te laten vertrekken!

Bedenk maar eens, wat het betekent, in volle wereldtentoonstellingshoogkonjunktuur - de Ronde begint op 26 juni - te Brusel zelf slaapgelegenheid te bezorgen voor de hele rondekaravaan, die op meer dan vijftienhonderd man geschat wordt. Het was geen kinderspel, want heren als Bobet, Anquetil, Bahamontes, Gaul en andere groten uit de wielersport willen keurig verzorgde slaapkamers met alle komfort en badgelegenheid. Zo verlangen het ook de honderden journalisten en fotografen, die de Ronde omgeven! Stelt u zich voor, hoe het moet gaan om de grote hotels van de hoofdstad er toe te bewegen, hun beste kamers voor twee nachten (want de renners moeten twee dagen vooraf te Brussel aankomen) te onttrekken aan hun gewone kliënteel om ze af te staan aan het reizend cirkus van de Tour!

De krachttoer is verwezenlijkt, vooral dank zij het Motel, dat in de nabijheid van de Wereldtentoonstelling uit de grond is gestampt en waar het merendeel van de Ronde-diensten zullen ondergebracht worden. Ze zullen er twee dagen van tevoren zijn, zodat iedereen de gelegenheid zal krijgen, een kijkje in de Wereldtentoonstelling te gaan nemen. We twijfelen er echter aan, of de renners het zich in het hoofd zullen halen, zich daarmee te vermoeien.

Daags voor de start van de Ronde zullen de renners trouwens al aan het publiek voorgesteld worden op de omloop van de Groendreef, waar men hen van dichtbij zal kunnen bewonderen! Tegelijkertijd zal men daar een oogslag kunnen werpen op de publiciteitskaravaan, die vedetten van teater, film en televisie op het podium zal brengen om hen aan het publiek voor te stellen.

Maar voor de grote dag van 26 juni hebben de diensten van de stad Brussel zich werkelijk overtroffen: de start van de Tour zal gegeven worden in het hartje van de expositie, op het groot plein van de Esplanade. Van daar zullen de reuzen van de weg, omgeven van een leger toeterende en lawaaierige volgauto's, afdalen naar de stad Brussel, welke zij in een kleurige stoet zullen doortrekken om definitief te starten te Woluwe! Die start zal plaats hebben tussen hagen van vier, vijf man dik, want geen mens in of om de hoofdstad zal dit bontgekleurde, enige schouwspel willen missen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234