null Beeld

Extra Time: Glenn Verbauwhede

U moet het eens proberen: zestien meter van een voetbalgoal - de rand van het strafschopgebied is dat - een bal klaarleggen, naar doel trappen en de deklat proberen te raken, en dat vijf keer in zo weinig mogelijk tijd.

Sven Spoormakers

Bij Humo hebben we vorige week tijdens de lunchpauze de test gedaan: we zijn ermee moeten stoppen toen het donker werd. In 'Extra Time', de maandagse voetbaltalkshow van Frank Raes, is die oefening de wekelijkse uitsmijter: de 'Espinosa' - naar Mauricio Espinosa, de blunderende lijnrechter die op het WK in Zuid-Afrika niet gezien had dat die van de deklat stuiterende bal van Frank Lampard tegen Duitsland toch écht over de lijn was gegaan. Inmiddels is de Espinosa onder profvoetballers een hype: er werd nooit zoveel extra getraind voor D-day - deklatje-trap-dag.

Kneusje van de competitie is Frederik Boi van Cercle Brugge, die op een muggenscheet na twee minuten nodig had om vijf keer de lat te raken. Maar ook notoire ballenkrullers als Nabil Dirar, Reynaldo, Dorge Kouemaha, Kevin De Bruyne, Matías Suárez, Daniel Tözsér en Randall Azofeifa werden met pek en veren terug naar hun club gestuurd door - hou u vast! - een keeper.

De man met de beste traptechniek is, tenzij ons in de laatste aflevering nog een klapstuk te wachten staat, Glenn Verbauwhede, de goalie van KV Kortrijk.


HUMO Je scheen de opdracht wel heel leuk te vinden: 'Joehoe, deklatje trappen!', juichte je.

Glenn Verbauwhede «Er waren vóór mij al enkele ploegmaats de revue gepasseerd - Mohammed Messoudi bijvoorbeeld - en die hadden het niet al te best gedaan. Nadat Frank Raes had gevraagd of ik wou meedoen, had ik een beetje geoefend. Niet veel, want ik héb al een fantastische traptechniek (lacht).»


HUMO Zegt hij zonder schroom.

Verbauwhede «Hoe zeggen ze dat? Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, hahaha! Ach, ik weet gewoon wat ik met mijn voeten kan, en gericht trappen is één van die dingen. Tijdens een wedstrijd trap ik gemiddeld 31 keer van op de grond uit, en gemiddeld 25 keer leg ik de bal perféct in de voeten van de speler waar ik 'm naartoe mikte.»


HUMO Je miste maar één keer, en na twintig seconden zat de klus er al op. Dan kan je niet meer van geluk spreken.

Verbauwhede «De link tussen mijn hersenen en mijn voeten zit goed, zeker?

»Ik deed mee om te winnen, maar ik was er toch niet gerust op: ik had gezien dat Steve Colpaert van Zulte-Waregem de klus had geklaard in 27 seconden. Het liep wel vlotjes, maar bij de derde bal werd ik ietsje te enthousiast en daardoor ging hij over - anders had ik onder de twintig seconden gezeten, en vijf op vijf gescoord.»


HUMO Je zei dat Frank Raes maar eens moest bellen als hij wou dat je dat trucje met je linkervoet nog eens overdeed. Heb je hem al gehoord?

Verbauwhede «Het is de bedoeling dat ik het in de laatste uitzending probeer. Maar in twintig seconden zal het niet lukken. Met rechts had ik 3,5 seconde per bal nodig en trapte ik zes ballen. Met links reken ik op twaalf tot achttien ballen: dat zou me dus iets minder dan vijfenveertig seconden moeten kosten.»


HUMO Zou jij, met zo'n techniek, niet de vrije trappen en de hoekschoppen moeten nemen?

Verbauwhede «Zoals José Luis Chilavert, de keeper uit Paraguay die alle vrije trappen en strafschoppen nam? Ik zou dat ook kunnen, ja.

»Ik heb het er met de trainer wel eens over gehad, maar hij vindt het te gevaarlijk. Stel dat ik naar voren loop voor een vrije trap op twintig meter van de andere goal, en de tegenstander recupereert snel de bal en zet een counter op.

»Ben ik dan nog op tijd terug in mijn goal, en sta ik dan wel goed opgesteld? Misschien moet ik het gewoon eens doen, als we 3-0 voor staan en de match nog drie minuten duurt.»


HUMO En dus ook scoren, zoals Chilavert - wat uitzonderlijk is voor een keeper.

Verbauwhede «Dat is geen obsessie, hoor. 't Is natuurlijk een gedroomd scenario om zoals Sinan Bolat in de laatste minuut van de Champions League-match tegen AZ mee naar voor te komen, de bal binnen te koppen en zo je ploeg te kwalificeren voor de volgende ronde.

»Maar kom, ik kan er ook keihard van genieten als er gescoord wordt op een goeie uittrap van mij.»


HUMO Waar speel je volgend seizoen? Club Brugge leent je uit aan KV Kortrijk, maar liet al weten dat een terugkeer niet tot de mogelijkheden behoort.

Verbauwhede «Ik heb aanbiedingen van een boel Belgische ploegen, en ook eentje vanuit Duitsland. Maar de sleutel blijft in handen van Club Brugge: alles hangt ervan af hoe redelijk hun vraagprijs is.»


HUMO Kwam het hard aan toen Club liet horen dat jouw toekomst niet bij hen ligt?

Verbauwhede «Het was een behoorlijk zure appel, ja: ik heb dertien jaar dienst bij Club, heb er heel mijn jeugd gespeeld en zeven jaar bij de A-kern gezeten. Ik heb er altijd voor gewerkt om daar ooit terug te keren. Maar goed, het nieuwe bestuur heeft ervoor gekozen om met Colin Coosemans door te gaan.»


HUMO Coosemans heeft nu klierkoorts: hoop je toch niet meer op een waterkansje?

Verbauwhede «Nee. Het oordeel van het nieuwe management was duidelijk: ik pas niet in het profiel van het nieuwe Club Brugge. Wat ze precies tegen mij gezegd hebben, blijft tussen ons.»


HUMO Heeft je reputatie van losbol je de das omgedaan?

Verbauwhede «Ik denk het niet. Wie het voetbal volgt, zal wel weten dat mijn zotte jaren voorbij zijn: anders speel je geen twee seizoenen op een constant hoog niveau. Ik ga in de kleedkamer nog altijd voorop als er lol getrapt wordt, maar ik stá er ook op momenten dat er gewerkt moet worden.»


HUMO Tot slot: wie is de beste keeper in de Belgische competitie? En je mag jezelf niet noemen.

Verbauwhede (lacht) «Mijn tweede keuze dus? Thibaut Courtois, van Racing Genk. De mensen zien natuurlijk alleen de goals van Jelle Vossen en Marvin Ogunjimi, maar dat Genk staat bovenaan staat, is voor een héél groot stuk het aandeel van Courtois. En weet je waarom?

»'t Is een wijsheid die ik geleerd heb van mijn oude trainer Trond Sollied: (imiteert akelig accuraat de hoge stem en het Noorse accent) 'If you keep the zero, you never loose.' Zo simpel als wat!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234