null Beeld

Extra Time

Het gras is gemaaid, de studs geslepen: dames en heren, het voetbalseizoen begint! En bij de vernieuwde competitie (er volgen op het einde van het seizoen play-offs) krijgen we gelijk een nieuwe talkshow cadeau: 'Extra Time', gepresenteerd door Frank Raes en Filip Joos.

Sven Spoormakers

Tiens, 'Extra Time'? Dat was in de jaren tachtig toch al dat sportprogramma...

''Mijn Italiaans is nagenoeg perfect''

Filip Joos (Onderbreekt) «Met het decor van badkamertegels en die jingle van teu-teu-teung te-re te-re-te-re-te-re-reu! Dat sportprogramma, ja. Die jingle hebben we trouwens gerecycleerd, weliswaar in een gepimpte versie. Dat decor hebben we nog éven overwogen, maar we hebben toch maar voor iets meer eigentijds gekozen (lacht).»HUMO Keert de rubriek 'Match van de maandag' ook terug?

Joos «'t Is eigenlijk één lange 'Match van de maandag', want het programma zal alleen over voetbal gaan. Ik herinner me dat er in zo'n 'Extra Time' van vroeger een acht minuten durend item over één turnoefening kon zitten. Dat doen we dus niet meer.»


HUMO Het wordt een duopresentatie: Frank Raes en jij. Hoe zit het met de rolverdeling?

Joos «Frank is veel meer De Presentator dan ik. De kijkers welkom heten alleen al! Toen ik mijn eerste voetbalmatch live versloeg, was ik dat domweg vergeten - de grote Alain Coninx heeft me daar nog voor op mijn donder gegeven. En op het einde de mensen bedanken voor het kijken, daar had ik ook niet aan gedacht. Om maar te zeggen: Frank straalt het host-gevoel op natuurlijke wijze uit, terwijl ik ernstig twijfel of ik het ooit zal hebben.

»Maar denk nu niet dat Frank er alleen zit om de mensen welkom te heten en te bedanken, en ik de vragen stel. Nee, we zullen sámen onze gasten doorzagen. Ik kijk er wel naar uit om met z'n tweeën te interviewen: de ene leidt het gesprek, terwijl de ander luistert en dan op het juiste moment de goeie vraag stelt. Pauw en Witteman doen dat meesterlijk op de Nederlandse tv, en dat niveau wil ik ook bereiken. Zonder onze spontaniteit te verliezen. Ik hoop echt dat Frank het me tijdens de uitzending meteen zal zeggen - op antenne, ja! - dat ik een domme vraag heb gesteld, of dat ik te veel aan het doordrammen ben.»


HUMO Moet het programma lijken op Raes en Joos die aan een toog over voetbal discussiëren?

Joos «Dat mag voor een deel zo zijn, ja, want dikwijls zijn dat de beste gesprekken. Zeker over voetbal moet je niet hoogdravend praten; je mag jezelf niet inhouden.»


HUMO Jullie zitten voortaan op Canvas, dus hoeft de 'verbreding' van Eén niet.

Joos «Nee. Rik Torfs zal bij ons geen penalty komen trappen. Ben ik duidelijk? (Lacht)


»Dat is het eeuwige probleem als je op Eén zit: je moet veel kijkers hebben, van wie heel veel het gewoon goed moeten vinden. Op Canvas mag het met minder kijkers, maar moeten ze het allemaal héél goed vinden. Daar wil ik voor gaan. Je moet geen eeuwen discussiëren of het nu een 4-4-3 of een 4-4-2-1-opstelling was, maar praten over voetbal blijft boeiend, zeker in combinatie met mooie beelden.

»We stoppen ook met vaste analisten. Als het brandt in Anderlecht, kunnen we Peter Van den Bempt uitnodigen - die is daar zéér goed ingevoerd. Gebeurt er iets in Brugge, dan laten we Gert Verheyen komen. Tegelijk moeten we de keeper van Roeselare hebben die tegen Kortrijk twee penalty's heeft gestopt én de Lazslo Bölöni's, de Nicolas Frutossen en de Ariël Jacobsen van deze wereld die je weken, zoniet maanden op voorhand moet vastleggen.»


HUMO En Herman Brusselmans?

Joos «Heeft hij zelf geen mediastilte uitgeroepen? Ach, toen Frank 'Studio 1' niet meer kon presenteren wegens die hartoperatie, heeft Peter Van den Bempt het overgenomen, en die wou Brusselmans niet meer. Wat ons betreft: wij willen hem graag weer uitnodigen. Alleen: niet als vaste analist, want dat doen we dus niet meer.»


HUMO Wordt het niet aartsmoeilijk om iedere week boeiende gasten rond de tafel te krijgen? Zoveel coryfeeën komen er niet bij op de Belgische velden.

Joos «Inderdaad, veel spectaculairs is er op de transfermarkt niet gebeurd. De strafste toer vind ik dat Steven Defour toch bij Standard blijft, ondanks dat bod van vijftien miljoen van Everton. Als Standard erin slaagt om buiten Onyewu iedereen te houden, doen ze fantastische zaken.

»De meest veelbelovende transfer is die van Ryan Donk naar Club Brugge: een jongen met enórm veel talent. Maar er moet íéts mis mee zijn, anders belandt hij niet in onze competitie en bij Brugge. Ik wacht nog een beetje af, maar hij moet spelenderwijs het niveau van ons voetbal aankunnen en Brugge op die positie veel beter maken. Genk heeft ook goed gewerkt: ze hebben Fabien Camus bij Charleroi gehaald. En Gent is misschien de verandering van lucht die Stijn De Smet nodig had?»


HUMO Jouw maandaginterview rond de tafel verdwijnt, dus ook de mopjes in Uitlaat over je belabberde Engels.

Joos «Zeker het laatste interview in het Engels, met Bryan Ruiz, was écht slecht. When he cames en dat soort dingen... Toen ik het hoorde, kon ik mezelf wel sláán, en na die berichtjes in Uitlaat liep ik helemaal met de staart tussen de benen. Maar het klopt niet dat ik geen talenknobbel heb: mijn Italiaans is bijna perfect. Mijn Engels is gewoon zwak: dat heb ik voor mijn eerste drie interviews in het Engels ook gezégd in de uitzending.»


HUMO En dat voor de zoon van een lerares Engels!

Joos «Mijn ouders hebben nooit last met mij gehad, ik ben nooit een onhandelbare puber geweest - behalve dan met dat Engels. Ik voelde me nooit op mijn gemak in Engeland: ik ben meer zuiders aangelegd. Plus: ik heb nooit, zoals iedereen deed, naar Engelse of Amerikaanse muziek geluisterd toen ik opgroeide. Die achterstand haal ik nooit meer in, dat besef ik maar al te goed.»

Draken bestaan

HUMO Dit seizoen staat volledig in het teken van de nieuwe competitieformule met play-offs. Misschien is de modale voetballiefhebber wel de grote winnaar: in plaats van twee keer spelen de topploegen nu vier keer tegen mekaar.


Joos «Ik hoop dat we niet volleybalgevoel krijgen: 'Allez, is 't nu wéér Roeselare-Maaseik.' Het opzet was om de competitie spannender te maken, maar ironisch genoeg is die nooit zo spannend geweest als in het laatste seizoen vóór de play-offs.

»In die zin waren de testmatchen tussen Anderlecht en Standard voor de titel geen goeie zaak: meer topmatchen graag, maar niet als het zulke draken zijn. Standard heeft over twee matchen een halfuur heel goed gespeeld en is dus de terechte kampioen, maar verder was het niet om aan te zien.»


HUMO Nu je er zelf over begint: is de Belgische competitie nog wel zo'n programma als 'Extra Time' waard?

Joos «Het toeval wil dat ik net onze iPhone-tafel heb getest - je kan beelden tonen op het tafelblad - en de mens die me kwam uitleggen hoe het werkte, had er foto's op gezet van Drogba en Fernando Torres. Ik geef toe: ik moest toch even iets wegslikken.

»Maar: het Belgisch voetbal is nog altijd zeer populair hier. We kunnen er niet omheen dat het niet altijd de meest hoogstaande matchen zijn, maar er gebeurt altijd wel iets waar de mensen passioneel op reageren. Je mag op televisie zeggen dat Darwin zever in pakskes verkocht, en je krijgt twee mails als reactie. Maar als je dúrft te beweren dat die ene fout geen penalty verdiende, ontploft je mailbox!»


HUMO Frank Raes gaf onlangs in Humo te kennen dat het hem bijna verbaasde dat jij bij zijn lange afwezigheid niet meteen de poten van onder z'n stoel gezaagd hebt.

Joos «Ik heb me geamuseerd op de matchen die ik van hem heb overgenomen, maar bij de Bekerfinale heb ik 'm wel een sms'je gestuurd: 'Hé makker, zorg maar dat jij hier volgend jaar opnieuw zit.'

»Ik ben geen potenzager, en ik denk ook niet dat het hem verbaasde. Daar kennen we mekaar te goed voor. Frank en ik, wij zijn het stadium 'goeie collega's' al lang voorbij - wij zijn vríénden, hè. Hij is wel emotioneler geworden na zijn openhartoperatie: als je bijna dood bent geweest, kijk je wel anders tegen het leven aan. Ik weet nog goed dat Frank op een zeer regenachtige dag een vergadering had belegd in Mechelen, met eindredacteurs en productie, om 'Extra Time' op de rails te zetten. Frank was daar, tegen z'n gewoonte, te laat. Achteraf zei hij me dat hij die ochtend voor het eerst had gemerkt dat hij zich best eens zou laten onderzoeken - maar hij heeft daar wel keihard gewerkt!»


HUMO Raes waarschuwde jou al: 'Hij gáát als een wildeman, net als ik twintig jaar geleden.' Alsof hij wou zeggen: 'Werk je niet kapot, jongen.'

Joos «Mijn moeder had het interview ook gelezen en ze zei me meteen dat ik ook moest oppassen. Ik zal me op de VRT dus maar eens laten checken - zodra ik oud genoeg ben (lacht).»HUMO Mark Uytterhoeven, Wouter Vandenhaute en Carl Huybrechts begonnen als sportjournalisten bij de VRT en werden respectievelijk tv-genie, mediatycoon en showpresentator. Ambieer jij ook zo'n carrière?

Joos «Nee. En ik betwijfel of zij hun carrière zo zagen toen ze mijn leeftijd hadden. Zeg nooit nooit, maar het zakelijke instinct van Wouter Vandenhaute heb ik niet. Het showinstinct van Huybrechts al evenmin: ik durf het Sportpaleis gewoon niet binnen, laat staan dat ik er met een microfoon op het podium ga staan. En Uytterhoeven... Het zou zéér hoogdravend zijn om te zeggen dat je in zijn voetstappen wil treden.

»Ik ben geen carrièreplanner. Ik ben ook niet naar de VRT-bazen gestapt met het voorstel op maandag een voetbaltalkshow op Canvas te presenteren. Om me dáármee bezig te houden heb ik gewoon te weinig tijd.»


HUMO Tot slot: mijn goeie collega (svb), tevens supporter van La Gantoise, wil jou als AS Roma-tifoso nog even melden dat AA Gent de Italianen donderdag zal vermorzelen in de voorronde van de Europa League!

Joos «Zeg hem dat ik Gent zowaar zal helpen: ik ben geconvoceerd door Michel Preud'homme en Stan Van den Buys om hen uit te leggen hoe het spelsysteem van AS Roma eruitziet. Stan is mijn trainer nog geweest toen ik bij Lyra speelde, en hij weet dat ik AS Roma vanbinnen en vanbuiten ken. Alles voor de Belgen!»

Canvas: Extra Time

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234