null Beeld

Extreme sporters: Mieke Dupont, projectmanager

Niet iedereen kan 256 kilometer door de Egyptische woestijn lopen of in acht dagen meer dan 1.500 kilometer door Zuid-Afrika mountainbiken. Maar wat we wél allemaal kunnen: onze grenzen verleggen. Drie sportieve mannen – Hendrik Vos, Tom Waes en Geert Noels – en één vrouw – Mieke Dupont – vertellen hoe: ‘Ook zonder voorbereiding raak je de Mont Ventoux op.’

Brecht Decaestecker

'Ik kwam er alleen voor te staan en kreeg een burn-out. Toen heb ik het roer omgegooid'


Lees ook de andere getuigenissen »

Mieke Dupont (43) werkt fulltime als projectmanager bij Vastgoedbedrijf Van Roey, runt een groot gezin en loopt elk jaar een tot de verbeelding sprekende ‘ultrarun’, zoals de marathon over de Chinese Muur of een wedstrijd van 56 kilometer rond Kaapstad. En toch zitten er ook in haar dag maar 24 uur.

null Beeld

Mieke Dupont «Ik heb altijd veel aan sport gedaan. Op mijn 16de deed ik mee aan het wereldkampioenschap roeien. Maar na mijn studie en mijn zwangerschappen sportte ik nauwelijks nog. Op mijn 29ste kwam ik er alleen voor te staan met m’n drie kinderen en kreeg ik een burn-out. Ik heb toen ontdekt dat je vaak dénkt dat je geen tijd hebt om te sporten, maar dat je veel minder helder bent als je alleen op je werk gefocust bent. Ik woonde toen in Blankenberge en schreef me op een dag in voor de lokale triatlon. Heel naïef, want ik kon alleen maar schoolslag zwemmen en moest een oude fiets van vrienden lenen. Die triatlon stelde niet veel voor, maar ik werd wel tweede. Ik dacht: ‘Tiens, ik heb daar precies talent voor.’ Zo ben ik opnieuw fanatiek beginnen te sporten: in totaal heb ik aan veertien Iron Mans deelgenomen. Maar een paar jaar geleden kreeg ik twee hernia’s. De meeste mensen moeten dan stoppen met lopen, maar ik kon niet meer fietsen, terwijl ik bij het lopen geen problemen had. Ik liep toen al vaak samen met een vriendin die een bucketlist van loopwedstrijden had: daarop stonden de Two Oceans Marathon en de Great Wall Marathon.»

HUMO Wat houden die wedstrijden in?

Dupont «De eerste is 56 kilometer rond Kaapstad, je loopt zowel langs de Indische als de Atlantische Oceaan. Het landschap is magnifiek. Er doen meer dan 20.000 mensen mee. De marathon over de Chinese Muur heeft de normale afstand van 42,195 kilometer, maar zit boordevol kleine en hoge trapjes. Ik ben de dag voor de wedstrijd 6 kilometer te voet gaan verkennen en daar was ik al stijf van. Uniek is dat je door dorpjes loopt waar je als toerist anders nooit komt. Het is een erg mediagenieke race, met als gevolg dat veel kranten over mijn tweede plaats schreven, terwijl ik een week eerder de beste wereldjaarprestatie had neergezet op de zes uur. Ik had in die tijd 76,5 kilometer gelopen, maar daar was geen aandacht voor.»

HUMO U deed in 2014 ook mee aan het Belgisch kampioenschap over de 100 kilometer en won. Hoe was dat?

Dupont «Ik liep vanaf het begin aan de leiding, en toen ik nog 70 kilometer moest, kwam de bondscoach naast me fietsen om te vragen of ik niet wilde deelnemen aan het WK in Qatar. Daar heb ik met darmproblemen moeten opgeven, maar een jaar later kon ik mijn Belgische titel verlengen met een nieuw Belgisch record. Ik hoop in november in Spanje een nieuwe poging te kunnen doen om de wereldtitel binnen te halen.»

HUMO Hoe langer de afstand, hoe beter u wordt?

Dupont «Er zijn Belgische vrouwen die de halve marathon vijf minuten sneller lopen dan ik, maar ik eindig tien minuten sneller op een volledige marathon. Spijtig genoeg valt er met ultralopen geen geld te verdienen.»

HUMO Hoe combineert u een fulltimejob en het moederschap met zoveel sport?

Dupont «Er zijn zoveel momenten waarop je tijd hebt zonder het te beseffen. Vorige week nog moest ik vanuit Antwerpen naar Gent rijden, maar er stonden lange files. Dan ga ik eerst anderhalf uur sporten en vertrek ik pas daarna. Als we ergens naartoe gaan met het gezin, loop ik terwijl mijn man en kinderen met de auto gaan. Ik kijk ook weinig tv en loop vaak ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. In het weekend sta ik soms om zes uur op om vier uur te gaan lopen. Als ik terug ben, is iedereen klaar voor het ontbijt. Zo vroeg uit bed moeten is niet altijd leuk, maar als je de kilometers achter de rug hebt, is de voldoening heel groot. Je moet gewoon op zoek gaan naar de momenten waarop het kan. Als je kinderen naar de zwemles of de voetbalclub gaan, kun je een uur in de cafetaria zitten of aan de zijlijn staan, maar je kunt ook een uur gaan sporten. Als je een beetje puzzelt, raak je snel aan vijf à zes uur per week.»

HUMO Sport u elke dag?

Dupont «Ja. Soms twee keer per dag. Ik zie wel op tegen de superlange trainingen van 70 kilometer, maar dan loop ik ’s morgens 40 en ’s avonds 30 kilometer.»

HUMO Wablief?

Dupont (lacht) «Anders kom ik niet aan mijn wekelijkse 220 kilometer. Ik begrijp dat dat overweldigend overkomt, maar voor mij is het evident. Ik vind ook niet dat iederéén dat moet doen. Als iemand die niet sport, plots twee keer per week drie kilometer gaat lopen, heb ik daar ook veel respect voor. Dan ben je ook je grenzen aan het verleggen. Ik vind het belangrijk dat mensen ambitie hebben: stel jezelf een realistisch doel en ga ervoor. En wat het ook is – potten bakken, boeken schrijven of triatlons afwerken – probeer het zo goed mogelijk te doen.»

HUMO Bent u met uw voeding bezig?

Dupont «Te weinig. Je zult me niet snel met een zak chips betrappen, maar ik zit zeker niet uit te rekenen hoeveel en wat ik wanneer mag eten, en ik drink graag een glas wijn. Ik ben dit jaar voor het eerst naar een diëtist geweest – niet om te vermageren, maar omdat ik tijdens wedstrijden veel spijsverteringsproblemen heb.»

HUMO Kan iedereen wat u kunt?

Dupont «Ik denk vaak: als ik het kan, moet iedereen het kunnen. Maar zo vanzelfsprekend is het natuurlijk niet, je moet ook het juiste gestel hebben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234