Faalangst en huilbuien? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Stress, faalangst, huilbuien, gezinsverpakkingen Leo-wafels die met Red Bull worden weggespoeld: het is voor velen een realiteit met een werkelijkheidsgehalte om ontegensprekelijk feit tegen te zeggen. Want het is weer examentijd. Hoe moeten bezorgde ouders daarmee omgaan? We vragen het aan een expert.

'Soep met snot, dat zal ze leren!'

Dr. Koen De Zeulder «Je hoort weleens dat 19-jarigen aan de gezinstafel in snikken uitbarsten, en dan smartelijk ‘Statistiek wordt een ramp!’ roepen, waarbij het snot en de tranen in de soep druipen. Het eerste wat je dan als ouder moet doen, is zeggen dat ze die soep wél braaf moeten oplepelen.»

HUMO Soep met snot?

De Zeulder «Ja, ze hadden maar tijdig een zakdoek moeten opdiepen, dat zal hen leren! Emoties komen nooit zomaar uit het niets, jongeren moeten die eerste signalen leren herkennen. Het is waar dat een opstoot van verdriet bliksemsnel kan gaan. Maar zelfs dan kun je dat soepbord nog gauw opzijschuiven. Het verplaatsen van dat ding is nu eenmaal geen activiteit waar veel tijd in hoeft te kruipen.»

HUMO Wat moeten ouders in zo’n geval zeggen?

De Zeulder «‘Eet je soep op!’»

HUMO Ik bedoel: welk antwoord moeten ze geven op die noodkreet?

De Zeulder «‘Eet eerst je soep op, daarna praten we verder.’»

HUMO En hoe gaat het gesprek dan verder?

De Zeulder «Dat hangt ervan af welke soep de pot schaft. Het is merkwaardig dat tafelgesprekken vaak over eten gaan. In dit geval bijvoorbeeld: ‘O, kervelsoep met kokosmelk, het is weer wat anders. Een mooie combinatie van traditie en trendgevoeligheid.’ Of zoiets. Dat geeft de ouders de tijd om na te denken hoe ze de faalangst gaan aanpakken. Want het is niet moeilijk om wat oppervlakkig over soep te leuteren terwijl je aan heel andere dingen denkt.»

HUMO Dan komt het moment waarop de soep weggelepeld is.

De Zeulder «Ja, de soep is verdwenen, zeg maar. Dat is een mooi moment om keihard met de vuist op tafel te slaan. Als je dat vroeger doet, vliegt de soep namelijk alle kanten uit. En dan zeg je: ‘Dat komt ervan! Het hele jaar op café zitten, chronisch brossen en in de blokperiode stiekem Amerikaanse reeksen verslinden achter je bureautje, die je nota bene van Popcorn Time hebt gejat. Dat je lui bent, is al erg genoeg, en dan ben je ook nog eens een dief! Weet je wel hoeveel miljoenen de audiovisuele sector misloopt door misdadigers als jij? Sla er de statistieken maar eens op na. Maar nee, wat zeg ik nu? Je bent te dom voor statistiek! Te dom!’»

HUMO Wat is het nut van zo’n uitbarsting?

De Zeulder «Met de vuistslag onderstreep je het belang van wat je te zeggen hebt. Je kunt ook beginnen te roepen, maar dat is in strijd met de tafelmanieren. Als opvoeder mag je geen dubbele boodschappen geven. Je hebt je mooiste jaren opgeofferd om je kind te leren hoe het zich netjes moet gedragen. Dan kun je niet zelf plots beginnen te brullen tijdens de gezinsmaaltijd.

»Voor de student is dat een louterend moment. Je wijst hem op de maatschappelijke gevolgen van dat illegale downloaden. Je maakt een link met het vak statistiek. Zo komt je kind tot het besef dat statistiek geen saaie stof is, maar dat het te maken heeft met zijn leefwereld. Dat motiveert hem.

»Je student komt tot rust. ‘Vader,’ zal hij zeggen, of ‘Moeder, dank je wel voor deze wijze woorden. Sorry dat ik mij een beetje liet gaan. Ik zie het weer helemaal zitten. Ik ben er mentaal weer bovenop en ik zal mij voor de volle 100 procent inzetten. Het is nog niet te laat, nu moet ik even hard zijn voor mezelf. Een ijzeren zelfdiscipline zal mij naar de grootste onderscheiding leiden! Want ik ben een winnaarstype!’

»Dat zijn momenten waarop je als ouder trots mag zijn op jezelf. Je hebt een panikerende student weer op het goede spoor gezet. Daarom zeg je: ‘Goed dat je weer in jezelf gelooft. Ga maar lekker blokken. Nadat je de tafel hebt afgeruimd en de vaatwasser gevuld.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234