Digitaal
Facebook gaat blackface verwijderen, en dus ook Zwarte Piet
Facebook gaat Zwarte Piet verwijderen van haar platformen. Het bedrijf met wereldwijd ruim drie miljard gebruikers gaat schadelijke stereotypes actiever bestrijden, te beginnen met het verschijnsel blackface en met clichés over Joden als woekeraars en samenzweerders.
Daarmee scherpt Facebook de huisregels flink aan ter bestrijding van racisme en haatzaaien. Het nieuwe beleid gaat in over enkele weken.
Een foto van een persoon met een zwart geschminkt gezicht, in combinatie met een karikaturaal element als grote lippen, een pruik, oorbellen of een pietenpak zullen worden verwijderd op Facebook en Instagram. Dit gebeurt in eerste instantie na melding van een gebruiker, waarna een content moderator beslist. Afbeeldingen van Zwarte Piet in combinatie met een discussietekst of als onderdeel van een journalistiek verslag blijven toegestaan.
Ouders die een fotootje uploaden van een Sinterklaasintocht met Zwarte Pieten of van een bezoekje thuis, zullen merken dat hun post wordt verwijderd na een klacht. Roet en regenboogpieten zijn wel toegestaan door Facebook. Plaatjes van Joden met bijvoorbeeld een grote neus, en zittend op een zak geld, of als kwade genius achter de schermen, worden ook verboden. Ook hier geldt: alleen als onderdeel van een discussie is het stereotype van een Shylock toegestaan.
‘Veilige omgeving’
‘We willen een veilige omgeving creëren op onze platformen’, zegt een Facebook-woordvoerder. De nieuwe regels over ‘schadelijke stereotypes’ zijn volgens haar opgesteld na negen maanden overleg met zestig organisaties en deskundigen. Geen van hen Nederlands. ‘Het figuur blackface wordt wereldwijd ervaren als racistisch. Zwarte Piet is hiervan een voorbeeld.’ Volgens de woordvoerder volgen op termijn meer stereotypen die als schadelijk worden ervaren.
In de nieuwe huisregels omschrijft Facebook schadelijke stereotypen als: content over mensen die hen reduceert tot hun culturele of raciale kenmerken, en gelinkt zijn aan, of aanzetten tot, intimidatie, buitensluiting en geweld. Online discriminatie kan volgens Facebook gevaarlijke offline gevolgen hebben. Op Facebook en Instagram geldt al een verbod op berichten die fysieke schade kunnen opleveren (‘drink bleekmiddel tegen corona’). Misleidende berichten worden doorgestuurd naar onafhankelijke factcheck-organisaties, mogelijk gevolgd door een waarschuwing.
(VK)