null Beeld

Factotum

Matt Dillon heeft wat van een goeie wijn: hij wordt beter met de jaren. Het bewijs zit 'm onder meer in 'Factotum' van de Noorse regisseur Bent Hamer. Dillon mocht er Henry Chinaski in neerzetten, het alter ego van wijlen Charles Bukowski, verdienstelijk schrijver en dito comazuiper.

Redactie

Naar een plot hoeft u niet te zoeken: 'Factotum' is veeleer een samenraapsel van episodes uit het leven van Chinaski, terwijl die als een barvlieg van de ene luizige job naar de volgende zwalpt en koppig zijn schrijfsels naar een onverschillige uitgever blijft sturen. Qua olijf in de martini sluit 'Factotum' af met de song 'Slow Day', gezongen door de al even Noorse Kristin Asbjørnsen, die gezapig de laatste druppel uit de Bukowski-sfeer weet te wringen. Als u daarna nog niet snakt naar een stevige borrel, bent u volgens onze berekeningen een geheelonthouder.


MATT DILLON «Ik was opgelucht dat ik geen kleurenkopie van Bukowski hoefde neer te zetten - dat was niet het soort film dat Bent voor ogen had. Ik ben hem dus niet gaan bestuderen. Alleen ben ik wel met zijn weduwe gaan praten. Ze vertelde me dat hij zich geen bal aantrok van mode, maar dat hij toch ook niet als de sjofele schooier rondliep waar iedereen hem voor hield. Hij was altijd netjes gekapt en gekleed. Dat foute beeld van 'm stoorde hem enorm, wat er toch op wijst dat hij een zekere trots had.

»Zijn boeken had ik als jonge twintiger al verslonden - ik verafgoodde zijn harde manier van leven, zijn eerlijkheid en zijn kijk op de wereld als één grote komedie. Maar sinds 'Factotum' zie ik hem totaal anders: zijn kwetsbaarheid en verlegenheid waren me vroeger ontgaan. Nu zie ik hem als een working class hero. Geen Bruce Springsteen of Woody Guthrie, maar een stem voor alle arme zielen die hun dagen slijten op een rotjob, wachtend tot ze 's avonds weer kunnen gaan hijsen. Met een kater wakker worden en je dan dik tegen je goesting naar het werk slepen, dat heeft iets heel menselijks en vertederends.»


- Vaak meegemaakt?

DILLON «Nee, masochisme is niet mijn ding. Ik had al heel jong door dat het niks voor mij was om mezelf zo de duvel aan te doen.»


- Het moet niet meevallen om geloofwaardig een dronkenlap neer te zetten.

DILLON «Je hebt verschillende types. Chinaski klasseer ik onder de professionele marathondrinkers: hij houdt graag een constant niveau van dronkenschap aan. Ik hoefde maar zelden te doen alsof ik helemaal lazarus was.»


- Bukowski bevestigde zo'n beetje het beeld van de kunstenaar die in beschonken toestand het ene na het andere meesterwerk aflevert.

DILLON «Je ziet vaak gasten met zo'n hippieattitude van: als ik elke nacht een fles whisky achteroversla, dan lukt het me vast om te schrijven als Bukowski of te rocken als Keith Richards. De begraafplaatsen liggen vol met zulke types. De werkelijkheid is: Bukowski had bakken talent, en een even grote dosis geluk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234