null Beeld

Familieportret: Baxter, de zoon van Ian Dury

Zolang Ian Dury leefde, was er geen haar op Baxters hoofd dat eraan dacht in zijn voetsporen te treden. Hij maakte zijn debuut op zijn achtentwintigste, op de begrafenis van zijn vader, waar hij een ontroerende versie van diens 'My Old Man' bracht.

Vandaag is Baxter negenendertig, heeft hij met 'Happy Soup' zijn derde full-cd klaar, en speelt hij straks in de Domzaal van de Gentse Vooruit voor anderhalve man en een paardenkop. Dat hebben ze 'm net verteld, en nu, aan een tafeltje bezijden het resto, doet hij hard zijn best om te doen alsof hem dat niet raakt. En dan stel ik ook nog eens de foute openingsvraag - nochtans niet die over Francky Dury.

Enkele quotes

HUMO 'Happy Soup' is je eerste plaat in zes jaar. Echt productief ben je niet.

Baxter Dury «Ik was afgeleid. Als je in Engeland niet genoeg succes hebt, als je platen de investering niet terugbetalen, is het verdomd moeilijk om bezig te blijven. Het heeft me de grootste moeite gekost om er weer leven in gepompt te krijgen.»

HUMO Wat was jouw eerste liefde in de muziek?

Dury «Ik kan me geen moment herinneren waarop muziek haar intrede heeft gedaan, omdat ze er door mijn vader eigenlijk altijd is geweest. Het was thuis aldoor een komen en gaan van muzikanten, en ik kon met eigen ogen zien wat muziek met hen deed. Er was één kamer die volledig in dienst stond van de muziek: je had er een drumstel, gitaren, bas, keyboards... En er ging geen dag voorbij of er werd daar een hels kabaal gemaakt, vaak tot diep in de nacht. Ik vond dat geweldig, maar voor de buren moet het de hel zijn geweest (lacht).»

HUMO Wanneer ben je beginnen te beseffen dat jullie geen normaal leven leidden?

Dury «Ik herinner me dat ik het net wél allemaal behoorlijk normaal vond. Kinderen passen zich makkelijk aan gekke omstandigheden aan, hè. Mijn ouders waren ook geen zware druggebruikers, waardoor het allemaal binnen de perken bleef. Akkoord, mijn vader was een beetje gek, maar hij was niet gestoord.»
HUMO Minder dan in de film 'Sex & Drugs & Rock & Roll'?

Dury «Dat dan weer niet. Gewoon door het medium: een film kan nooit zo hard aankomen als de werkelijkheid - al was het maar omdat hij veel minder lang duurt (lacht). In het echt was het gekker. (denkt na) Soms wel, ja.
»Waarmee ik niet gezegd heb dat ik de film niet interessant vond.»
HUMO Vond je het niet vooral vreemd om te kijken naar acteurs die je familie spelen, inclusief jezelf?

Dury «Tuurlijk. Maar 't was ook leuk. Ik heb geprobeerd om het allemaal niet te ernstig te nemen. En ik moet er niet flauw over doen: de film heeft me een fors duwtje in de rug gegeven. Hij gaat over de relatie tussen vader en zoon, en toen hij uitkwam, stond mijn naam in alle kranten en boekjes.»

undefined

Baxter Dury - Happy Soup Preview

Het volledig artikel leest u in Humo 3709 van dinsdag 4 oktober 2011.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234