Het afgebrande asielcentrum in Blizen, rechts verdachte E.M. Beeld Belga
Het afgebrande asielcentrum in Blizen, rechts verdachte E.M.Beeld Belga

Brandstichting Bilzen

Fan van de Führer met gewaad van de Ku Klux Klan: dit is de man die verdacht wordt van brand in Bilzen

Al van bij de brand in het toekomstige asielcentrum in Bilzen richtten de veiligheidsdiensten hun pijlen op E.M., voormalig kringleider van Voorpost Limburg, oprichter van Vlaams Legioen en bekend van zijn pick-uptruck met nazisymbolen. Hij en zijn echtgenote zijn nu opgepakt. Een reconstructie op basis van getuigenissen uit de kliek rond E.M.

Bruno Struys

“Laat het maar branden, vieze, bruine kippen!” De nacht van de brand in het toekomstig asielcentrum in Bilzen verschenen verschillende filmpjes met racistische commentaren op sociale media. Een van de mensen die de nacht van 10 op 11 november vorig jaar ter plaatse was om te filmen was E.M. uit Zutendaal. Hij schreef op Facebook: “Het feestje kan beginnen. De bbq is aan.”

Vrij snel was duidelijk dat de brand was aangestoken. Er waren brandversnellers gebruikt en de rookmelders onder het houten dakgebinte waren verwijderd.

Vrij snel was ook de 60-jarige E.M. in het vizier als mogelijke dader. Als kringleider van Voorpost-Limburg had hij het protest geleid tegen de komst van asielzoekers in het voormalige woon-zorgcentrum. Na de brand heeft Voorpost die kring ontbonden. E.M. richtte vervolgens het Vlaams Legioen op en paradeerde dit jaar op een manifestatie van Vlaams Belang met zijn pick-uptruck met nazisymbolen.

Hess en Himmler

E.M. houdt ook zogenaamde weerbaarheidstrainingen in zijn tuin, inclusief schietoefeningen. Volgens een aanwezige op een training in de zomer van 2019 was er ook een koppel uit Nederland aanwezig. S.M. en D.P. waren recentelijk verhuisd uit Maastricht, vlak over de grens.

Ze zouden voor E.M. inkopen gedaan hebben van patronen bij een Nederlandse wapenhandelaar. S.M.’s grootvader is de broer van een van Nederlands meest beruchte nazicollaborateurs. De SS’er stond bekend voor zijn kunstroven en massa-executies van Joden in Polen. Twee hondjes van S.M. kregen de namen Hess en Himmler.

Het koppel vertelde in de tuin van E.M. over een aangestoken brand in een kraakpand in Maastricht, een jaartje eerder. Maandenlang had het koppel actie gevoerd tegen de anarchisten en druggebruikers in het kraakpand. Toen de gemeente niet ingreep, stak iemand het gebouw in brand. De Maastrichtenaar D.P. ontkent de feiten, maar is veroordeeld, tot een taakstraf van 10 uur. Daarna kwam het koppel naar Belgisch Limburg.

In het voorjaar en de zomer van 2019 was Voorpost-Limburg bijzonder actief. “De kliek rond E.M. bekladde toekomstige asielcentra in Leopoldsburg en Lommel”, zegt een bron uit het extreemrechtse milieu. “Op de garagepoort van een PVDA-gemeenteraadslid uit Lommel verscheen het woord ‘Rat’ in graffiti.”

Op camera’s is vastgelegd hoe D.P. Voorpost-stickers kleefde op de glazen deuren van het Genkse stadhuis uit protest tegen een islamitische school in Genk. “E.M. had toen al het plan om in dat schoolgebouw brand te stichten.”

De nacht van de brand

In november vorig jaar heeft hij dus vermoedelijk de daad bij het woord gevoegd, niet in een toekomstige school, maar in het toekomstig asielcentrum van Bilzen dus, samen met zijn partner V.D. en mogelijk nog twee anderen.

“De dag na de brand pochte hij aan de keukentafel met zijn filmpjes. Hij zei dat hij als eerste ter plekke was, en daar stond te lachen.”

Bij een buurman van het asielcentrum, die tegen de komst van zijn nieuwe buren was gekant, zouden ze overdag alvast de brandstof hebben gezet. “Die kwam van bij het tankstation in Zutendaal, zei hij, en E.M. wist perfect waar alle camera’s opgesteld stonden.”

Een van de camera’s kon nochtans vastleggen hoe een zwarte Mercedes vlak voor de eerste melding bij de brandweer toekomt aan het asielcentrum en weer wegrijdt. De beelden werden onlangs verspreid door VTM, in Faroek, in de hoop dat de inzittenden getuige waren van de brandstichting.

Maar wat als het de daders zijn? Het Nederlandse koppel bezit een donkerblauwe Mercedes, maar het is een ouder type en heeft een uitschuifbaar dak. Volgens een bron uit de entourage van E.M. is de zwarte Mercedes van een goede vriend van E.M., die onder andere twee oldtimers bij hem gestationeerd heeft.

Uitgewezen

Vlak na de brandstichting zet België het Nederlandse koppel S.M. en D.P. het land uit, op basis van informatie van de Staatsveiligheid over extreemrechts. Het koppel duikt eerst onder in een hotel tussen Tongeren en Luik. Ze maken daarvoor gebruik van de kredietkaart van een zekere L.D. uit Ham, een oud-VMO’er die de activiteiten van Voorpost-Limburg sponsorde. Uiteindelijk scheidt het koppel en trekken ze beiden terug naar Maastricht.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Toen het verhaal van de pick-uptruck van E.M. met nazistisch opschrift boven kwam, ontkende de man dat hij een neonazi is. Dat is nochtans hoe hij bekend staat. Hij zou in zijn huis een pop hebben die aangekleed is als Adolf Hitler en boven de haard hangt een schilderij waarop de Führer is afgebeeld.

Hij provoceert zijn buren van Afrikaanse origine door in een gewaad van de Ku Klux Klan de straat op te lopen. Begin november is hij opgepakt in het kader van een onderzoek naar inbreuken tegen de racismewet, de wapenwet en voor bedreigingen met gebaren. Hij zou na de brand in Bilzen wapens hebben verstopt in een garagebox, die wordt betaald door L.D.

Afgelopen weekend zijn E.M. en zijn echtgenote V.D. opgepakt op verdenking van brandstichting in het toekomstig asielcentrum in Bilzen. L.D. werd vrijdag opgepakt, maar is intussen vrij onder voorwaarden. De drie zijn al een jaar in het vizier, maar bewijzen ontbraken. Hun aanhouding kan betekenen dat er nu toch voldoende elementen zijn voor een vervolging.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234