null Beeld

Faroek Özgünes: 'De helft van de misdaden lossen we op'

Helemaal de oude zal hij wel nooit meer worden, maar inmiddels is Faroek Özgünes toch voldoende van zijn rampzalige bokskamp tegen Sieg De Doncker hersteld om ons, zij het enigszins lispelend, te woord te staan over zijn nieuwste opsporingsprogramma ‘Faroek live’. Petje af!

Noud Jansen

Faroek Özgünes «De bedoeling is om het publiek in een wekelijks liveprogramma een aantal zaken voor te leggen waar we de voorbije maanden geen plaats voor hadden in onze maandelijkse uitzending. We krijgen steeds meer aanvragen van slachtoffers en van politie en parket om een misdrijf in ons programma te brengen, en we willen die zaken de aandacht geven die ze verdienen. We doen dat in een studio, waardoor sommige oudere kijkers misschien zullen terugdenken aan ‘Oproep 2020’, het opsporingsprogramma op VTM met Ingrid De Putter en Piet Deslé.

»Je begrijpt: zeker doordat we live gaan, wordt de onmiddellijke respons die we van de kijker zullen krijgen nog belangrijker. Laten we vooral hopen dat we daardoor nog meer misdaden opgelost krijgen.»

HUMO Heb jij er zicht op in hoeverre een programma als ‘Faroek’ bijdraagt aan het aantal opgeloste misdaden?

Özgünes «Tot een jaar of tien geleden was het de regel bij opsporingsprogramma’s dat er uit één op de drie zaken die aan bod kwamen, iets nuttigs voortkwam. Dat is in gunstige zin veranderd: uit een telling van de politie is vorig jaar gebleken dat wij met ‘Faroek’ gemiddeld aan 46 procent zitten. Dat heeft, de merites van ons programma even buiten beschouwing gelaten, ongetwijfeld te maken met de toename van het aantal bewakingscamera’s in ons land, niet alleen bij bedrijven of op publieke plaatsen, maar ook bij particulieren. De kans is veel groter dan tien jaar geleden dat de dader van een misdrijf gefilmd is, en de kwaliteit van die camera’s wordt alsmaar beter.»

HUMO Jij presenteert ‘Faroek’ al sinds 2013. Word je geen misantroop als je altijd maar met je neus in die moorden, verkrachtingen en overvallen zit?

Özgünes «Tja, je leert de maatschappij natuurlijk wel op haar slechtst kennen. In één van onze vorige afleveringen kwam het geval aan bod van een verkoold lijk dat een jager had aangetroffen in het West-Vlaamse Geluwe. Een Aziatische vrouw, zo bleek. Nadat ze was vermoord, was ze in een gracht gegooid en in brand gestoken, om alle sporen van de misdaad te wissen. Wat ik met zulke misselijkmakende toestanden aan moet, ik weet het niet. Maar ik probeer er toch niet al te mistroostig van te worden of mijn vertrouwen in de mensheid door te verliezen.»

HUMO Heb jij thuis een bewakingscamera hangen?

Özgünes «Nee, maar ik heb wel een Deense dog van 76 kilo, die bij het minste als een paard in galop naar het hek rent. Norah heet ze, en ze is de schrik van de pakjesbezorgers (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234