null Beeld

Father Brown: seizoen 3

Telenet-kijkers met een Play More-abonnement kunnen sinds een paar weken genieten van het televisionele equivalent van een Britse cup o’ tea: BBC First, de nieuwste zender in het betaalpakket, bundelt de beste dramareeksen die de laatste jaren uit de koker van de British Broadcast Corporation kwamen gerold.

mke

'Ik herken veel van mezelf in Father Brown: zo deel ik zijn tomeloze nieuwsgierigheid naar, euh, alles' Mark Williams

Of toch een heleboel: detectivereeksen zoals ‘Silent Witness’ en ‘Death in Paradise’ en dramaseries ‘The Musketeers’ en ‘Banished’ kunt u vanaf nu dagelijks consumeren. Zit ook in dat pakket: het nieuwe seizoen van ‘Father Brown’, een lichtvoetige detectivereeks (serieus, Britse vriendjes, hoeveel detectivereeksen heeft een mens eigenlijk nodig?!) over een goedmoedige geestelijke die, als hij even niet met de Goede Man daarboven aan het praten is, moordzaken oplost. Achter het fonkelende brilletje van Father Brown herkent u Mark Williams, bij ons vooral bekend als de rosse pater familias Arthur Wemel uit de Harry Potter-films.

Mark Williams «‘Father Brown’ is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van G.K. Chesterton. Bij jullie is hij misschien niet zo bekend, maar hier in Groot-Brittannië kent iedereen de verhalen van Father Brown. Hij maakt deel uit van de Engelse detectivetraditie waartoe ook Hercule Poirot en Sherlock Holmes behoren.

»Dat gezegd zijnde: hij benadert zijn zaken wel helemaal anders dan pakweg Sherlock Holmes, die zo’n moordzaak vooral als een intellectuele uitdaging ziet. Father Brown is veel meer met de ethische kant bezig: hij is oprecht bezorgd om het zielenheil van de daders. Of iemand oprecht spijt heeft van zijn daden en ermee in het reine wil komen, vindt hij veel belangrijker dan raadsels oplossen. In die zin is ‘Father Brown’ geen klassieke whodunit. Zeggen jullie dat zo in België, een ‘whodunit’?»

HUMO Jazeker.

Williams «Goed zo. In andere detectivereeksen draait het vooral om de vraag wie het gedaan heeft. Terwijl Father Brown zich vooral afvraagt waarom iemand een moord heeft gepleegd. Wacht eens... Dan is het een whydunit! (lacht)»

HUMO Hebt u lang naar Father Brown moeten zoeken, of had u ’m zo in de vingers?

Williams «Ik wist eigenlijk vrijwel meteen hoe ik hem zou gaan spelen. Het helpt dat ik veel van mezelf in Father Brown herken: zo deel ik zijn tomeloze nieuwsgierigheid naar, euh, alles (lacht). Ik hoop ook dat ik zijn talent heb om niet te snel over iemand te oordelen. Hij is altijd bereid om mensen een tweede kans te geven, behalve als ze zich hypocriet gedragen. Aan schijnheiligheid heeft hij echt de pest. In tegenstelling tot sommige ‘echte’ priesters oordeelt hij ook niet over iemands geaardheid. Daar is hij simpelweg niet mee bezig.»

HUMO Het klinkt alsof de moderne kerk nog iets zou kunnen leren van Father Brown.

Williams «Ja, vandaag is de positie van geestelijken in onze maatschappij veel zwakker dan in Father Browns tijd. Ze hebben niet meer die vanzelfsprekende autoriteit van vroeger. ’t Is ook wel hun eigen schuld: met al die schandalen binnen het Vaticaan is het vertrouwen helemaal weg. Al werkt paus Franciscus er hard aan om dat weer te herstellen. Niet door al die onkiese gebeurtenissen in de doofpot te steken, maar door net te tonen dat er ook een andere manier is om het priesterschap te beleven. Een nederige manier.»

HUMO Wordt u eigenlijk nog vaak door Harry Potter-fans aangeklampt op straat?

Williams «Ja, die rol zal me nog wel een tijdje achtervolgen. Ook al duurt het meestal een tijdje eer collega’s doorhebben dat ik ‘de’ Arthur Wemel uit de films ben. Na een paar dagen is er meestal wel iemand wiens frank valt.

»Zelf denk ik nog maar zelden terug aan die periode. Het was fijn hoor, al die jaren op de Harry Potter-set, maar aan nostalgie doe ik niet mee. Waarom zou je je tijd verspillen met terugkijken? Moedig voorwaarts, dat is mijn motto!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234