null Beeld

Father John Misty: 'Een popster moet altijd op 'on' staan'

Misty is moe. Ik merk het meteen aan de manier waarop hij de telefoon beantwoordt. Is de lsd vandaag verkeerd gevallen (de kleine micro-dosissen die Father John – echte naam: Josh Tillman – zichzelf dagelijks toedient, moeten de zwarte gedachten op afstand houden) of hebben de twee vorige interviewers hem al afgemat terwijl zijn Californische dag nog goed en wel moet beginnen?

Sinds ik hem twee jaar geleden na ‘I Love You, Honeybear’ interviewde (spraakwaterval, toen), heeft hij songs geschreven voor Lady Gaga en Beyoncé, en brak hij met zijn moeilijke derde, ‘Pure Comedy’, door bij een breder publiek. Zijn vierde plaat zou ook al klaar zijn en volgend jaar verschijnen. Op zondag 12 november staat hij in het kader van het Autumn Falls-festival in de Brusselse AB. In zijn huis in Laurel Canyon probeert hij te genieten van veertien dagen rust tussen twee concertverplichtingen in.

HUMO Wat doe je als een tournee even op pauze staat?

Josh Tillman «Ik lees, werk wat aan mijn volgende plaat, staar wat in het ijle. Hobby’s heb ik niet. En vandaag voel ik me niet zo lekker. Ik ben niet slechtgezind of zo, maar ik heb gewoon niks te zeggen.»

HUMO Wat is er anders aan het muzikantenleven dan je had verwacht?

Tillman (denkt na) «De eerste en grootste openbaring, en tevens wellicht de grootste teleurstelling, is gekomen toen ik drummer was bij Fleet Foxes. Daar heb ik vastgesteld dat professioneel muzikant zijn mijn leven niet zou… oplossen. It wasn’t gonna fix anything. Vanaf dan wist ik dat ik niet beroemd hoefde te worden, dat ik niet succesvol hoefde te zijn, want dat ook dat niks zou oplossen. Ik moest gewoon doen wat ik wilde doen. En toen, daar, was dat: niet drummen bij Fleet Foxes. Dus ik gaf er de brui aan. In de veronderstelling dat ik verder een schaduwbestaan in de muziek zou leiden. Ik denk niet dat er iemand meer verbaasd was dan ikzelf toen mijn muziek begon aan te slaan en ik doorbrak bij een groot publiek. Ik vind het niet erg, maar het was niet de bedoeling. En ik weet nu dat ik er niks van hoef te verwachten, dat het de problemen waar ik mee worstel niet wegneemt. Maar ik hou van reizen, ik speel dolgraag met de mensen in mijn groep, en ik hou van de muziek die ik maak. Ik klaag dus niet.»

HUMO Wat zijn de problemen waarmee je worstelt?

Tillman «O… het leven.»

HUMO Je hebt meegeschreven aan songs van Lady Gaga en Beyoncé. Heb je daar iets van geleerd?

Tillman «Dat ik nooit permanent in die wereld zou willen vertoeven. Ik zou geen popster willen zijn. Als je een popster bent, kun je het niet maken om tegen een interviewer aan de telefoon te zeggen: ‘Hey, ik voel me vandaag niet zo lekker en ik heb niks te zeggen.’ Dat mag niet, een popster moet altijd op ‘on’ staan.»

HUMO Is het makkelijker om een popsong te schrijven dan een Father John Misty-song?

Tillman «Songs schrijven is nooit makkelijk. Sommige komen sneller dan andere, en dat zijn meestal de beste, maar uit ervaring weet ik dat die songs voortkomen uit boosheid, pijn of een ander onaangenaam gevoel. Misschien zijn er wel mensen die een formule hebben gevonden om de ene na de andere song moeiteloos uit hun mouw te schudden, maar: ik niet.»

HUMO Eén van je helden, Philip Roth, stopte in 2012 met schrijven. Hij noemde het een opluchting.

Tillman «Ik denk niet dat ik er ooit mee zou kunnen stoppen. Met touren en optreden misschien wel, maar niet met schrijven.»

HUMO Je hebt zelf ooit een roman geschreven. Voor herhaling vatbaar?

Tillman «Zeker, ik zit er op dit moment zelfs tot over mijn oren in. Maar meer kan ik er nog niet over zeggen.»

HUMO Je nieuwe plaat zou ook al klaar zijn.

Tillman «Klopt, maar ook daar wil ik nog niet over praten.»

HUMO Dan zijn we klaar.

Tillman «Oké. Excuses voor mijn schabouwelijke interviewmanieren vandaag.»

Father John Misty speelt op zondag 12 november in de AB in Brussel.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234