null Beeld

Fatma Taspinar: 'Grootmoeder die kleinkind van de trap liet vallen'

Vol op de rem, daar doemt iets op: het tweede seizoen van ‘Mij overkomt het niet’, waarin Fatma Taspinar opnieuw een reeks onfortuinlijken bevraagt wier handelingen onbedoeld tot een overlijden hebben geleid. Een vrouw die een motorrijder doodreed, een arbeider die een werkongeval veroorzaakte met een graafmachine, een duiker die zijn verdrinkende collega niet kon redden: alles opgeteld vijf daders zonder kwade bedoelingen, en stuk voor stuk interviewees die wellicht gewild hadden dat ze minder te vertellen hadden.

Tom Raes

HUMO Voor de start van het vorige seizoen merkte je op hoe moeilijk het was om getuigenissen te sprokkelen. Heeft de eerste reeks op dat vlak niet een beetje de weg geëffend?

FATMA TASPINAR «Het hielp duidelijk dat mensen al hadden kunnen zien dat we niet op sensatie uit waren. Eén van de getuigen dit seizoen is bijvoorbeeld over de streep getrokken door iemand die we vorig seizoen spraken. Maar veel marge hadden we niet. Veel ‘veroorzakers’ willen liever niet praten over wat ze meegemaakt hebben, omdat ze bang zijn dat mensen zullen zeggen dat ze zich ongepast in een slachtofferrol wentelen. Ze zijn erg bezorgd over wat mensen denken.

»Het viel me overigens op dat veel nabestaanden van slachtoffers het heel erg vonden dat de persoon die de dood van hun dierbare veroorzaakt had niet eens ‘sorry’ gezegd had. Terwijl ik net gezien heb dat dat vaak uit schaamte is: die mensen beseffen dat een ‘sorry’ niets goedmaakt. Als wij met ‘Mij overkomt het niet’ kunnen tonen dat zulke mensen net wél erg begaan zijn met het leed dat ze veroorzaakt hebben, is dat mooi meegenomen.»

HUMO Wat vind je zelf het aangrijpendste verhaal van dit seizoen?

TASPINAR «Elke aflevering blijft bij, maar dit seizoen bleef vooral de tweede hangen, over een grootmoeder die tijdens het babysitten haar kleinkind van de trap heeft laten vallen. Het kind heeft dat helaas niet overleefd, wat natuurlijk voor een enorme spanning gezorgd heeft in die familie. De vader van dat gezin wil rouwen om zijn overleden kind, maar kan met dat verdriet niet terecht bij zijn moeder, omdat die bij wijze van spreken verantwoordelijk is voor zijn leed. Bij een verkeersongeval gaat het doorgaans over een onbekende die de verantwoordelijkheid draagt, maar hier bevonden alle betrokken partijen zich in dezelfde familie. Ongelofelijk tragisch. Maak het maar mee, hè.»

HUMO Sta je nu zelf voorzichtiger in het leven na twee seizoenen documenteren hoe lelijk het noodlot kan uithalen?

TASPINAR «Toch wel, vooral in het verkeer, omdat dat voor mij het grootste gevaar inhoudt. Onlangs had ik het bijna zitten: ik schrok me rot in de auto omdat ik een fietser niet had zien aankomen. Ik heb gemerkt dat zulke voorvallen langer blijven hangen sinds ‘Mij overkomt het niet’: als je zoveel mensen hebt gesproken die het ondenkbare hebben meegemaakt, dan kun je op zo’n moment niet anders dan beseffen hoe weinig het maar scheelde of je was één van hen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234